Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Specialområdet
Sport på tværs
Af Elisabeth Lockert Lange
Udviklingshæmmede på værksteder og dagcentre i København og Frederiksberg kæmpede om at blive de bedste i løb, fodbold, længdespring og kørestolsslalom.
For 17. år i træk holdt værksteder og dagcentre for udviklingshæmmede i København idrætdag - som de plejer. Og »plejer« er vigtig, som en af planlæggerne fortæller.
I år var det på Bagsværd stadion, hvor ca. 500 deltagerne fra Dagcentret Sundbyvang, Strandparkscentret, Gladsaxe Møllevej, Koloritten, Egegårdsvej, Jydeholmen og Væveriet Svanevej var mødt frem i strålende solskin for at dyste om den eftertragtede vandrepokal, som tilfalder det vindende værksted.
Foruden værkstederne deltog også 60 studerende fra Skovtofte socialpædagogiske seminarium for at hjælpe til.
I år var stævnet af en ganske særlig art. Deltagerne er nemlig tilmeldt Special Olympics, hvor en mill. udviklingshæmmede verden over dyster. Det blev festliggjort af, at Familie- og Arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard mødte op og åbnede stævnet.
Han fremhævede, at essensen i stævnet handler om kunnen og formåen, om at blive bedre og få nye færdigheder.
»Det giver en tro på, at man kan fungere på andre områder også. Og så er det sjovt. Det giver en selvtillid, som smitter af på andre områder. Mottoet er: »lad mig vinde, og hvis jeg ikke kan, så lad mig være tapper i forsøget«, sagde borgmesteren og lod flaget med Special Olympics logo hejse.
At være mange
Tove Willigenburg er pædagog på Egegårdsvej, Frederiksberg kommunes eneste værksted. Hun glæder sig over, at de dyrker sport og har det hyggeligt.
»Og noget af det vigtigste er, at de møder dem, de kender fra de andre steder. For det er også en udflugt, og alle synes det er skægt.«
Jane Skou fra Svanevej styrer effektivt »slaget« med sin megafon. Hun har været med i planlægningen og fortæller:
»Formålet med dagen er at skabe den glæde, det er at tage fremskridt inden for noget, det at opleve at man overskrider sine egne grænser. Og så glæden ved at mødes i fællesskab. Vores brugere føler sig stærkere, når de er sammen og mange af samme slags, så føles det ikke så håbløst. Når de mødes, får de en større fornemmelse af mulighed, de får ideer og de prøver nyt. De lykkes med noget i en lille målestok, men bare det at lykkes er godt. Og de får en bevidsthed om at være mange, og de får også et større socialt netværk.«
Jane Skou nævner andre fælles aktiviteter som skaber muligheder for at mødes på tværs: bl.a. julemarked, Tivolidag, Damhusløb, dragedag og jul i Bellacentret.
Med Serviceloven fik medarbejderne en forpligtelse til at sikre brugerne indflydelse på deres hverdag, fortæller hun, og brugerne har da også selv indflydelse på, hvilke idrætsaktiviteter og discipliner, de skal dyste i gennem et idrætsbrugerudvalg. Desuden får brugerne indflydelse gennem en række andre udvalg, bl.a. festudvalg og medarbejder-brugerudvalg.
Jane Skou har arbejdet på værksted i 23 år og jo - brugerne rykker sig.
»De har større selvbevidsthed nu, men der er stadig en del af »den gamle kultur«. De lægger låg på og siger aldrig ordet udviklingshæmmet. Mens de nye kan og vil og tør. Men jo flere af den nye kultur, der er, jo mere flytter de, som ikke har fået de muligheder, sig også.«
Og så iler vi med at afsløre, at det var Gladsaxe Møllevej, der fik vandrepokalen i år.