Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Ved Elisabeth Lockert Lange
»Kan de spises?«
Sådan lyder spørgsmålet igen og igen på svampeturen. Og spises kan de, mange af de vilde svampe - men bestemt ikke dem alle. Indsamling af vilde svampe åbner døren til gode naturoplevelser - men manglende kendskab til svampe kan også føre til alvorlige forgiftningstilfælde. De fleste ved nok, at rød fluesvamp er giftig, og den forveksles næppe med spisesvampene. Men andre giftige svampe er dobbeltgængere til spiselige arter. Fødevaredirektoratets pjece »Kan de spises?« har en oversigt over spiselige svampe og deres giftige dobbeltgængere.
Vesterbros Ungdomsgård bygger til
Vesterbros Ungdomsgård udbygges med et bevægelseshus, der ikke alene kan bruges til ungdomsgårdens egne teaterforestillinger og sang- og musikarrangementer, men også til fysiske aktiviteter for hele bydelens beboere. En 590 kvm stor sal skal opføres på arealet ud mod Absalonsgade. Arbejdet planlægges igangsat i slutningen af året og ventes færdigt i sommeren 2004. Projektet kommer til at koste godt 18 mio. kr. Uddannelses- og Ungdomsudvalget yder to mio. kr. i tilskud, dertil kommer midler fra en række fonde, Indenrigs- og Sundhedsministeriet og fra ungdomsgårdens egen opsparing.
Ungdomsmusikfestival
Københavns Kommune skal sammen med Malmø være vært for den 8. Europæiske Ungdomsmusikfestival i det kommende forår, og til det formål har Uddannelses- og Ungdomsudvalget bevilliget 400.000 kr. Festivalen holder i dagene 17.-22. maj 2004, og der er allerede tilmeldt 10.000 aktive deltagere i alderen 12-25 år. 360 orkestre vil medvirke ved i alt 1000 koncerter, hvoraf ca. 350 finder sted i København.
Målsætning for fritidshjem og KKFO’er
Uddannelses- og ungdomsborgmester Per Bregengaard sætter fokus på børnenes bløde kompetencer med Målsætning 2003 for Fritidshjem og KKFO, som Borgerrepræsentationen har vedtaget. Målsætningen retter derfor i særlig grad opmærksomheden mod en fritidspædagogik, der fremmer børns kreativitet, deres evne til at tage beslutninger og til at virke sammen med andre børn. Visionen er, at de københavnske fritidsinstitutioner befordrer børnenes selvværd og kreativitet ved at bidrage til at skabe et sammenhængende, varieret, indholdsrigt og godt børneliv. Forslaget til ny målsætning har været til høring på fritidshjemmene, i forældrebestyrelser, på skoler og skolebestyrelser og i de faglige organisationer.
Ifølge Danmarks Statistik passes 563.800 børn hver dag af det offentlige. Det er 50% flere end for 10 år siden, hvor lige knap halvdelen af børnene blev passet af det offentlige. Gruppen af 3-5 årige børn er den mest »passede« af alle: 94% har plads i kommunale pasningstilbud.
Autisme-behandling som pilotprojekt
Uddannelses- og Ungdomsudvalget vil starte et pilotprojekt for behandling af børn med autisme efter den såkaldte ABA-metode. Projektet, der omfatter skolebegyndere, skal knyttes til en folkeskole og gennemføres i samarbejde med Frejaskolen – Københavns Kommunes specialskole for børn med autisme og Aspergers Syndrom, oplyser udvalget. Autisme-behandling som pilotprojekt Uddannelses- og Ungdomsudvalget vil starte et pilotprojekt for behandling af børn med autisme efter den såkaldte ABA-metode. Projektet, der omfatter skolebegyndere, skal knyttes til en folkeskole og gennemføres i samarbejde med Frejaskolen – Københavns Kommunes specialskole for børn med autisme og Aspergers Syndrom, oplyser udvalget.
Vejledning om vold
Mange ansatte i social- og sundhedssektoren udsættes for vold eller trusler om vold. Der mangler viden om problemet og mulighederne for at forebygge vold, og derfor har Branchearbejdsmiljørådet Social & Sundhed (BAR SoSu) sat en større informations- og vejledningsindsats i gang. Formålet med indsatsen er at rette fokus på situationen før, under og efter episoderne. Som en del af denne indsats udarbejdes en række materialer, nærmere betegnet fire pjecer, som hver tager udgangspunkt i den enkeltes arbejdssituation. Materialerne kan bestilles eller downloades i Arbejdsmiljøbutikken www.bar-sosu.dk(link er ikke længere aktivt, red.)
Brugerinddragelse
Socialt Udviklingscenter SUS har udgivet en pjece om brugerinddragelse i dagtilbud for mennesker med udviklingshæmning. Pjecen er en del af projektet »Udvikling-i-dagtilbud«, som SUS gennemfører sammen med socialministeriet i år og næste år. Projektets formål er at udvikle og forankre metoder til brugerinddragelse i dagtilbud for udviklingshæmmede. En række brugere, personale og pårørende er blevet interviewet om brugerinddragelse ud fra spørgsmål som: Hvad inddrages brugerne i? Hvordan? Hvad er barriererne, mulighederne og drømmene? Pjecen samler resultaterne fra disse interviews – ment som inspiration. Hæftet kan hentes på
www.udvikling-i-dagtilbud.dk
Handicappede og sociale netværk
Personer med handicap har større risiko for at havne i ensomhed, og med et tyndt socialt netværk. Derfor har Formidlingscenter Øst netop iværksat et nyt projekt, der handler om handicappede og sociale netværk. Projekt handicappede og sociale netværk har som formål at sætte fokus på social isolation blandt mennesker med handicap, samt indsamle viden om metoder og erfaringer i arbejdet med sociale netværk. Projektet løber over perioden 2003-2006 og er i første omgang rettet mod botilbud for yngre fysisk handicappede. På www.fc-east.dk (link ikke længere aktivt, red.) kan du læse om de forskellige udviklingsprojekter, samt generelt om handicappede og sociale netværk. Nyhedsbreve og andet materiale kan downloades fra hjemmesiden.
Løft til de svageste
Et kolossalt løft til de svageste grupper, kalder Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen aftalen med Socialministeriet om satspuljen, som indebærer, at der i årene 2003-2005 gives et samlet tilskud fra satspuljen på i alt 115,4 mill. kr., og at København får et varigt tilskud på 47,4 mill. kr. 18 forskellige projekter får støtte. Der gives 100 pct. tilskud til etablering og drift i en seks-årig projektperiode, og derefter varig finansiering af en række forskellige aktiviteter. Efter projektperioden overføres satspuljemidlerne direkte til Købehavns kommunes bloktilskud, så kommunen kan videreføre aktiviteterne. Der gives tilskud til forankring af det forebyggende opsøgende gadeplansarbejde for bl.a. hjemløse, til natcaféen på Sundholm med 30 pladser samt i alt 96 pladser i væresteder og et idrætshus til psykisk syge. Der gives også tilskud til i alt 84 boliger til socialt udsatte i forskellige former for botilbud, bl.a. kollegielignende boliger til unge psykisk syge, botilbud til psykisk syge stofmisbrugere og bofællesskaber/skæve boliger til forskellige grupper.