Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Ved Elisabeth Lockert Lange
www.bst.kk.dk
Vi skrev i sidste nummer om den nye hjemmeside, som bedriftssundhedstjenesten i København har oprettet, men vi skrev en forkert adresse! Den rigtige adresse er www.bst.kk.dk
Og det er her man kan få rådgivning om arbejdsmiljø, som kan hjælpe arbejdspladserne med at styrke deres lokale arbejdsmiljøarbejde.
Hver tredje af landets kommuner har ikke noget beredskab til at forebygge, at der ansættes seksuelle krænkere blandt det pædagogiske personale, mens to ud af tre har et sådant beredskab.
Det viser en undersøgelse fra Børns Vilkår, som har sendt spørgeskemaer ud til alle landets 275 kommuner og fået svar fra 75% af dem. Lidt over halvdelen af kommunerne indhenter straffeattest, før de ansætter folk inden for børn- og ungeområdet. 65% forlanger et fyldigt CV, og 63% indhenter referencer, når de ansætter. 42% har holdt forebyggende medarbejderkurser om seksuelt misbrug af børn, mens 35% har retningslinjer og handlingsplaner for, hvordan man som medarbejder skal reagere, hvis man har mistanke om seksuelt misbrug i institutionen eller skolen.
Men en tredjedel af alle landets kommuner gør hverken den ene eller det andet for at forebygge seksuelle overgreb på børn i daginstitution eller skole, og det finder Børns Vilkår »stærkt problematisk«. Foreningen undrer sig over, at den tilbagevendende medieomtale af seksuelle overgreb ikke udmønter sig i konkrete forebyggende handlinger. Se mere om undersøgelsens resultater på www.bornsvilkar.dk
Integration er mere end sprog og arbejde
Familie- og Arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF) er meget kritisk over for regeringens udlændingepakke, som han mener forhindrer kommunerne i at lave en ordentlig integrationsindsats.
»God integration er mere end sprog. Hele det sociale aspekt af integrationsarbejdet savnes i høj grad i regeringens udspil. De lave satser vil betyde, at udlændinge skal igennem et nedværdigende forhindringsløb, da familierne får svært ved at klare de daglige økonomiske forpligtigelser. Udvejen er den ydmygende gang til kommunen, der i disse situationer skal hjælpe familier i nød«.
Erfaringer i København viser, at de fleste udlændinge har et stort ønske om et ganske almindeligt arbejde, mener Bo Asmus Kjeldgaard, som går ind for at skabe flere muligheder for integration – ikke flere hindringer.
»Nedlæggelsen af klubuddannelsen er ét blandt mange uigennemtænkte indslag i den borgerlige regerings finanslovsforslag«, siger Københavns Kommunes uddannelses- og ungdomsborgmester Per Bregengaard, Enhedslisten.
»Vi kan ikke undvære uddannede klubpædagoger«, tilføjer borgmesteren og henviser til, at klubarbejdet og specielt ungdomsklubarbejdet ofte kræver medarbejdere af en anden støbning, end det traditionelle pædagogiske arbejde gør. »Disse medarbejdere er ofte mennesker, der har en erhvervsfaglig baggrund – bl.a. som håndværkere – og har fået lyst til at arbejde med store børn og unge. Netop denne baggrund er værdifuld for arbejdet i klubberne. Og for dem er klubpædagoguddannelsen den eneste mulighed for at blive indført i fag som pædagogik og psykologi, målrettet arbejdet med større børn og unge. Nedlæggelsen af de to uddannelser vil i praksis betyde, at det faglige niveau i fritids- og ungdomsklubberne vil dale, da der vil blive mange flere uuddannede medarbejdere i klubberne«, siger Per Bregengaard.
Han tilføjer, at det i forvejen er svært at få kvalificeret arbejdskraft til de ledige stillinger på det pædagogiske område.