Forvandling med loppefund og bløde farver
Botilbuddet CAS 2 har fået en make-over, der både tager højde for æstetik og for de miljøterapeutiske rammer – på et overkommeligt budget. Det har resulteret i bedre trivsel hos både beboerne og medarbejdere, og Socialtilsynet har rost tiltaget og den effekt, det vurderes at have på beboernes humør.
”Vi er i mål. Det er stadig en arbejdsplads. Men nu er det også et hjem,” siger Peter Vingaard Salgado, som er botilbudsleder på Center for Autisme og Specialpædagogik på Amager
Tekst og foto: Anna Louise Stevnhøj
Bløde grønne og blå farver, hyggekroge, behagelig lyssætning og lyddæmpende rumdelere og materialer. Det er den nye hverdag for beboerne og medarbejderne på de skærmede afdelinger på Center for Autisme og Specialpædagogik, CAS 2.
Botilbuddet fik tilbud om at få assistance af indretningsarkitekten Shiva Jarner Coley,og hunvalgte at deltage i dagligdagen gennem en periode samt at sætte sig ind i den aktuelle borgergruppes udfordringer.
Forvandling på budget
Det har resulteret i løsninger, som bygger på beboernes behov for ro, genkendelighed og stressreducering.
Der er brugt masser af stof, naturmaterialer og rumdelere. Forskellige vægdekorationer er med til at stimulere beboernes sanser, skabe hygge og samtidig sænke støjniveauet. Der er fx sat kork på væggene i gangene, så det ikke larmer, når en rullestol støder ind i en væg, og gardinerne er stort set lydløse, når de trækkes til og fra.
Forvandlingen af botilbuddet har dertil været økonomisk overkommelig. Der er i vidt omfang brugt loppefund og genbrugsmaterialer, og gulvet, som er en af de store poster, skulle alligevel skiftes i forbindelse med almindelig vedligeholdelse og er derfor betalt af boligforeningen.
Roligere og gladere
Projektet er i høj grad lykkedes, siger Admir Muric, der er socialpædagog på CAS 2:
”Vi kan se og mærke på beboerne, at de er mere rolige, glade og til stede. De bruger fællesarealerne meget mere og søger hinandens selskab. De er i det hele taget mindre indelukkede, og vi har færre konflikter.”
CAS 2 havde for nylig besøg af Socialtilsynet, der ligeledes var meget positive overfor den nye indretning og tilbagemeldingerne fra personalet. I deres rapport skriver tilsynet blandt andet:
’Det vurderes, at borgerne trives i de renoverede rammer, som imødeser behovet for dels at deltage på egne præmisser i fællesskabet samtidig med, at de profiterer af muligheden for at være delvist afskærmet. (…). De fysiske rammer er tilpasset målgruppens behov og afspejler i meget høj grad målgruppens særlige behov samtidig med at de afspejler et hjem.’
Socialtilsynet vil nu anbefale andre botilbud at bruge Center for Autisme og Specialpædagogik som det gode eksempel på, at de fysiske omgivelser kan indgå direkte i arbejdet med voksne med autisme eller andre svære udfordringer.
En god investering
Det er kommet bag på botilbudsleder Peter Vingaard Salgado, hvor god effekten rent faktisk er.
”Vi frygtede nok lidt, om alle de her hyggeting og sanselige overflader ville være for meget for nogle af vores beboere, og om de mere bare arealer i virkeligheden var bedre for de beboere, der har svært ved at kapere for mange stimuli. Men i og med vi har fået lavet mindre hyggerum, tænkt god belysning og støjdæmpere ind i indretningen, har det haft en utrolig positiv virkning, siger Peter Vingaard Salgado og uddyber:
”Jeg er ret overbevist om, at det kan betale sig at investere i den her type indretning. Vi har fået nogle beboere, der er tydeligt mere nysgerrige på verden omkring dem og dermed mere åbne for det udviklingsarbejde, pædagogerne møder dem med. Samtidig er vores medarbejdere meget begejstrede, og jeg vil tro, vi på længere sigt vil se et fald i sygefraværet og arbejdsskader grundet det forbedrede arbejdsmiljø. Måske får vi også nemmere ved at rekruttere nye medarbejdere,” siger Peter Vingaard Salgado.