Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Boganmeldelse:
Inden for rækkevidde - AT NÅ DE UDSATTE UNGE
I en ny bog fortæller 21 socialarbejdere om deres arbejde med unge, som ofte får prædikatet uden for rækkevidde.
Uden for pædagogisk rækkevidde, siger vi nogle gange om de vilde unge; de utilpassede, uanbringelige, udstødte, marginaliserede og kriminelle unge. 21 socialarbejdere mener det modsatte, og det fortæller de om i en ny bog »Inden for rækkevidde. Beretninger fra arbejdet med udsatte unge.«
De 21 socialarbejdere arbejder alle med de vilde unge, men de gør det mange forskellige steder, på sikrede afdelinger, på gaden, i klubben. Socialarbejderne har også meget forskellig baggrund uddannelsesmæssigt, der er pædagoger, håndværkere, socialrådgivere og selvlærte. Fælles for dem er, at de har en præcis forståelse for, hvordan disse unge egentlig har det, og hvad det er der hidtil har forhindret dem i at tilpasse sig de normer og værdier, som samfundet bygger på. Fælles for dem er også, at de alle mener, der er måder at nå disse unge på.
Disse arbejdsmåder beskriver de indgående i de interviews, som nyligt afdøde journalist Poul Majgaard lavede med dem, og som udgør bogen. Det handler om at lytte, reflektere, skubbe i den rigtige retning og stille krav, som for den enkelte unge er opnåelige mål.
Sofjan Azzouzier selvlært og arbejder i projekt Vilde Læreprocesser. Han arbejder opsøgende med en flok unge drenge »rødderne«, kalder han dem. Han fortæller i bogen:
»Når de ser på mig, så tænker de, at Sofjan han er ok, men at han samtidig er én, der kan lide at opføre sig ordentligt. Derfor spørger jeg dem nogle gange: »Helt ærligt, drenge, kom med jeres ærligste bud: Tror I, at jeg har et kedeligt liv; ligner jeg en, der har et kedeligt liv?« »Det synes ingen af dem, at jeg har. Og moralen er selvfølgelig, at det ikke er kedeligt at opføre sig ordentligt. At holde moral ude af det her arbejde er i mine øjne uacceptabelt. Og kald mig bare moralprædikant!«
De unge skal kunne mærke, at socialarbejderen vil dem, mener socialrådgiver Pia Damsgaard. De er trætte af pædagogsprog.
»De meget udsatte har behov for at opleve, at den person, som de møder ikke bare er der, fordi han eller hun er pædagog og socialrådgiver. Men fordi den pågældende kan lide de unge, har lyst til at involvere sig i dem og lytte til deres behov. Derfor kan behandlere heller ikke sidde alene og definere en rigtig behandling. De unge skal gide en. Ellers nytter det ingenting.«
Smal uddannelse
Alle 21 socialarbejdere har netop afsluttet en pædagogisk efter- /videreuddannelse: Udstødelse – unge med massive og komplekse problemer, på Københavns Pædagogseminarium, smalt målrettet netop den gruppe socialarbejdere som arbejder med disse unge. Samtidig har 20 studerende gennemført et tilsvarende forløb på Peter Sabroe Seminariet i Århus.
Holdet er det andet hold på den nye uddannelse. Lærerne på uddannelsen i København, Jørn Foss og Ulla Jepsen, vil nu forsøge at udbrede erfaringerne og metoderne fra uddannelsen til andre seminarier over hele landet. Søgningen til uddannelsen og daglig avislæsning viser, at behovet for nye måder at samarbejde med de udsatte unge på, er massivt og voksende.
Målet med uddannelsen er at gøre socialarbejderne fagligt og menneskeligt endnu bedre til at varetage deres arbejde, give dem redskaber de kan bruge i deres daglige arbejde. De socialarbejdere, som blev uddannet på det første hold, er alle fortsat inden for området.
Uddannelsen er opbygget med fire moduler, og der er en vekselvirkning mellem oplæg, dialog, aktiviteter, refleksion og erfaringsudveksling. ELL
Inden for rækkevidde er udkommet på Børn & Unge, Pædagogisk Centrum. Den er på 250 sider og koster 249 kr.