Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Vores verden
DET HÆNDELIGEUHELD
Sagen om det to-årige barn, som blev glemt i en børnehave på Vesterbro, får konsekvenser, skriver Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i en pressemeddelelse den 17. september. Hvilke er endnu uvisse.
Barnets mor kom 20 minutter for sent og blev mødt af en lukket dør. Institutionens leder blev derefter fritaget for tjeneste som følge af hændelsen. Hvad der videre skal ske, beror på en nærmere undersøgelse. Familie- og arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard, udtaler: "Sådan noget her må simpelthen ikke ske. Forvaltningen har reageret skarpt overfor institutionen og krævet en hurtig forklaring. Institutionens leder er fritaget for tjeneste, indtil vi får undersøgt sagen nærmere.
Set fra LFS' side kan sagen absolut ikke bære, at der foretages en alvorlig sanktion over for lederen.
»For os er der ingen tvivl om, at omstændighederne gør, at selv om der er tale om noget, som ikke må ske, så er der så mange omstændigheder i det, som tilsammen gør, at man må tale om det hændelige uheld«, siger LFS' formand Britt Petersen.
Hun henviser til, at lederen arbejdede efter arbejdstid, og at da hun satte alarmen til, gik den ikke i gang. Samtidig er der i institutionen en kultur, hvor forældre ikke plejer at komme for sent, de ringer hvis det en enkelt gang imellem skulle ske.
Medarbejderen som gik en halv time før gjorde ikke opmærksom på, at der var et barn tilbage, og lederen havde ingen umiddelbar mulighed for at vide, at hun ikke var alene, da hun satte alarmen til. En alarm som for øvrigt ikke på noget tidspunkt blev udløst. Der er tale om et sammmenfald af uheldige omstændigheder, for alle procedurer var i orden, understreger hun.
»LFS sendte to medarbejdere ud på institutionen dagen efter, dels for at tage hånd om medarbejderne, dels for at tage kontakt med lederen, som var blevet fritaget for tjeneste med løn – af omsorg for hende. LFS' medarbejdere gennemgik hele proceduren på institutionen, og alt var i orden«, fortsætter Britt Petersen.
Hun fremhæver, at også forældrene udtrykker fuld tillid til lederen.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens pressemeddelelse er en reaktion på det pressen skrev dagen efter hændelsen. »Pressen fik historien fra politiets døgnrapport, og de skrev fejlagtigt, at lederen var blevet suspenderet. Sandheden er, at lederen blev fritaget med løn af omsorg«. LFS har efterfølgende næsten dagligt været i kontakt med lederen, og er i løbende kontakt med forvaltningen om hændelsen og dens konsekvenser. EL
Flere organiserede
Selv om danskerne mener, at fagbevægelsen har mistet indflydelse de sidste 15 år, afholder det ikke lønmodtagerne fra at organisere sig, skriver Nyhedsbrevet LO link. Siden 1975 har 36% flere kvinder og 18% flere mænd meldt sig i fagforening. Tallene henter de fra en stor undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet og Sociologisk Institut, som bl.a. ser på danskernes faglige og politiske deltagelse gennem 25 år. 85% af de erhvervsaktive mellem 30 og 59 år er nu medlemmer af en faglig organisation, viser rapporten.
Samme tendens ses i LFS, hvor medlemstallet er stigende. A-kasse-forsikring er endnu mere udbredt: i 2000 var 90% af de mandlige erhvervsaktive og 95% af de kvindelige forsikret i en a-kasse.A-kasse-undersøgelse skaber utryghed.
Det skaber ny utryghed hos de ledige, når de i aviserne nu kan læse, at nogle a-kasser laver fejl i helt op til 26 procent af sagerne. »Ingen kan være tjent med sådanne fejlprocenter – og slet ikke de ledige. Det er selvfølgelig en kilde til stor utryghed, når ledige ikke kan få at vide om deres dagpengeudbetaling er korrekt eller ej«, siger FOAs formand Dennis Kristensen. »Men vi står i den situation, at vi ikke aner, hvilke a-kasser der er tale om. For selvom direktoratet gerne vil fortælle pressen om undersøgelsen, så kan vi i a-kasserne ikke få at vide, hvem der er tale om. I vores egen a-kasse – Offentligt Ansattes Arbejdsløshedskasse – aner vi ikke, om det er os, der skal i gang med den store hovedrengøring for at rette op på fejlene. Eller om vi omvendt hører til i den gode ende«, siger Dennis Kristensen.
Som kraftigt opfordrer til, at alle oplysninger om a-kassernes virke lægges åbent frem. »Det er dybt kritisabelt, at der nu rejses en samfundsdebat om en undersøgelse, hvor de berørte a-kasser ikke kender resultatet og derfor heller ikke har mulighed for at deltage i debatten«, skriver Dennis Kristensen i brevet. Han opfordrer ministeren til straks at offentliggøre undersøgelsen.