Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Ved Elisabeth Lockert Lange
Saftevand med vitaminer
Dansk forbud mod tilsætning af vitaminer og mineraler i mad er blevet underkendt. Det kan betyde usund mad tilsat vitaminer. Og måske langt flere end vi har behov for.
Forbudet er en hindring for den frie handel i EU, mener EU-Kommissionen, som indklagede Danmark for EF-Domstolen – og vandt sagen. Forskerne ved endnu ikke, om det er direkte skadeligt med for mange vitaminer, men under alle omstændigheder slører tilsætningen af vitaminer hvilke madvarer der er sunde og hvilke der er usunde.
Tæppet væk under forebyggelse
Når arbejdsmiljøet er godt skal virksomheder »belønnes« ved ikke længere at skulle være tilknyttet Bedriftssundhedstjenesten, BST. Kun de virksomheder, der overtræder arbejdsmiljøreglerne, skal kunne pålægges rådgivning om indsatsen for et bedre arbejdsmiljø, mener regeringen.
Det vil betyde, at tæppet rives væk under hele den forebyggende indsats på arbejdspladserne. Problemer med arbejdsmiljøet skyldes ofte manglende indsigt i, hvordan man skaber et sundere arbejdsmiljø. Og det er netop dér, BST-ordningerne har bevist deres værdi.
Forebyggelse har en stor samfundsmæssig gevinst bl.a. kan sygefravær reduceres kraftigt. Det kan betyde besparelser i kommuner og amter på flere milliarder kroner hvert år. Helt bortset fra de menneskelige gevinster ved et sundere arbejdsmiljø.
Dialog bedst
Et samarbejde mellem fire lande viser, at unge tager større ansvar for deres alkoholforbrug, hvis de selv kommer til orde. Den løftede pegefinger virker derimod ikke – uanset om kampagnerne er udformet som skræmmekampagner eller er iklædt humor.
Ejerskabet er vigtigt, og man kan nå længere, hvis man anlægger en mindre belærende tone og tør stole på, at unge mennesker kan tænke selv. Det vil sige inddrager de unge oprigtigt i processen. Det viser et internationalt IT-baseret projekt med 100 elever i alderen 12-16 år fra Danmark, Sverige, Makedonien og Tjekkiet.
Fra dansk side har ph.d.- studerende Venka Simovska og professor Bjarne Bruun Jensen fra Danmarks Pædagogiske Universitet forsket i de unges holdninger til alkohol i fire lande og resultatet udgives nu i bogen »Young-minds.net/lessons learnt«. I projektet har unge fra de fire lande arbejdet sammen om »Young people, culture and alcohol«. De unge har brugt internettet til at indsamle oplysninger om alkohol og lave fælles analyser af debutalder, love og regler i de forskellige lande. Nettet blev også brugt flittigt til at konfrontere egne synspunkter med andre unges, og på en ministerkonference fremlagde deltagerne blandt andet resultaterne af deres fælles diskussioner.
Velfærdspanel som modvægt
Regeringens nye velfærdskommission er så skæv og ensidig sammensat, at FOA nu opfordrer alle de øvrige offentligt ansattes faglige organisationer til at slutte sig sammen om et nyt initiativ, der kan præstere en modvægt – og samtidig kulegrave de temaer, der er blevet forbigået i kommissoriet.
»Regeringens velfærdskommission er sammensat af en lang række økonomiske eksperter. Men velfærd er langt mere end økonomi. Reel velfærd er i højeste grad mødet i dagligdagen med borgeren, klienten, brugeren og patienten. Der er mere end 800.000 offentligt ansatte, der er eksperter i at levere hverdagens velfærd, og deres erfaringer og ekspertise er slet ikke repræsenteret i regeringens velfærdskommission «, siger FOAs forbundsformand Dennis Kristensen.
Med det nye panel håber FOA også, at de offentligt ansattes vilkår vil komme i fokus.
Flere narkomaner
Der er flere narkomaner i Danmark end hidtil antaget. Et nyt skøn fra Sundhedsstyrelsen sætter tallet 25 % højere end tidligere, nemlig til 25.500 der lider af fysiske, psykiske eller sociale skader. Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) oplyser, at regeringen snart vil fremlægge en ny handlingsplan mod stofmisbrug, skriver Politiken.
FOKUS gåhjemmøde
FOKUS er forkortelse for FOrum for Kvalitet og Udvikling i offentlig Service.
I kommissoriet for strukturkommissionen fremhæves bl.a. bæredygtighed såvel økonomisk som faglig, effektivitet, brugerindflydelse, borgernes retssikkerhed og sammenhæng mellem kompetence og økonomisk ansvar, som vigtige kriterier i vurderingen af opgavefordelingen i den offentlige sektor.
På socialområdet er en stor del af opgaverne delt mellem stat, amt og kommune, bl.a. udsatte børn og unge og voksne handicappede er i dag delt mellem kommune og amt. Netop på socialområdet er det derfor vigtigt at få belyst, hvori styrkerne og svaghederne består i samarbejdet mellem stat, amt og kommune i dag, og hvordan styrkerne bevares fremover samtidig med, at svaghederne udbedres.
FOKUS lægger derfor op til debat om, hvordan opgavefordelingen i den sociale sektor skal tilrettelægges fremover med udgangspunkt i strukturkommissionens kriterier.
Gåhjemmødet er torsdag den 30. oktober 2003 klokken 16- 18 i M20 i Bella Centeret, Center Boulevard 5, København S, og torsdag den 13. november 2003 klokken 16-18 i Amtsgården, Ørbækvej 100, Odense SØ.
På møderne er der oplæg fra: kontorchef Aksel Meyer, Socialministeriet, direktør Anders Møller Jensen, Social- og Psykiatriområdet, Fyns Amt, socialchef Hanne Hasling, Social- og sundhedsforvaltningen, Vallensbæk Kommune.
Alle er velkomne, deltagelse er gratis, men tilmelding er nødvendig. Tilmelding kan ske via hjemmesiden
www.fokus-net.dk (link ikke længere aktivt, red.)eller på fax 35 29 83 34
FOKUS har netop udgivet pjecen »Naboer til nye offentlige tilbud«. Pjecen er skrevet på baggrund af en stor undersøgelse af naboskaber til otte forskellige bo- og behandlingstilbud, som Center for evaluering, Psykiatrien i Århus Amt har foretaget.
Det er en vanskelig kunst at placere nye offentlige tilbud til socialt udsatte grupper i lokalsamfundet. Pjecen henvender sig især til beslutningstagere og fagfolk ved at sætte fokus på naboreaktionerne, og nogle af de diskussionsområder og debatter, som det er nødvendigt at forholde sig til, i forbindelse med etableringen af nye offentlige tilbud i lokalsamfundet.
Pjecen giver ikke alle svarene på, hvordan man opnår den perfekte og helt uproblematiske etableringsproces ved oprettelse af nye offentlige tilbud til socialt udsatte grupper. Derimod peger pjecen på nogle diskussionsområder og debatter, som det ikke bare er nyttigt, men også nødvendigt at forholde sig til.
»Naboer til nye offentlige tilbud« har bestillingsnummer 7356, koster 50 kr. og kan bestilles hos FOKUS, c/o Amtsrådsforeningen, på tlf. 35 29 81 00, Fax 35 29 83 35,
e-mail publ@arf.dk eller via FOKUS' hjemmeside www.fokus-net.dk (link ikke længere aktivt, red.), hvor pjecen endvidere gratis kan læses og udskrives.
Læreplaner til småbørn
Socialminister Henriette Kjær offentliggør til november et forslag om forpligtende læreplaner på alle daginstitutioner. De konkrete mål for, hvad børnene skal kunne på de enkelte alderstrin, skal skrives ind i en bekendtgørelse, og forældrebestyrelserne skal herefter diskutere, hvordan målene skal nås.
Socialministeren forestiller sig dog ikke undervisning foran en tavle eller at man kan dumpe børnene! Men læreplanerne skal sikre, at pædagogerne i det daglige arbejde har fokus på indlæring, mener hun. Inklusiv at børnene lærer sociale kompetencer og for eksempel kan modtage en besked. Fremtrædende børne- og hjerneforskere advarer mod regeringens planer om at indføre læreplaner i daginstitutionerne. Dels begrænser man barnets potentiale, dels risikerer man at tabe en stor gruppe på gulvet, fordi de ikke kan følge med de andre. Børns intelligens udvikles bedst ved at opmuntre deres fantasi og kreative sider.
INTRO
Igen i år er der introarrangement på Københavns Rådhus for nye pædagoger og pædagogmedhjælpere og lærere på fritidshjem, KKFO'er, klubber og skoler under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. For i år er nye pædagogmedhjælpere også inviteret med – og der er desuden også et arrangement for gamle ansatte.
Der er planlagt fire ens arrangementer, der ligger den 25. 26. 27. og 28. november 2003, kl. 8.30 til 15.00.
Arrangementerne er for alle lærere, pædagoger og pædagogmedhjælpere, der er nyansat i kommunen siden sidste års introarrangement. Dagene starter i Festsalen på Københavns Rådhus, hvor borgmester Per Bregengaard byder velkommen. Også direktør Peter Rasmussen og to fagforeningsrepræsentanter vil sige nogle ord. Derefter følger workshops og udstilling i Rådhushallen, hvor en lang række institutioner præsenterer deres tilbud. Bl.a. er Billedskolen, Musikskolen, PPR, Tosprogsudvikling, Center for Vejledning, Gokartbanen, Idrætsinstitutionen Alhambra Park, Teaterbutikken, Bæredygtig udvikling, Sangskolen, Ungdomsskolen, Center for Informatik og SSP repræsenteret. Det samme er de faglige organisationer inklusiv LFS og forvaltningen selv.
I år er der desuden to aftenarrangementer, begge fra kl. 18.00- 21.00. Den 25. november 2003 for skolebestyrelser, forældrebestyrelser og politikere. Den 26. november er der åbent hus hvor alle, også »gamle« pædagoger og lærere er velkomne. Hver institution får brev med en invitation. Tilmelding inden den 10.11.03 til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.
ELL
Dagplejere går på nettet
Ryk undervisningen hjem i stuen – det er opskriften på succesfuld praksisnær læring, vurderer Københavns Socialpædagogiske Seminarium, efter 15 dagplejere fra Karlebo og Græsted-Gilleleje kommune i 10 dage har deltaget i et netbaseret undervisningsprogram udviklet i et samarbejde mellem kommunerne og seminariet. En rapport dokumenterer forløbet og resultatet, den kan downloades på www.amu-kurser.dk under linket »netundervisning«.
Forsøgsprojektet resulterede i et synligt kvalitetsløft i den daglige praksis, en styrket fagidentitet og en gruppe dagplejere, som er blevet langt bedre til at formulere sig om deres pædagogik.
Klasseundervisningen blev erstattet med familiens egen pc. Uddannelsesforløbet løb over to måneder og dækkede temaerne »Leg med sprog« og »Samspil og relationer i pædagogisk arbejde «. Forløbet vekslede mellem uddannelse og arbejde for at sikre en hurtig implementering af den nye viden i praksis.
Kursisterne løste sammen med en kollega opgaver på nettet og afprøvede efterfølgende den nye viden i praksis hjemme i dagplejen. Nettet blev under hele forløbet flittigt brugt til at få vejledning af underviseren, formidle erfaringer, resultater, nye ideer til pædagogiske aktiviteter, til logbogsskrivning og ikke mindst til at skabe netværk!
Projektet støttes af Udviklingspuljen 2002 og følges tæt af Efteruddannelsesudvalget for det Pædagogiske område og Social- og Sundhedsområdet. Kurset udbydes af Københavns Socialpædagogiske Seminarium. ELL