Ny børne- og ungdomsborgmester: Trivsel er afgørende
Han er først og fremmest bekymret for den manglende trivsel hos børn og unge. Han lægger også vægt på valgfrihed, og på at stordrift ikke nødvendigvis behøver være godt. Men Konservatives Jakob Næsager, som overtager borgmestertaburetten på børne- og ungdomsområdet efter nytår, varsler ikke revolutioner: ”Jeg kommer ikke med hokuspokus løsninger. Jeg skal først lære området at kende.”
Tekst og foto: Anna Louise Stevnhøj
Den kommende borgmester er ny i Børne- og Ungdomsudvalget, men han er ikke ny på Københavns Rådhus. Jakob Næsager har nemlig siddet i Borgerrepræsentationen siden 2010, hvor han har været medlem af Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget for De Konservative.
”Når man sidder i Økonomiudvalget, bliver man sat ind i mange detailspørgsmål omkring de enkelte forvaltninger. Så jeg har et kendskab til børne- og ungdomsområdet, men der er klart en del, jeg skal have læst op på,” siger den konservative politiker, der selv lægger småbørn til de københavnske dagtilbud. Han er far til en datter på tre år og en søn på tre måneder.
”Jeg opfatter det helt klart som en fordel, at jeg selv kommer i en daginstitution, og at mine børn også skal gå i skole i København. Det giver mig en nærhed til området.”
Vil ikke være Kloge Åge
Jakob Næsager har tænkt sig at komme så meget ude i de københavnske institutioner og skoler som muligt:
”Ritt Bjerregaard afsatte en dag om ugen til at være ude på arbejdspladserne. Jeg ved ikke, om det bliver muligt for mig at være ude i helt det omfang, men jeg synes, det er et godt princip. Jeg har faktisk også tænkt mig, at vi skal holde en del af udvalgsmøderne ude på området i stedet for på rådhuset,” siger Jakob Næsager.
Han er først og fremmest bekymret for de stigende trivselsproblemer hos børn og unge.
”Trivsel er en forudsætning for høj faglighed hos både børn og medarbejdere, så det er et kardinalpunkt for mig, at vi arbejder med trivsel hos både børn og medarbejdere. Men jeg har ikke tænkt mig at komme og være Kloge Åge. Jeg er klar til at lytte og komme i dialog med de faglige organisationer, med min forvaltning og med byens forældre,” siger Jakob Næsager.
Stort er ikke altid godt
Den kommende borgmester lægger ikke skjul på, at han står ved den skepsis i forhold til klyngernes størrelse, som den blå fløj på rådhuset gav udtryk for før valget.
”Vi har steder, hvor ledelsesspændet er meget stort. Der er allerede bestilt en evaluering af klyngestrukturen, og den afventer jeg. Men min grundholdning er, at stort ikke altid er ensbetydende med godt. Det er også overvejelser, jeg vil bringe med ind i forbindelse med nybyggeri. Jeg tror, at mindre enheder kan give større tryghed.”
Jakob Næsager vil også gerne bringe mere valgfrihed ind på børne- og ungdomsområdet.
”Jeg så gerne, at forældre fik et reelt frit valg, når de skal vælge dagtilbud og skole. Men vi står med den udfordring, at kapaciteten de fleste steder er udnyttet max,” siger Jakob Næsager, som erkender, at rekrutteringsudfordringerne også spænder ben.
”Jeg vil fortsætte linjen, hvor vi uddanner så mange meritpædagoger som muligt. Det er en illusion at tro, at vi kan nå op på 66 procent pædagoger, der er målsætningen, sådan som situationen er lige nu. Så vi skal også på langt sigt gøre det mere attraktivt at være pædagog i København. Det bringer mig tilbage til trivslen, som er så afgørende.”
Vi skal kunne være stolte
Magtskifte på rådhuset betyder ofte forandringer ude i de kommunale institutioner. Jakob Næsager kan godt forstå, hvis medarbejderne er bekymrede for, hvad borgmesterskiftet kommer til at indebære af omorganiseringer og nye tiltag.
”Reformpause er et godt begreb. Jeg vil arbejde for højere trivsel over hele linjen. Men jeg kommer ikke med hokuspokus løsninger, og Børne- og Ungdomsudvalget kommer til at bestå af rutinerede kræfter, så det bliver ikke en tumleplads for nybegyndere,” siger den kommende borgmester, som dog vil garantere en ting:
”Jeg kommer til at stå for en gennemsigtig linje, hvor alt kan lægges frem. Vi skal kunne være stolte af det, vi laver, og jeg håber, at forældre og medarbejdere vil opleve en højere grad af åbenhed.”
Jakob Næsager er gruppeformand for den konservative gruppe i Københavns Borgerrepræsentation og tiltræder som børne- og ungdomsborgmester den 1. januar 2022.
Han er 48 år gammel og er uddannet jurist fra Københavns Universitet. Han har arbejdet i forskellige ministerier og været kontorchef i staten i godt 12 år.
Jakob Næsager bor i København SV. Han er gift og har to børn.