Nedslidt
Socialpædagoger er den faggruppe, der føler sig mest psykisk nedslidte, mens tømrere og snedkere i størst grad mærker kroppen sige fra. Det viser nye tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA.
En ny analyse fra NFA giver et indblik i, hvilke jobgrupper der føler sig henholdsvis fysisk og psykisk nedslidte. Og hvad fysisk nedslidning angår, topper tømrere og snedkere, hvor 25 procent svarer, at de i høj eller meget høj grad føler sig fysisk nedslidte. Når der er tale om psykisk nedslidning, er det socialpædagoger, der står øverst på negativlisten med 14 procent.
Har du en indre sanglærke?
Så har du mulighed for at slippe den fri i LFS-koret, som er ganske gratis at deltage i, hvis du er medlem af LFS, eller hvis du er partner til en, som allerede synger i koret.
Du behøver ikke at kunne læse noder – du skal bare have lyst til at synge.
Koret øver i LFS hver torsdag fra klokken 18.30 til 20.00, og koret starter op efter sommerferien den 5. september.
Du kan kontakte Lisbeth Waidtløw på lisw@foa.dk eller mobil 30 94 81 34, hvis du har spørgsmål.
Færre vil arbejde med velfærd
Det var igen nedslående, da professionshøjskolerne i begyndelsen af juli kunne offentliggøre årets ansøgertal til velfærdsfag som pædagog, socialrådgiver og lærer.
Årets tal viste et fald på seks procent i forhold til året før, hvad angik de fire store velfærdsrettede professionsuddannelser. For pædagoguddannelsen var der tale om et fald i søgningen på hele 10 procent, mens det for lærer- og socialrådgiveruddannelsen var henholdsvis syv og seks procent. Søgningen til sygeplejerskeuddannelsen var til gengæld status quo med en lille stigning på en procent, svarende til 33 flere ansøgere end sidste år.
Ser man på den langvarige tendens over de seneste 10 år, er faldet i søgningen mod velfærdsfagene dog endnu mere markant. For de fire store professionsuddannelser, pædagog, socialrådgiver, sygeplejerske og lærer, ser man således et samlet fald på hele 36 procent fra 2015 til 2024, hvor pædagog- og sygeplejerskeuddannelsen har oplevet det største fald i søgningen på henholdsvis 45 og 37 procent siden 2015.
LFS næstformand Jan Hoby deltog i P1 Debat, hvor det blev diskuteret, om penge til kommunal velfærd skal bruges på eliteidræt. 23 kommuner bruger i 2024 50 millioner kroner på eliteidræt. Københavns kommune bruger 7,4 millioner kroner på eliteidræt. Det er penge som kunne have været brugt på skoler, daginstitutioner og døgninstitutioner, som lider, mener Jan Hoby.
På vej på pension eller efterløn?
Så er Seniorhåndbogen 2024 et nærmest uundværligt opslagsværk. Bogen er ajourført med de nyeste satser og regler om folkepension, tillæg, efterløn, Tidlig Pension og seniorpension.
Håndbogen koster 49 kroner, og forsendelse og porto koster 20 kroner.
Bogen kan bestilles på www.fagligsenior.dk/webshop.
Du kan dog også finde alt indholdet ganske gratis i den digitale udgave på www.seniorhaandbogen.dk
Kom og hep
LFS deltager i årets DHL-stafet i Fælledparken den 30. august med mere end 20 løbe- og gå hold. Kom og hep på kolleger og fagfæller, og hils på i LFS-teltet, som er bemandet fra 16.30. Selve løbet begynder klokken 18.
Science for børnehaveører
Denne måneds podcastanbefaling er ikke til dig, men måske til de børn, du arbejder med. Podcasten ”Mininaut – for nysgerrige børn” er en podcast for 3-6-årige, der på cirka otte minutter fortæller i børnehøjde om et emne fra en naturvidenskabelig vinkel. Podcasten kommer omkring emner som tænder, månen og dinosaurer, og på de knap 10 minutter giver den svar på mange børnespørgsmål, der også giver anledning til videre snakke. ”Mininaut” er lillebroren til ”radionauterne”, der er henvendt til indskolingselever. Podcasten er støttet af Novo Nordisk, og I kan læse mere om folkene bag på radionauterne.dk
Podcasten er gratis at lytte til.