Tema: Uddannet i pårørendesamarbejde
De pårørende er måske besværlige, fordi du ikke forstår dem
Anna, som er udviklingshæmmet, vejer alt for meget, og hendes forældre vil gerne have, at medarbejderne på bostedet sørger for, at Anna ikke lever af junkfood. Men pædagogerne hverken kan eller vil forhindre Anna i at gå på grillbar. Det er den slags situationer, der kan få det til at slå gnister mellem medarbejdere og pårørende. Det skal en ny pårørendeuddannelse være med til at rette op på.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
”Det er ikke ret mange år siden, at forældre afleverede deres handicappede børn på en døgninstitution, mens de var ganske små, og så kom de måske og besøgte dem engang imellem. Man gav i realiteten sit handicappede barn væk og overlod alt ansvaret til de professionelle. Og det er de pædagogiske uddannelser til en vis grad stadig præget af,” mener Karin Damhus, som er seniorkonsulent i Borgercenter Handicap i Københavns Kommune og tidligere centerchef.
Hun har i løbet af sin karriere oplevet et stort kursskifte, hvad angår de pårørendes rolle.
”Da jeg startede i slutfirserne, var vi lykkelige, hvis de pårørende både mødte op til den årlige julefest og den årlige sommerfest. I dag bor langt de fleste handicappede børn hjemme hos forældrene, til de når den alder, hvor de naturligt ville flytte hjemmefra. Så de er familiens børn, og det er de fortsat, når de flytter på institution eller bosted. Det betyder, at der er et helt andet engagement og en helt anden ansvarlighed fra de pårørendes side, som medarbejderne ikke er tilstrækkeligt forberedte på,” siger Karin Damhus.
Magtanvendelse - eller svigt
De pårørendes engagement kan til gengæld være så massivt, at det presser de pædagogiske medarbejdere. Det oplevede Karin Damhus på egen krop, da hun var centerchef.
”Vi oplevede i vores center, at vi blev meget udfordret af pårørende, som var utilfredse med de ting, vi gjorde, og måske især med de ting, vi ikke gjorde. Det kunne fx være, når vi ikke kunne forhindre borgere i at forlade bostedet, fordi det ville være magtanvendelse, men hvor de pårørende opfattede det som omsorgssvigt. Da vi nåede 2016, var der en række medarbejdere, der var så ramt af den vrede og frustration, de oplevede, at de valgte at søge væk. Det fik mig til at spørge en række andre centre, om de oplevede den samme tendens – og det var der andre der også gjorde,” fortæller Karin Damhus, som derfor satte gang i en række initiativer. Det var nemlig nødvendigt at udvikle nye veje til at bedre samarbejde. Den hidtidige praksis var udelukkende brandslukning.
Hun inviterede sammen med andre medarbejdere fra Borgercenter Handicap de pårørende og medarbejdere til en række temaaftener med det formål at få sat ord på frustrationerne fra begge sider. Karin Damhus fik sideløbende gode erfaringer med, at en pårørende holdt oplæg, når der var introforløb for nye medarbejdere.
At forstå forældresorgen
Begge initiativer gav tankevækkende resultater.
Temaaftenerne var så velbesøgte, at det blev til en møderække, der rakte videre ind i 2017, og som i dag er resulteret i en række arbejdsgrupper, som både er aktive lokalt og på kommunalpolitisk niveau. Og oplægget ved introforløbene blev modtaget så positivt af nye medarbejdere, at det såede frøet til et større initiativ.
”Nye medarbejdere gav udtryk for, at det var en øjenåbner at få pårørendeperspektivet. Det gør en kæmpe forskel at høre om den store sorg og livslange konstante bekymring, man bærer med sig, når man har et barn, der aldrig kommer til at klare sig selv. Medarbejderne fik også øjnene op for, at de altid vil være midlertidige i den handicappede borgers liv, for de holder ferie, og går på barsel og får nyt job, mens de pårørende altid er der og altid vil være der. Derfor har de pårørende en særlig rolle og en særlig vægt i samarbejdet,” siger Karin Damhus.
De pårørende som ressource
Karin Damhus tog derfor, sammen med en pårørende initiativ til et egentligt efteruddannelsesforløb – en pårørendeuddannelse. Første hold på 26 kursister afsluttede i december 2018, og der er allerede planlagt hold både i forårssemesteret og efterårssemesteret 2019.
Uddannelsens indhold er defineret af arbejdsgruppe, der er sammensat af både fagprofessionelle og pårørende, og deltagerne bliver både undervist af lærere fra Københavns Professionshøjskole og af pårørende.
”Formålet er at klæde medarbejderne på til at kunne samarbejde med de pårørende. Der er derfor undervisning i kommunikation, og man lærer desuden at arbejde med kulturforandring, så man kan arbejde hen mod at se de pårørende som en ressource frem for en belastning,” siger Karin Damhus.
Hun understreger, at det er af stor betydning at blive bevidst om den negative fortælling, der kan opstå omkring de pårørende og vigtigheden af at arbejde med at ændre det.
”Men noget af det vigtigste er, at medarbejderne får et indblik i familiernes situation, og i hvordan det er at være pårørende – det at få pårørendeperspektivet er umådelig vigtigt.”
At turde slippe kontrollen
Karin Damhus peger på en afgørende faktor, hvis samarbejdet mellem medarbejdere og pårørende skal lykkes: De professionelle skal turde slippe den fulde kontrol og have tillid til, at man kan finde nye veje i samarbejdet via dialog og ligeværdigt samarbejde.
”Det kræver så også, at man gør sig bevidst om sin magtposition og tør give slip på den. Og det er ikke så let, som det lyder. Men det er forudsætningen for et nyt perspektiv,” siger Karin Damhus.
Uddannelsen
Pårørendeuddannelsen udbydes under den sociale diplomuddannelse under valgmodulet: Teorier og modeller for kommunikation og under akademimodulet: Socialarbejderens generelle og specifikke faglighed.Modulet består af 9 undervisningsgange og en eksamen. Ved gennemførelse tildeles den studerende 10 ECTS point.Der er allerede planlagt hold både i foråret og efteråret 2019. Disse er dog lukkede hold for medarbejdere, der kommer fra Borgercenter Handicap.Københavns Professionshøjskole forventer at lave åbne hold for alle, som enten udbydes fra efterårssemesteret 2019 eller forårssemesteret 2020.Man kan læse mere på www.phmetropol.dk/videreuddannelser/diplomuddannelser