TEMA: De klemte afdelingsledere
Husk tillidsdagsordenen. For det er engagementet, der bærer systemet
Du kan ikke være mellemleder inden for det offentlige uden at være robust. Og du holder kun til jobbet, så længe du oplever, at du kan gøre en forskel, siger Ann Kristine Beck Frugaard, afdelingsleder for Børne- og familiehuset Arild, tidligere Wibrandtsvej, på 14. år.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
Ann Kristine Beck Frugaard genkender de dilemmaer, der beskrives i besvarelserne fra de 65 LFS-afdelingsledere.
”Den største kunst som leder inden for det offentlige er at få oversat de rammevilkår, vi har, til noget, der giver mening i forhold til vores faglighed. Når vi skal spare, er det min rolle at sørge for, at vi kommer videre uden at miste gejsten. Det kræver en vis robusthed, fordi du skal kunne bære andres frustrationer samtidig med, at du skal være i stand til at se fremad,” siger Ann Kristine Beck Frugaard.
Tænker de over smertegrænsen
Hun genkender også den travlhed og de store mængder administration, som hendes afdelingskolleger fremhæver i deres besvarelser.
”De administrative opgaver er kommet til at fylde mere og mere. Du skal som afdelingsleder arbejde med løn, vagtplaner, procedurebeskrivelser, miljøledelse, økologiprocenter, affaldssortering … og der udrulles hele tiden nye tænkninger og nye systemer, som man skal bruge tid på at sætte sig ind i. Der er mange af tiltagene, der hver især er super fornuftige. Men det virker ikke altid, som om det er koordineret, eller som om der er nogen, der forholder sig til, hvor timerne skal komme fra,” siger Ann Kristine Beck Frugaard.
Husk tillidsdagsordenen
Det er kontakten med borgerne, og det er den pædagogfaglige personaleledelse, der driver værket for Ann Kristine Beck Frugaard.
”Jeg går på arbejde hver dag, og jeg arbejder langt mere end 37 timer om ugen, fordi jeg kan se, at vi gør en forskel. Mit indtryk er, at det generelt er det, der driver værket for de fleste af os, der arbejder inden for det offentlige,” siger Ann Kristine Beck Frugaard, der derfor sender ét råd til de kommunale beslutningstagere:
”I har nogle medarbejdere, der arbejder drønhårdt, fordi de brænder for det, de gør. Også selv om de oplever, at deres vilkår bliver dårligere. I skal passe på det engagement, for det er det, der holder området oppe. Så tillidsdagsordenen skal tages alvorligt fra top til bund i socialforvaltningen. Gode arbejdsfællesskaber og tillid mellem niveauerne er det eneste, der kan sikre, at vi bevarer kvaliteten.”