Lederjobbet er en jongleringsøvelse uden facit
Tekst og foto: Signe Rosa Skelbæk
”En måned efter jeg fyldte 18, startede jeg som tilkaldevikar på et bosted for voksne udviklingshæmmede. Efter gymnasiet fik jeg en midlertidig ansættelse, der varede to år. Siden har jeg, med en enkelt lille afstikker, været i pædagogfaget. I 2014 blev jeg enig med mig selv om, at det var tid til at tage uddannelsen, som jeg tog via merit. Egentlig endte jeg i første omgang i pædagogfaget, fordi jeg bare skulle tjene penge, mens jeg håbede på at blive skuespiller. Men på et tidspunkt fandt jeg ud af, at den vej nok var ved at være udtømt. Samtidig nærmede jeg mig 30 år og syntes, det var på tide at få en uddannelse.”
”Jeg har spillet teater, siden jeg var 14 og troede, at det skulle være min levevej. Jeg underviser i drama på en ungdomsskole og har også mit eget lille teater, der hedder Anden og Mågen.
I pædagogfaget kan jeg også arbejde med teater, skuespil og kreativ udfoldelse. Pindsvinet Poul, som er en hånddukke, bruger jeg, når jeg arbejder med teater med børnene. Han er symbolet på noget af det, jeg har brugt meget i min pædagogik.”
”Det sværeste ved at være leder er dilemmaet ved at skulle bruge tid på administration og dermed have mindre tid med børnene og pædagogikken. På den anden side føles det som en bonus, når der så er tid til at være med på stuerne. Jobbet som leder er en jongleringsøvelse, og der er jo intet facit at læne sig op ad. Det er en svær balance, og skulle jeg en dag ikke have lyst til at være leder længere, vil det nok være, fordi jeg savner børnene for meget.”
”En af grundene til, at jeg tog pædagoguddannelsen var, at jeg allerede dengang tænkte, at det kunne være spændende at være leder. Jeg har altid tænkt, at det var en måde at bidrage til mange børns trivsel på, selvom det selvfølgelig er mere indirekte. Hvis ikke jeg følte det, så ville mit job være frygteligt. Men jeg kan godt lide at skabe forandringer og være med til at tage beslutninger. Jeg var med i et ledertalentforløb, og inden da havde jeg været AMR og TR, og så er der pludselig en institution i min klynge, der mangler en leder. Det gav en mulighed for at prøve det af, selvom timingen var vild. Det var lige inden OK18, hvor vi jo var lige ved at ende i konflikt.”
”Jeg søgte stillingen og fik den. Siden 2011 har jeg været i almenbestyrelsen, og jeg har også siddet i hovedbestyrelsen i LFS, så fagpolitik og arbejderbevægelsen har altid fyldt meget. Jeg blev medlem af Socialdemokratisk Ungdom som 14-årig, og er stadig medlem af partiet. Jeg har en meget stærk tro på hele det ideologiske projekt, der ligger bag. Jeg har faktisk en tatovering af hånden med rosen i. Det er klart, at partipolitisk kan man godt føle, at man indimellem kommer lidt langt væk fra kernen, men det ændrer ikke på, at jeg stadig tror på visionerne om solidaritet og lighed.”
”Jeg er officer i Marinehjemmeværnet. Det er faktisk her, jeg første gang fik smag for lederrollen. Der er stor forskel på at lede frivillige mennesker og folk i en arbejdsmæssig kontekst, men her kunne jeg teste mine lederevner af. Marinehjemmeværnet indgår i søværnets beredskab og er en del af det militære beredskab. Jeg synes, vi har en vigtig opgave, samtidig med at jeg nyder at være på vandet. Her har jeg blandt andet fået kælenavnet Kaptajnen, som også hænger ved udenfor mit frivillige arbejde.”
”Hvis jeg skulle pege på et emne, jeg synes, er vigtigt at tale om, så er det, at jeg ville ønske, flere pædagogiske medarbejdere havde erfaring med kreative fag. Det er ikke fordi, alle skal kunne spille guitar eller lave teater, men jeg er bange for, at det er ved at forsvinde, og kunst er vigtigt for at være menneske. For mig er det en central del af, hvad pædagogik skal bidrage med. Det er også i de kreative udfoldelser, at man frigøres og forstår verden. Det er ikke fordi, tal og bogstaver ikke er vigtige, men vi har så meget fokus på den del af læring og udvikling, at jeg slet ikke er bekymret for, at det nok skal tage sin plads.”
Navn: Martin Kragballe Appelquist Rasmussen
Alder: 37 år
Arbejde: Pædagogisk leder i Børnenes Verden
Bonusinfo: Gift og har to katte. Bor i Vanløse i samme bygning som bror, forældre og tætte venner. Næstkommanderende i sin lokalafdeling i Marinehjemmeværnet, dramalederuddannet hos Dansk Amatørteater og Scenekunst og teaterdirektør i Anden og Mågen. Du kan læse mere (eller booke billetter) til Anden og Mågens forestillinger på andogmaage.dk