TEMA: De klemte afdelingsledere
Afdelingsledere i krydsild
De er stressede, de oplever jævnligt, at de er i klemme, og mængden af administrative opgaver er vokset eksplosivt på kort tid. Afdelingslederne i Socialforvaltningen i København føler sig som de berømte lus mellem to negle.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
”Det er et stort dilemma at være budbringer af tiltag, som jeg ved, kommer til at gå ud over fagligheden. Som når jeg fx er nødt til at skære ned, så der er færre personer på vagt.”
Det var bare en af de mange personlige kommentarer, som LFS Nyt fik retur, da bladet sendte en spørgeskemaundersøgelse til de LFS’ere, der arbejder som afdelingsledere på institutioner i Socialforvaltningen.
Mere end halvdelen af afdelingslederne besvarede undersøgelsen og tegnede via deres svar et billede af en medarbejdergruppe, der lever i krydsild.
Kræver 80 timer om ugen
Afdelingslederne har tydeligvis travlt. Mere end 35 procent svarer rent ja på, at de er stressede i deres arbejde, mens 44 procent svarer, at de nogle gange er stressede. Kun hver femte kan svare nej til stress.
Som en afdelingsleder skriver i sin besvarelse: ”Mængden af opgaver kræver 80 timer om ugen. Jeg oplever frustration over manglende tid til kerneopgaven, nemlig faglig ledelse og personaleledelse.”
En anden afdelingsleder, som rent faktisk svarer nej til at være stresset, skriver:
”Stress er jo en alvorlig tilstand, som i min verden kræver en ordentlig diagnosticering. Jeg vil hellere sige, at jeg har meget travlt ind i mellem - og må af og til tage mine weekender i brug for at kunne nå det hele - det er vel og mærke ubetalte timer.”
Langt fra kommunen
Det er gennemgående for mange af besvarelserne, at mængden af nye tiltag fra centralt hold samt besparelser lægger ekstra brænde på stressbålet:
”Jeg oplever, at de krav, der stilles rent politisk, ikke hænger sammen med virkeligheden. Hvem holder styr på i kommunen med alle de forskellige ting, der skal implementeres? Der er ingen, der har styr på det. Der kommer nye fagsystemer/visioner/værdier o.s.v., men hvor meget kan man sætte i gang og afslutte, før man starter noget nyt.”
Det er da også det at være i krydsild mellem top og bund, der belaster i dagligdagen.
Undersøgelsen spørger, hvor ofte afdelingslederne oplever det som et dilemma både at skulle imødekomme og implementere ledelsens beslutninger og samtidig være lydhør over for medarbejderne. Afdelingslederne blev bedt om at markere på en skala, der rakte fra ”aldrig” til ”hver dag”. Og gennemsnittet af besvarelser landede lige midt i mellem.
Sexede besparelser
En afdelingsleder skriver:
”Det er et dilemma at få besparelser til at lyde "sexede" og dermed få medarbejderne til at være motiverede i de paradigmer, vi står i til dagligt. Det kan være dilemmafyldt at observere, at vores borgere kunne profitere af endnu mere relationsarbejde og mere en-til-en kontakt, end det der i rammerne er fysisk muligt. Der er skåret ned på omsorgen, og op for hvordan man kreativt imødekommer krav og behov hos den enkelte.”
En anden kommenterer:
”Der mangler forståelse for medarbejdernes arbejdsforhold. Der er ofte tale om tiltag, som centerchef og staben synes, er smarte, men som ikke giver mening i udførerleddet.”
Administration er eksploderet
En af grundene til, at afdelingslederne har så travlt, er, at mængden af administrative opgaver er vokset voldsomt. Ni ud af 10 af afdelingslederne angiver, at de har fået mere administration, og det resultat er ekstra slående, når man tager i betragtning, at den gennemsnitlige anciennitet blandt respondenterne ikke er særligt høj.
58 procent har været afdelingsledere i mindre end fem år og har alligevel oplevet stigning i mængden af administrative opgaver. 27 procent har været afdelingsledere i fem til 10 år, mens kun 15 procent har holdt længere på posten.
Vi er Tastedyr
Det er da også det administrative arbejde, der dominerer afdelingsledernes dagligdag. Der er store variationer i, hvor stor en andel af dagligdagen de vurderer, det fylder, men gennemsnitligt bruger afdelingslederne 56 procent af deres arbejdstid på administration. Det pædagogiske arbejde/ledelsesarbejde fylder 25 procent i snit, mens øvrigt som møder med eksterne, pårørende samarbejde mv. optager de sidste arbejdstimer.
Som en afdelingsleder skriver:
” Vi er tidligere blevet lovet af kommunen, at der skulle være mere tid til at bedrive fag-fagligledelse, men når det kommer til stykket, er vi Tastedyr. Der er kommet langt flere administrative opgaver til afdelingslederne, og fra at man havde kontoransatte til det administrative har Københavns Kommune lavet selvbetjeningsløsninger for at effektivisere. Det betyder mindre tid til kerneopgaven - borgeren.”
En anden skriver kort og godt:
”Jeg arbejder i 6 - 10 platforme.”
Hvad siger borgmesteren
LFS Nyt har vist resultaterne af undersøgelsen til socialborgmester Mia Nyegaard.
Hun siger, at hun tager det dybt alvorligt, når så mange af forvaltningens afdelingsledere siger, at de er stressede.
”Det sociale område i København er presset på økonomien, og det sætter sine spor. Derfor er det også vigtigt for mig, at området bliver tilført flere penge,” siger Mia Nyegaard, der siger, at hun er optaget af, at tillidsdagsordenen skal foldes mere ud.
”Det betyder, at vi på Rådhuset skal give køb på noget af vores detailstyring, så vores afdelingschefer får mere tid, så de kan bruge deres faglighed til gavn for borgerne. Jeg har derfor også opfordret til, at medarbejderne melder ind, hvis de støder på unødige regler. Og så har vi en stor opgave i at forklare Christiansborg, at de ikke skal overdænge kommunerne med nye regler. Det er ikke noget, vi ændrer fra den ene dag til den anden, men det er den vej, vi skal,” siger Mia Nyegaard.
Sådan gjorde vi
LFS Nyt sendte spørgeskemaundersøgelsen til 68 afdelingsledere i Socialforvaltningen, som er medlemmer af LFS. Undersøgelsen blev sendt som et link til et elektronisk baseret spørgeskema, som kunne besvares anonymt.
Tre respondenter udgik på baggrund af jobskifte eller andet. 34 ud af de resterende 65 afdelingsledere besvarede undersøgelsen, hvilket svarer til en besvarelsesprocent på 52.