Mændene i Elefanthuset: De gode samtaler kommer, når man laver noget sammen
Vi har da overvejet, om pædagoger hyppigere bliver ramt af kræft. Men sandheden er nok snarere, at vi som tidligere pædagoger har nemmere ved at opsøge et fællesskab, siger tre af de kræftramte mænd, der både bruger og skaber ”Mænds Mødested” i Elefanthuset i De Gamles By på Nørrebro.
Tekst og foto: Anna Louise Stevnhøj
Der er ingen samtalegrupper, hvor man sidder i rundkreds og fortæller om sine følelser. Der er til gengæld fællestræning, sangkor, fælles madlavning, udflugter og masser af værkstedshumor, når de cirka 30 faste brugere kommer i Elefanthuset mandag, tirsdag og onsdag.
”Og de svære samtaler er der. De kommer bare mere naturligt for mænd, når man har et fælles tredje at forholde sig til. Så der er masser af gode mand-til-mand samtaler i køkkenet, i værkstedet og hen over kaffekoppen,” fortæller Niels Bang Andersen, tidligere socialpædagog og faglig sekretær.
Fristed med fællesskab
Der er svære ting at tale om. Alle mændene i Elefanthuset har eller har haft kræft, og bygningen er stillet til rådighed af Center for Kræft & Sundhed.
Men det særlige ved mandegruppen er, at den er brugerdrevet, og at der netop ikke er nogen officielle sundhedspersoner, der sætter en dagsorden.
”Der er ikke noget kommunalt over det. Det er et fristed, der er præget af fællesskab,” siger Niels Bang Andersen.
Asbjørn Torp, også tidligere socialpædagog, har været med, siden tilbuddet åbnede. Han har fra begyndelsen været med til at skabe det høje aktivitetsniveau.
”Struktur er sundt. Jeg bruger personligt huset til at få mig selv på benene efter operationerne – man skal videre. Jeg ved, at mandeholdet venter på mig mandag og onsdag, og så kommer jeg afsted,” siger Asbjørn Torp.
Ikke lukke op på kommando
Den tidligere socialpædagog Klaus Raunkjær oplever, at træningen og alle aktiviteterne får en anden dimension, fordi mændene har kræften som fælles vilkår.
”Det ville ikke fungere for mig at sidde i en rundkreds og ”lukke op ” på kommando. Men det er godt at komme et sted, hvor folk ved, hvad det handler om, når man fx kommer tilbage efter en indlæggelse. Når man bliver udskrevet fra sygehuset, står man jo bare der på gaden, og hvad pokker gør man så. Her har Elefanthuset haft en kæmpestor værdi for mig,” siger Klaus Raunkjær.
Det var en medpatient på hospitalet, der fortalte Niels Bang Andersen om Elefanthuset, og hans erfaring er også, at det kan være svært at trække sig selv op til fx træning derhjemme. Men når han er fast bruger af huset to dage om ugen, handler det i høj grad også om at være del af et forpligtende fællesskab.
Giver nyt arbejdsfællesskab
”Når man bliver kræftsyg og må forlade arbejdsmarkedet, forsvinder arbejdsfællesskabet med kollegerne. Jeg ved ikke, om det er særligt svært for mænd, men jeg har en klar oplevelse af, at vi er mange, hvor gruppen erstatter kollega- og arbejdspladsfællesskabet,” siger Niels Andersen.
Det understreges af, at mandegruppen ikke bare laver aktiviteter for og med sig selv.
”Ronkedorkoret” øver hver onsdag aften efter fællesspisningen, og koret underholder ved festligheder på plejehjemmet i De Gamles By, lige som mandegruppen stiler op som frivilligt serveringspersonale ved julefrokoster og sommerfester på plejehjemmet.
Klaus Raunkjær er på frivillig basis chauffør for plejehjemmets beboere.
”Så tager vi på tur ud i det blå – eller på shoppetur, hvis det er det, de gerne vil. Og så kan vi til gengæld låne bussen, når vi skal på udflugt,” fortæller Klaus Raunkjær.
Pædagogerne i front
Fem ud af de 30 faste brugere af Elefanthuset har pædagogbaggrund. De har det til fælles, at de er meget aktive i forhold til at planlægge både de faste programpunkter og ture ud af huset.
”Det er næppe en tilfældighed. Vi har alle nogle kompetencer med i rygsækken fra vores arbejdsliv, hvor vi har været vant til at tage hånd om relationer og skabe de sociale rammer omkring relationerne,” siger Klaus Raunkjær.
De er desuden bevidste om, at de har en opgave, når nye mænd dukker op i huset for første gang.
”Det er i virkeligheden ikke noget, vi har snakket så meget om, og det er ikke en officiel rolle. Men når der kommer en ny mand her for første gang, er det godt, at der er en, der sørger for, at han bliver lukket ind i fællesskabet – og at man lige giver ham mulighed for at fortælle sin historie over en kop kaffe,” siger Niels Bang Andersen.
Asbjørn Torp fortsætter:
”Vi er jo vant til at lytte, og vi tør godt sidde stille og vente på, at den anden er klar til at sige noget. Ikke at man skal sidde og rode i folk - men være til rådighed. Det er også noget, der ofte sker, når vi er på tur. Når man cykler der ved siden af hinanden, kan der opstå en rigtig god samtale.”
Plads til mange flere
60 mænd er tilmeldt Mænds Mødested, og ca. halvdelen kommer regelmæssigt.
”Men det er jo for få i forhold til antallet af mænd, der rammes af kræft i København. Der må sidde mange mænd alene derhjemme, der enten er færdigbehandlede eller stadig er i behandling, og som har været nødt til at trække sig fra arbejdsmarkedet på grund af sygdommen. Nogle af dem vil kunne have glæde af tilbuddet,” siger Asbjørn Torp.
Derfor gør mændene, hvad de kan for at informere.
”Vi har blandt andet deltaget i et arrangement for praktiserende læger, for de har den primære kontakt. Og så forsøger vi ellers at sprede budskabet. For de barske realiteter er desværre nok, at det er de mest ressourcestærke, der selv finder frem til sådan et tilbud,” siger Niels Bang Andersen.
Mænds Mødested
Mænds Mødested er et gratis og uformelt tilbud til mænd, der har - eller har haft - kræft. Man kan drikke kaffe, spille kort, lave mad eller bare snakke med andre mænd i en lignende livssituation. Brugerne af huset arrangerer selv aktiviteter som træning, ture, fælles madlavning, sangkor og frivilligt arbejde for plejehjemmet i de Gamles By. Man deltager i de aktiviteter, som man har tid og lyst til. Der er ingen forpligtelser eller faste tidspunkter, hvor man skal møde op. Men det er forbudt at drikke alkohol i huset og der må kun ryges på lakridspiber.
Der er åbent for nye interesserede hver onsdag mellem klokken 11 og 14, og man kan også komme til åbent værksted om mandagen fra klokken 10 til 16. Man finder Mænds Mødested i Elefanthuset på Thit Jensens Vej 2 - lige bag Center for Kræft og Sundhed.
Har man spørgsmål, kan man sende en mail til maendsmoedestedelefanthuset@gmail.com eller indtale en besked på telefonsvarer: 2166 9874.
StøtMME
Foreningen STØTMME er en alment velgørende non-profit forening med det ene formål at søge økonomisk støtte via fonde, firmaer og privatpersoner til aktiviteter for Mænds Mødested i Elefanthuset.
Mere info via www.stoetmme.dk og stoetmme@gmail.com