Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
BEDRE KØKKEN, BEDRE HVERDAG
I denne måned starter en indsats for at forbedre både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø for køkkenmedarbejdere i de danske daginstitutioner.
Mange køkkenmedarbejdere i daginstitutioner bliver nedslidt, de får arbejdsskader og de står i røg og damp. En undersøgelse viser at der i mange daginstitutioner er store problemer med det fysiske arbejdsmiljø. Køkkenerne er helt forkert indrettede, og derfor risikerer køkkenmedarbejderne at forløfte sig på tunge gryder, at få rygproblemer når de bøjer sig ned til en ovn, der står alt for lavt, de har pladsproblemer eller de står i et overophedet, røgfyldt lokale hvor der ikke er nok udluftning.
Indsatsen for bedre køkkener og et bedre arbejdsmiljø for køkkenmedarbejderne er iværksat af Branchearbejdsmiljørådet Social & Sundhed (BAR SoSu) og er den største hidtil.
At køkkenerne er så dårligt indrettede, kan for nogles vedkommende gå helt tilbage til, da de blev projekteret, andre er moderniseret uden at institutionerne og de byggesagkyndige har været klar over hvilke krav der stilles til et daginstitutionskøkken. Kommunerne spilder med andre ord mange penge ved ikke at bygge køkkenerne ordentligt fra starten, og først og fremmest giver det tusinder af køkkenmedarbejdere et dårligt arbejdsmiljø.
De fysiske rammer skal være i orden. Men det er lige så vigtigt at køkkenmedarbejderne er glade for deres arbejde. Derfor retter kampagnen sig også mod det psykiske arbejdsmiljø. Det handler både om stress og om ikke at føle sig isoleret fra det pædagogiske personale. Kampagnen giver konkrete forslag til, hvordan man kan sikre at køkkenmedarbejderen arbejder sammen med kollegerne.
Kampagnen bliver skudt i gang ved hjælp af en »kogebog«: Det fladpandede køkken – Opskrifter på dårlig indretning af køkkener i daginstitutioner. Kogebogen er eksempler på nogle af de mange ting der ofte ikke er i orden i køkkenerne, og den sendes til relevante daginstitutioner, kommunernes forvaltninger og byggesagkyndige. Kampagnens rygrad er to vejledninger, den »bløde« og den »hårde«.
Den »bløde« vejledning:
Arbejdet i det gode køkken er skrevet til ledere, sikkerhedsrepræsentanter og køkkenmedarbejdere og handler især om køkkenmedarbejderens arbejdsmiljø. Den rummer informationer om, hvordan køkkenet skal indrettes, hvordan man organiserer arbejdet, og hvordan køkkenmedarbejderen bedst kan samarbejde med pædagogerne. Vejledningen kommer også ind på, hvordan man sikrer at køkkenmedarbejderen er glad for sit arbejde, og at der er arbejdsglæde i køkkenet.
Den »hårde« vejledning:
Indretning af det gode køkken henvender sig direkte til teknikere, arkitekter og projektledere i kommunen som skal planlægge og bygge/modernisere et køkken. Vejledningen rummer alle de mange tekniske krav som et køkken i en daginstitution skal leve op til.
Pjecen og de to vejledninger er lavet af Branchearbejdsmiljørådet Social & Sundhed der består af repræsentanter for både arbejdsgiverne og de ansatte inden for området (bl.a. KL, Københavns Kommune, FOA (LFS), Økonomaforeningen, BUPL, PMF).
Begge vejledninger kan hentes gratis ned fra BAR SoSu's hjemmeside www.bar-sosu.dk(link er ikke længere aktivt, red.)
ELL