Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nye bøger
V/Maj-Britt Nilsson
At skabe en klient
Institutionelle identiteter i socialt arbejde
Redigeret af Margaretha Jävinen og Nanna Mik-Meyer
Ny antologi går efter institutionerne ? ikke manden! Aldrig tidligere har der i vores sociale system været så mange professionelle hjælpere beskæftiget med at hjælpe, behandle og yde omsorg til så mange typer af »problemidentiteter «. Men hvad er det for et identitets-arbejde, der foregår? Denne antologis analyser bryder med den psykologisering, som præger det sociale arbejde i dag (både i praksis og i litteraturen) ved at flytte fokus væk fra individet ? klienten ? til de institutioner, hvori arbejdet foregår. Syv forskere påviser, hvordan institutionelle forhold og forskellige klienttyper er to nært forbundne størrelser.
En velfærdsinstitution afspejler altid en bestemt måde at anskue verden på. For hvert og et af de sociale problemområder, antologien belyser, findes der specifikke identiteter, klienterne forventes at tage på sig, hvis de ønsker hjælp, vel at mærke!
Margaretha Jävinen er professor i socialt arbejde. Ansat ved Socialforskningsinstituttet og Sociologisk Institut, Københavns Universitet.
Nanna Mik meyerer ph.d.-stipendiat ved Sociologisk Institut og Socialforskningsinstituttet og har forsket i mødet mellem klient og system i de sidste fem år med afsæt i feltarbejde i aktiveringsprojekter og revalideringscentre.
Antologiens øvrige bidragydere er på nær en enkelt forsker ph.d.-stipendiater ved Sociologisk Institut.
Hans Reitzels Forlag · 248 sider · Pris 250 kr.
Værdier på arbejde
Af Solveig Hansen, Lotte Olsen og Lene Schou
Værdier er blevet et nøgleord, når der tales om organisations- og personaleudvikling på arbejdspladsen.
Hvad kan et værdigrundlag egentlig bruges til?
Hvordan introduceres bestemte værdier og hvordan får man dem mærkbart at virke i dagligdagen? Hvordan kommer de til konkret at hænge sammen med de opgaver, der i det daglige skal udføres?
At arbejde med værdier ? der skal gøre en mærkbar forskel ? er ikke kun mere eller mindre tilfældigt at vælge nogle smukke ord og hænge dem op på væggen til skue for ledere og medarbejdere. At få integreret værdierne i dagligdagen er en omfattende udviklingsproces, som undervejs kræver bevidst og kompetent stillingtagen til, hvordan forløbet skal gribes an.
Dette er nogle af de spørgsmål som bogen på baggrund af 6 cases fra danske kommuner prøver at give svar på, og vil forhåbentlig være en vigtig inspiration til de kommuner og andre organisationer, hvor værdier står på dagsordenen.
Frydenlund grafisk tlf. 3393 2894 · 112 sider · Pris 198 kr.
LEA
? en pædagogisk beskrivelsessmodel
Af Hams Månsson
Bogen handler om LEA-modellen, som er en helhedsorienteret og dynamisk forståelsesramme om børns kompetencer og samspil Pædagoger, lærere og andre fagpersoner efterspørger beskrivelsesmetoder, der kan afdække børns kompetencer på en ordentlig og hurtig måde. Begge dele er muligt, men ikke i én og samme manøvre. Det er naivt at tro andet.
LEA-modellen er et forslag til, hvordan fagpersoner kan udarbejde en udviklingsbeskrivelse.Bogens første del er en praktisk vejledning hvordan man kan beskrive børns kompetencer og den anden del fokuserer på en række centrale temaer i børn liv.
Bogen henvender sig primært til studerende ved pædagogiske uddannelsesinstitutioner samt andre fagpersoner, som arbejder med børns udvikling.
Systime · 157 sider · Pris 195 kr.
Social Leksikon 2003-2004 6. udgave er kommet, den nye udgave er ajourført med alle lovændringer vedtaget inden Folketingets sommerferie og angiver relevante beløb pr. 1. juni 2003.
Jura Information www.jurainformation.dk · 288 sider · 190 kr.
Idehistorie
? for de pædagogiske fag
Af Benedicta Pecseli (red.) Gorm Harste, Bjarne Jacobsen, Sune Lægaard og Jonas Sprogøe
»Videnskab er den stærkeste autoritet vi har, når det kommer til spørgsmål om hvordan verden er indrettet, hvordan økonomien fungerer, og hvad der styrer menneskers opførsel«.
Sådan siger Sune Lægaard i det indledende kapitel i Gyldendals nye videnskabsteori for pædagog- og lærerseminarierne og andre CVU-institutioner.
Efter Sune Lægaards introduktion følger de tre store videnskabshistoriske og ? teoretiske kapitler om fagene pædagogik, sociologi og psykologi, skrevet af henholdsvis Jonas Sprogøe, Gorm Harste og Bjarne Jacobsen.
Gyldendal · 256 sider · Pris 199,20 ex. moms
Balder Blads efterår
Af Mich Vraa
Historien om Balder Blad er tilegnet de voksne som støtte til at åbne for samtalen med barnet der har eller skal miste.
Tusindvis af børn i Danmark mister hvert år et nært familiemedlem. At forholde sig åbent og kunne tale med børn om døden og om at dø, er måske en af livets største udfordringer. At møde barnet med en stor åbenhed og give barnet en følelse af tryghed, er en forudsætning for at tale om sine tanker og følelser omkring det der er sket eller snart skal ske.
Balders historie handler om den lange sommer hvor han og de andre blade lever i det gamle bøgetræ i udkanten af skolegården. det er en historie om forår og sommer og efterår ? og om den dag da Balder falder af træet og dør. Men det er også historien om hvordan alting fødes igen, og nye blade springer ud i en ny sommer.
Bogen er støttet af Kræftens bekæmpelse.
Kroghs Forlag · 31 sider · Pris 199 kr.
Giv stemmerne mening
- Metoder i arbejdet med stemmehørere
Af Marius Romme og Sandra Eschers
Forfatterne til denne bog har overraskende fundet ud af, at to ud af tre stemmehørere er i stand til at håndtere deres stemmer godt, de oplever stemmerne positivt og har aldrig været i kontakt med det psykiatriske system.
En tredjedel har imidlertid symptomer, der fører til psykiatrisk diagnose. Stemmerne påvirker det sociale liv, tankeprocesser og handlefrihed, og stemmehøreren oplever stemmerne som stærkt angstvækkende. Her er stemmerne oftest begyndt i forbindelse med traumatiske oplevelser eller uløselige følelsesmæssige konflikter.
Bogen og den tilhørende interviewguide tilbyder praktiske metoder og tilgange til arbejdet med disse mennesker. Bogen er skrevet i et enkelt og klart sprog og henvender sig til både professionelle, brugere og pårørende.
Systime · 209 sider · Pris 280 kr.
Forlængelse af dagligstuen
- socialpædagogiske fortællinger
Af Lene Krabbe og Niels Jørgensen
Bogen sætter fokus på det sociale udviklingsarbejde, der sker, når socialpædagoger arbejder med nuværende og tidligere psykiatribrugere.
Forfatterne går ud fra deres eget arbejde i et fælleshus for en gruppe af disse mennesker.Mødet med brugerne ses som fortællinger, der rummer en række pædagogiske muligheder, og fortællingerne skaber grundlaget for den socialpædagogiske indsats.Ved at lytte til brugerne kan pædagogerne pejle sig ind på hvordan man hjælper og udvikler en tryghed og nye handlemuligheder for den enkelte bruger. Bogen henvender sig til studerende og praktikere indenfor det pædagogiske område.
Systime · 119 sider · Pris 150 kr.