Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Daginstitutionernes arbejdsmiljø skrænter
Af Arbejdstilsynet
Det kan stadig være usundt at passe børn
Efter 234 tilpassede tilsyn i daginstitutioner kan Arbejdstilsynet foreløbigt konkludere, at arbejdsmiljøet på daginstitutioner stadig skranter på mange områder.
Støj, dårlig luftkvalitet, tunge løft samt kulde og træk. Det er stadig hverdagen for ansatte på daginstitutioner ifølge de første delresultater fra den indsats, der fra november 2002 har sat fokus på branchens arbejdsmiljø.
Der er dog også enkelte positive resultater fra de første 234 tilsyn. Det er fx positivt, at Arbejdstilsynet kun har haft reaktioner om fugt og skimmelsvampe i otte tilfælde. Da det er kendt, at der har været mange problemer med utætte tage, kan det ses som dokumentation for, at der i de fleste tilfælde er taget godt hånd om problemerne med fugt og skimmelsvampe.
»Meget tyder på, at de arbejdsmiljøansvarlige ikke lever op til deres ansvar, og det er ikke acceptabelt«, siger direktør Jens Jensen, Arbejdstilsynet.
»De fleste institutioner er tilknyttet større enheder som fx kommuner, og det burde være muligt at sætte arbejdet så meget i system, at dårlige niveauplaceringer kan undgås. Eksemplet med fugt og skimmel viser dog, at er der tilstrækkelig opmærksomhed på et område, og tages det alvorligt, kan man godt finde ud af at løse problemet. Jeg håber, at resultaterne af indsatsen kan få både de ansvarlige for arbejdsmiljøet og medarbejderne til at stramme sig an, så der også bliver gjort noget ved de øvrige alvorlige problemer«, understreger han.
Bortset fra fugt og skimmel er resten af resultaterne desværre ikke tilfredsstillende. Der er fx stadig problemer med støj, hvor Arbejdstilsynet har haft reaktioner i 94 tilfælde, langt de fleste om unødig støj og dårlig akustik. Det samme gælder dårlig luftkvalitet, hvor der har været reaktioner i 77 tilfælde.
Arbejdstilsynets arbejdsskadestatistik viser, at halvdelen af alle anmeldelser drejer sig om skader opstået i forbindelse med tunge løft, som dermed er den absolut hyppigste anmeldte lidelse og ulykke i daginstitutioner. De foreløbige resultater fra indsatsen viser måske hvorfor. I hele 221 tilfælde har Arbejdstilsynet fundet det nødvendigt at komme med reaktioner i forhold til belastninger af bevægeapparatet. Af dem handlede 172 reaktioner om dårlige arbejdsstillinger og bevægelser, og i 47 tilfælde handlede det om tunge løft, træk og skub. De sidste to reaktioner faldt ind under kategorierne øvrige belastninger af bevægeapparatet og fysisk anstrengende arbejde. Belastninger af bevægeapparatet er altså stadig den absolutte topscorer, når det gælder arbejdsmiljøproblemer i daginstitutioner, og det viser sig desværre i arbejdsskadestatistikken.
Bemærkelsesværdigt er det også, at det på under 30 af besøgene har været nødvendigt at komme med reaktioner i forhold til varme og kulde eller træk og ved 21 besøg reaktioner i forhold til for dårlig belysning eller manglende dagslys.
Det er områder, der er velkendte, og hvor Arbejdstilsynet mener, at det ikke er vanskeligt at komme med tilfredsstillende løsninger.
Lidt overraskende viser det sig, at der også er problemer med velfærdsforanstaltninger som toiletforhold, spise- og pauserum. I alt var der problemer med de forhold i 24 tilfælde.
Det undrer også direktør Jens Jensen, at de ansvarlige ikke sørger for, at det interne arbejdsmiljøarbejde er i orden, idet der i 61 tilfælde har været mangler ved institutionernes arbejdspladsvurdering.
Tabel 1:
Antal reaktioner under 234 tilpassede tilsyn i november og december 2002.
Branche: Vuggestuer, børnehaver, fritidshjem mv. og aldersintegrerede daginstitutioner.
Støj 94
Fugt og skimmelsvamp 8
Dårlig luftkvalitet 77
Kulde og træ 30
Belastning af bevægeapparatet 221
Utilstrækkelige toilet-, spise- og pauseforhold 24
Dårlig belysning 21
Internt arbejdsmiljøarbejde (APV) 61
Tabel 2:
Arbejdstilsynet har gennemført tilsynene som tilpasset tilsyn. Det vil sige, at hele institutionens arbejdsmiljø bliver gennemgået for at vurdere, om den er en niveau 1-, 2- eller 3- virksomhed. Niveau 1 er det bedste, det vil sige institutioner, der løser problemerne selv, mens niveau 3 er de dårligste, som skal have Arbejdstilsynets særlige opmærksomhed.
Branche: Vuggestuer, børnehaver, fritidshjem mv. og aldersintegrerede daginstitutioner.
Niveau: - 1 - 2 - 3 - ikke vurderet endnu - I alt
Vuggestuer 7 11 9 3 30
Børnehaver 25 27 28 10 90
Fritidshjem mv. 3 8 20 6 37
Aldersintegrerede institutioner 22 26 29 0 77
Ialt 57 - 72 - 86 - 19 - 234