Mørketal afunge rusmiddelbrugere?
Behandlerne i U-turn undrer sig. Efter covid-19 er der nemlig lavere efterspørgsel på U-turns intensive daggruppebehandlingsforløb for helt unge, der bruger mange rusmidler, men som til gengæld bliver væk fra skolen. ”Vi er bekymrede for, om der er et mørketal, der er gået under radaren,” siger teamkoordinator og behandler Hossein Habibian.
Tekst og foto: Anna Louise Stevnhøj
Der plejer at være smæk på i U-turns daggruppe, som er et intensivt og helhedsorienteret behandlingstilbud for 14-18 årige, der har et bekymrende forbrug af hash, alkohol og stoffer, og som er karakteriseret ved højt skolefravær.
Men køen er ikke nær så lang, som den plejer at være, og det bekymrer behandlerne Hossein Habibian og Bo Engelgaar.
”Vi har en teori om, at det kan være covid-19, der fortsat trækker spor. For det er typisk fravær fra skole, der gør, at myndigheder eller forældre reagerer og beder om hjælp til den unge. Men de unge har meget bedre kunnet putte sig under nedlukningerne,” siger Bo Engelgaar.
Misbrug eller mistrivsel
Bo Engelgaar finder det usandsynligt, at der pludselig skulle være væsentligt færre unge, der har brug for et intensivt tilbud.
”Vi oplever tvært om blandt de unge, at der er kommet nye stoffer til: Der er blandt andet flere og flere unge, der er begyndt at bruge benzodiazepiner, det vil sige receptpligtig beroligende medicin, som de køber på det sorte marked. Det er stærkt bekymrende, for det er enormt vanedannende,” siger Bo Engelgaar.
Det er dog stadig hash, der dominerer billedet hos ungegruppen, der kommer i U-turn. Ofte suppleret med alkohol og diverse andre stoffer.
For behandlerne i U-turn er forbruget af rusmidler dog mere et symptom, end det er målet for behandlingen. Som Hossein Habibian udtrykker det, kan man diskutere, om arbejdet med rusmiddelbehandling ikke i lige så høj grad handler om mistrivselsbehandling.
Rusmidler som redningsvest
”Der er masser af store børn og unge, som prøver kræfter med hash og alkohol, men som lever normale ungdomsliv. Vores unge har typisk en bagage med problemer, som gør, at rusmidlerne kommer til at tage overhånd. De har oplevet mobning, skolevanskeligheder og ofte også svigt i hjemmet. Vores opgave er at hjælpe dem med at få ro på deres tilværelse, så der bliver plads til at finde ud af, hvad der egentlig er galt,” siger Hossein Habibian.
Nogle unge hører selv om U-turn og dukker op i døren i Studiestræde, mens andre følges derhen af forældre, sagsbehandler eller andre professionelle. De unge, der vurderes til at have behovet, får tilbud om at blive indskrevet i rusmiddelbehandling i Daggruppen, som er et intensivt forløb på mellem seks og otte måneder, hvor den unge får intensiv psykosocial støtte samtidig med lovpligtig undervisning i dansk og matematik.
Toppen af isbjerget
”Rusmidlerne er bare toppen af isbjerget. Under overfladen er der ensomhed, mindreværd og manglende sociale kompetencer. Så det arbejder vi med, og mønsteret er, at rusmidlerne fylder mindre, jo bedre den unge lykkes og står på egne ben,” siger Hossein Habibian, der dog understreger, at der ikke er nogen nemme løsninger.
”De har som oftest været ude af skolesystemet i lang tid og har store huller, der gør, at de ikke bare kan sluses ind i det ordinære skolesystem igen. Så en del af vores arbejde er at hjælpe dem videre i praktikker og særlige skoletilbud, hvor de kan få støtte til deres ungdomsliv. Det er derfor, det er vigtigt, at børn får hjælp så hurtigt som muligt. Det er svært at komme tilbage på sporet, hvis man har følt sig dømt ude og derfor har fravalgt skolen og alt det, der hører med.”
U-turn
U-turn, som har adresse i Studiestræde 47, retter sig først og fremmest mod københavnere under 25 år, som har et problematisk forbrug af rusmidler. U-turn tilbyder derudover hjælp til forældre/pårørende samt professionelle, der arbejder med børn og unge. Alle U-turns tilbud er gratis.
Den anonyme rådgivning tager imod alle, der henvender sig personligt eller telefonisk. Vejen ind i U-turn kan gå igennem den åbne anonyme rådgivning eller ved direkte henvendelse til daggruppeteamet. Den unge kan selv henvende sig til U-turn, men kontakten kan også ske gennem familie, sagsbehandlere, lærere, pædagoger eller andre professionelle.
U-turn tilbyder sparring til professionelle og afholder forskellige kurser omkring unge og rusmidler. Mere information på www.uturn.kk.dk. Kontakt 8256 2300 eller uturn@kk.dk.