Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Overenskomstkonference:
Forud for bestyrelsesmedlemmernes indbyrdes diskussion og afklaring af, hvad de ønsker at lægge ud som en anbefaling i den kommende medlemsdebat om overenskomst 05, fik de alle en grundig indføring i forhandlingssystemet og lønmodeller fra LFS' formand Britt Petersen. Og fra FOAs formand Dennis Kristensen, som også er formand for KTO, en række veloplagte overvejelser af i hvilken retning han har blikket rettet.
NY LØN HAR GIVET PENGE :
Selv om der er mange problemer indbygget i Ny løn, har den lokale forhandlingsmulighed givet LFS’ medlemmer pænt i lønningsposen, vurderer Britt Petersen.
I FOA er LFS som bekendt kun en meget lille del af medlemsskaren, men en del som til forskel fra mange af de andre FOAgrupper rent faktisk har profiteret af Ny løn. Især dagplejerne fremhæves som en gruppe, som er gået med syvmileskridt fra et absurd lavt niveau til noget, der kan måles på løntrinsskalaen.
Heller ikke daginstitutionsområdet har noget at beklage sig over, da de såkaldte forhåndsaftaler indgået mellem LFS og Københavns kommune indeholder en række aftaler om stigning for både erfaring, funktioner og kvalifikationer, konstaterer Britt Petersen. Specialområdet derimod sakker noget bagud lønmæssigt, både i København og i resten af landet. Arbejdsgiverne har holdt igen med udmøntningen af Ny løn på specialområdet, som derfor er forsinket. Denne manglende udmøntning af den aftalte lønstigning gør, at beløbet fra reguleringsordningen, som udbetales til alle, blev større end forventet og end den behøvede at blive. Så mens dagområdet får lønstigningen først og derefter penge via reguleringsordningen, sker det i omvendt rækkefølge på specialområdet.
Generelt har LFS søgt at lappe på det, som ikke kom igennem ved de centrale forhandlinger. Det er sket gennem lokale overenskomster, men pengene er kommet fra Ny løn. Dagplejerne er som sagt løftet ind på løntrinsstigen. På daginstitutionsområdet er der først givet en stigning for at afskaffe det gamle anciennitetssystem og derefter lavet et lokalt erfaringssystem som desuden er suppleret med bl.a. tillæg for funktioner og kvalifikationer – de såkaldte forhåndsaftaler, som både rummer noget der skal udmøntes, og noget som kan udmøntes. På specialområdet er forhandlingerne lagt ud lokalt.
»Selvom vores medlemmer efter min mening har det lønmæssigt forholdsvist godt på Ny løn, er der masser af problemer i lønmodellen. Den tager alt for lang tid, den er uigennemskuelig, og der er ikke udmøntningspligt. Og ikke mindst er det et problem at medlemmerne ikke selv oplever, Ny løn giver dem noget. De genkender ikke, at deres stigning kommer gennem Ny løn via de lokale overenskomstforhandlinger mellem LFS og arbejdsgiverne: de såkaldte forhåndsaftaler«, vurderer Britt Petersen. ELL