Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
ØKOLOGI I DAGPLEJEN
En økologisk dag gav dagplejere i Gladsaxe inspiration til alternativ mad til deres børn, alt økologisk.
I Gladsaxe kommune lægger man vægt på økologiske madvarer til kommunens børn. Det gælder helt fra de er små og går i dagpleje.
Kommunen har en målsætning om, at dagplejerne gerne skal tage mindst to økologiske produkter ind i deres madtilbud til børnene. Derfor besluttede kommunen at holde en økologisk inspirationsdag på Krakasvej i et af kommunens dagplejehuse.
Inden selve dagen tænkte dagplejerne godt og grundigt over, hvad de gerne ville have, der skulle ske. Resultatet blev en dag med både oplæg og aktiviteter, fællessang og prøvesmagning. Som alle dagplejerne ankom til med barnevogne pyntet med økoballoner og børn.
Frugtformidlingen (som holder til på Grønttorvet i Valby) holdt et økologi-power-point oplæg: »Sæt ansigt på økologien «. Til det havde de interviewet og fotograferet økologiske producenter og talt med forbrugere om, hvorfor de vælger økologisk. Oplægget blev holdt af Katrine Terkelsen fra Frugtformidlingen, og det gav et indblik i reglerne om økologi uden at blive for regelorienteret.
Men dagplejerne skulle også være aktive. De skulle besvare spørgsmål om økologi og havde samtidig mulighed for at vinde en økologisk kogebog om mad til børn. Der skulle passes børn, klappes geder, spises blommer og brød og drikkes saftevand. Og et miniorienteringsløb skulle de også igennem.
Til sidst kom de en tur i cirkusteltet, hvor Trine Krebs fra Frugtformidlingen stod og kokkererede: Spidskål, majs og gulerødder. Her var der også smagsprøver på forskellige økologiske pølser, leverpostej og æggesalat. Andre økologiske produkter blev vist, og prisen på dem blev sammenlignet med prisen på konventionelle produkter. Differencen er ikke altid særlig stor.
Uden for teltet stod Børnekompagniet på et stort rødt Ø og sang børnesange og en særlig økologisang komponeret til lejligheden.
»Det var en rigtig god dag«, fortæller Henny Laursen, dagplejer og tillidsrepræsentant i Gladsaxe.
»Oplægsholderen var dejligt jordnær, og især rådet om, at man ikke behøver at lægge alt om til økologi på én gang, var godt. Det at de anbefaler, at man gradvist tager fat og fx starter med to ting og tager det hen ad vejen, gør, at jeg får meget mere lyst til at gå i gang med det.«
Hun roser også de mange alternativer til den mad, de fleste dagplejere plejer at lave.
»Der var mange smagsprøver og god information bl.a. om alle de mange forskellige slags æg, der findes. Det var en anden type mad, og på den måde fik børnene smagt ting, de ellers ikke plejer at få, fx majskolber og anderledes pølser. Alt økologisk selvfølgelig. Jeg fik et andet syn på mange ting og fik idéer til noget nyt. Både derhjemme og i legestuen«, siger Henny Laursen.
Frugtformidlingen gav konkrete råd til dagplejerne:
Planlæg dine indkøb.
Planlæg din egen families måltider og se, hvor du kan tilberede lidt ekstra. Brug rester fra dit eget aftenmåltid, både grønt og kød. Det kød, som er fra frikadeller eller flæskesteg, er nemlig langt billigere og ernæringsmæssigt bedre end det dyre kødpålæg.
Køb få forarbejdede varer.
Lav dine egne majonæsesalater.
Lav en grøddag om ugen. Det er sundt, det mætter og børn kan lide det. De penge man sparer her, kan så anvendes på økologi.