Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Arbejde til gaderødder
Projektet Spydspidsen er en succeshistorie i arbejdet med kriminelle unge, viser ny undersøgelse.
Evalueringen af Københavns Kommunes projekt giver dokumentation for, at en cocktail af arbejde og voksenstøtte virker kriminalitetsforebyggende. Undersøgelsen omfatter 100 af de mest belastede unge i København og viser, at de unge bliver mindre kriminelle, mindre misbrugende og får styrket deres selvværd. Kriminaliteten er blevet reduceret eller helt ophørt for 46%, forbruget af rusmidler (primært hash) er blevet formindsket eller helt ophørt for 28%, 33% af de unges psykiske situation er blevet forbedret og det er lykkedes at få 2/3 i gang med beskæftigelse eller uddannelse.
»Spydspidsen levere beviset på, at arbejde og uddannelse virker identitetsskabende og integrerende – de unge får positive rollemodeller og en tro på fremtiden«, siger Frank Hedegaard (SF), fungerende Familie- og Arbejdsmarkedsborgmester.
Socialministeriet er positiv over for projektet, som indtil 1. april 2003 kører som et forsøg. Der er forhandlinger i gang med Beskæftigelsesministeriet om at kunne fortsætte på en forsøgsbekendtgørelse.
»Der er ikke noget hokus-pokus i det. Det handler om dé unge, som både politiet og socialforvaltningen kender alt for godt. Det afgørende er, at de tages alvorligt og tilbydes helt almindeligt arbejde og får løn for det.«
Spydspidsen omfatter 100 unge 15-17 årige, flest drenge (80%). 31% af de unge har en anden etnisk baggrund end dansk. De unge har typisk haft en kort og ustabil skolegang med mange skoleskift og bortvisninger. Tre ud af fire unge har været involveret i kriminalitet, halvdelen med dom. Over halvdelen af de unge har været anbragt uden for hjemmet – med mange skiftende opholdssteder, skiftende kontaktpersoner og forskellige socialpædagogiske tilbud.
Projektet Spydspidsen har løbet i tre år. De unge er blevet placeret i en virksomhed med overenskomstmæssig løn og støtte fra en kontaktperson. I alt 80 virksomheder har været med i samarbejdet om jobtræning til de unge.
Styrket indsats for de socialt udsatte
Stofmisbrug og hjemløshed er især et storbyfænomen. Det gælder ikke mindst København, der i forhold til byens indbyggertal tre gange så mange stofmisbrugere og hjemløse end resten af landet. Derfor er Socialministeren og Københavns Kommune enige om et særligt samarbejde for at løfte indsatsen for de udsatte grupper i Københavns Kommune. Og der følger penge med fra satspuljen.
I satspuljen afsættes normalt midler til ekstraordinære projekter og forsøg med en tidsbegrænsning på tre år. Men puljemidlerne til de særligt udsatte i København aftrappes ikke som normalt, men fortsætter. I den kommende tid vil Socialministeriet og Københavns Kommune forhandle om, hvor mange og hvilke konkrete initiativer der skal sættes i gang.
Idrætsdag for udviklingshæmmede
Idrætsskolen for Udviklingshæmmede holdt i slutningen af januar idrætsdag for alle voksne udviklingshæmmede, der kunne have lyst til at gå på skolen.
Skoleforløbet varer et år, og der bydes på forskellige idrætsgrene såsom gymnastik, boldspil, træningslære, friluftsliv, atletik, kamp og leg, afspænding, massage, gøgl, akrobatik og svømning.
Idrætsskolens grundidé er at skabe øget selvværd og selvtillid hos den enkelte elev ved hjælp af idræt. Det er hensigten, at eleverne får styrket den personlige udvikling og får lyst og mod på at fortsætte med at dyrke idræt efter skoleforløbet.
»Det er vigtigt, at der arbejdes med et bredt idrætsbegreb med udgangspunkt i det hele menneske, så alle deltager ud fra egne forudsætninger. Dygtiggørelse, leg, glæde og fællesskab er centrale værdier, når eleverne skal gennemgå en personlig udvikling både fysisk, psykisk og socialt samt opnå en øget kropsbevidsthed, blive mere selvstændige, og få styrket deres selvværd og selvtillid«, siger Frank Hedegaard, fungerende Familie- og Arbejdsmarkedsborgmester.
Idrætsskolen for udviklingshæmmede afholdt idrætsdagen for at markere EU’s handicapår 2003.