Du kan få bonus for at blive i dit pædagogjob
Der mangler pædagoger og andre velfærdsmedarbejdere i København. Derfor afsatte Borgerrepræsentationen ved de seneste budgetforhandlinger en pulje til rekruttering og fastholdelse. Men hvem kan få del i pengene?
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
Borgerrepræsentationen har afsat 75 millioner kroner til rekruttering og fastholdelse af de velfærdsmedarbejdere, der er mangel på, herunder pædagoger. Der er altså ikke tale om penge, der er afsat til et generelt lønløft af pædagoger – men ekstra lønkroner, som skal få flere til at vælge at arbejde eller blive ved med at arbejde i Københavns Kommune. Pengene er afsat i årene 2022, 2023, 2024 og 2025.
Udmøntningen af puljen er blevet forhandlet med de faglige organisationer, herunder LFS, og Britt Petersen, formand for LFS, er umiddelbart tilfreds med de aftaler for pædagogerne i henholdsvis Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen, der er indgået.
”Jeg synes, det er et supergodt initiativ fra politikernes side. Nu er meningen, at der i de kommende år skal følges op på, hvad der virker,” siger Britt Petersen, der kun ærgrer sig over, at det ikke har været muligt at forhandle sig frem til helt de samme vilkår for de to forvaltninger.
”Der er så stor forskel på alders- og anciennitetsfordeling i de to forvaltninger, at det ikke var økonomisk muligt. Men overordnet synes jeg, at vi har fået nogle fine aftaler,” siger hun.
Pædagog i Børne- og Ungdomsforvaltningen
Nyuddannet: Du kan i 2022 få en fastholdelsesbonus på 15.000 kroner efter seks måneder, hvis du er nyuddannet og bliver ansat i et pædagogjob efter 1. januar 2022. Fra 2023 og frem får du først fastholdelsesbonus efter 12 måneder i jobbet. Du betragtes som nyuddannet, hvis du har under et års erfaring.
Erfaren: Du bliver ikke snydt, hvis du ikke er nyuddannet: Har du i 2022 været ansat som pædagog i Københavns Kommune i otte år eller længere, har du ret til en bonus på 15.000 kroner. Aftalen gælder frem til 2025, så har du først været ansat otte år i 2025, får du din bonus på det tidspunkt.
Senior: Aftalen giver nye vilkår for seniorer. Disse skal indgås individuelt ved en seniorsamtale, men der er som udgangspunkt ret til:
- At pædagoger, der fylder 55, 56, 57, får ret til to seniordage i de kommende 4 år, indtil det år pædagogen fylder 58, hvor de almindelige seniordage fra overenskomsten træder i kraft.
- At man som 60-årig vil kunne indgå en aftale om nedsat arbejdstid med fuld pension og delvis lønkompensation. Denne aftale træder først i kraft 1. januar 2023.
- At pædagoger, der fylder 65 eller mere i 2024 og 2025, har ret til en bonus på 30.000 kroner, hvis de frem til deres 65-årsdag bibeholder det timetal, de arbejdede den 1. januar 2022.
Bonusser kommer helt af sig selv i løbet af første kvartal. De skal altså ikke søges.
Pædagog i Socialforvaltningen
Nyuddannet: Du kan i 2022 få en fastholdelsesbonus på 15.000 kroner efter seks måneder, hvis du er nyuddannet og bliver ansat i et pædagogjob efter 1. januar 2022. Fra 2023 og frem får du først fastholdelsesbonus efter 12 måneder i jobbet. Du betragtes som nyuddannet, hvis du har under et års erfaring.
Erfaren: Erfarne medarbejdere bliver også belønnet: Har du i 2022 været ansat som pædagog i Københavns Kommune i 11 år eller længere, har du ret til en bonus på 15.000 kroner. Aftalen gælder frem til 2025, så har du først været ansat 11 år i 2025, får du din bonus på det tidspunkt.
Bonusser kommer helt af sig selv i løbet af første kvartal. De skal altså ikke søges
Senior: Aftalen giver nye vilkår for seniorer. Disse skal indgås individuelt ved en seniorsamtale, men der er som udgangspunkt ret til, at man som 60-årig kan indgå en aftale om nedsat arbejdstid med fuld pension og delvis lønkompensation. Aftalen træder først i kraft 1. januar 2023.
SUF og TMF
Der er ikke i denne omgang afsat penge til rekruttering og fastholdelse af pædagoggruppen i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og i Teknik og Miljøforvaltningen.