Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Flerbørnsdagpleje
Af Elisabeth Lockert Lange
Flerbørnsdagpleje faldet på plads
Så er flerbørnsdagplejen ved at være klar til start fra nytår. Overenskomsten er underskrevet og dagplejerne er ansat, nu mangler blot lokalerne at falde endeligt på plads.
Flerbørnsdagpleje er et fænomen, som kommuner uden for Københavns kommune og Københavns Amt har haft gennem nogen tid, ikke altid på optimale vilkår. Som led i Børneplanen bliver ordningen nu etableret i Københavns Kommune, og her har de til gengæld fået rigtig gode vilkår og lever fuldt ud op til Børneplanens princip om, at kvaliteten ikke må forringes, når forskellige ordninger udbygges.
Der planlægges med tre flerbørnsdagplejer, dvs tre lokaler i hjemligt miljø, for øjeblikket handler det om Griffenfeltsgade og Irlandsvej. Hvert sted skal tre dagplejere passe otte børn med en åbningstid på 42 timer. Ikke nogen dårlig normering; ordningen bliver da også dyrere, end hvis kommunen havde valgt en satellitinstitution. Dagplejerne må hver kun have fire børn, og da det er uden for eget hjem må de heller ikke arbejde de 48 timer, som dagplejere ellers gør, men de normale 37 timer. Da de kun må have max fire børn hver, er der vikarordning indbygget i ordningen. Samtidig skal der etableres gæstehuse sammen med flerbørnsdagplejen. Gæstehusene skal bruges til dagplejebørn fra andre af områdets dagplejere, som med Børneplanen går over på fire børn frem for de tre børn, som ellers er normen i kommunen.
Flerbørnsdagplejen hører naturligt til LFS, da det både er en dagplejeordning og et kommunalt tilbud, og LFS har derfor skrevet overenskomst for dagplejerne. Den lyder på grundlønstrin 14, men uden det sædvanlige skattefradrag for arbejde i eget hjem og uden det tillæg, som dagplejere i Københavns Kommune ellers har. Hvis nogen af dem ender med kontinuerligt at have fem børn, er aftalen, at de skal have 25% af grundlønnen oveni lønnen.
Der har været stor interesse for stillingerne. Blandt mange ansøgere med forskellige uddannelser er der nu ansat personale til de tre første flerbørnsdagplejer.
En dagpleje er almindeligvis karakteriseret ved at foregå i eget hjem, men kan også foregå i »hjemligt miljø«, og det defineres som et lokale i nærmiljøet. Flerbørnsdagplejen er derfor en viderudvikling af dagplejen, som LFS har valgt at få det bedst mulige kvalitetsmæssigt ud af.
Ordningen er underlagt dagplejens ledelse, pædagogiske tilsyn og sikkerhedsudvalg ganske som resten af dagplejen i kommunen. De får samme dagplejeleder og går til samme personalemøde som de andre dagplejere i deres område. De deltager dog selvfølgelig ikke i en legestue, som dagplejere i eget hjem gør. De får desuden mulighed for at vælge egen tillidsrepræsentant, da de tre flerbørnsdagplejer ses under ét, og de er dermed på over fem ansatte.
Nu skal de 11 dagplejere sammen med pædagoger og ledere skabe rammerne for hvordan arbejdet på de tre nye arbejdspladser skal udføres i dagligdagen.