Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Ved Elisabeth Lockert Lange
Ingen lejligheder til enlige forsørgere
Boligfonden for enlige mødre og fædre har sendt deres årsberetning for 2001 på gaden. Boligfonden er en privat organisation, hvis hovedformål først og fremmest er at yde støtte til løsning af enlige forsørgeres boligproblemer.
Journalist Lis Møller, som tilbage i 1966 stiftede Boligfonden, sagde dengang: »Vi kan ikke være det bekendt« om de dårlige boligforhold, man dengang bød børn at vokse op i.
Nu er problemet ikke så meget, at boligerne er dårlige, som at der ingen er at få. Og sådan har det været i årevis. Det betyder børn, som ikke ved, hvor de skal sove i nat. Børn som kun har dynen som det faste holdepunkt, som føler sig i vejen og uvelkomne alle vegne, fordi de skal bo på nåde og barmhjertighed hos venner og bekendte. Børn som ikke kan være ordentligt sammen med deres far, fordi han ikke har andet end sin bil at være i.
Boligfondens nuværende formand Lene Fiorini spørger: »Det er det vi byder børn i 2002 - kan vi være det bekendt?«.
Over 100.000 kvinder i Danmark lever alene med et eller flere børn under 18 år. 46% af dem har ingen erhvervsuddannelse – og manglende uddannelse er den væsentligste forhindring for at komme ind på arbejdsmarkedet. Samfundet bør give enlige forsørgere en uddannelse, mens de alligevel er en ufleksibel arbejdskraft med børn som skal hentes og bringes, mener Boligfonden.
Ja-flertal
Endelig har vi nu tallene for LFS'ernes afstemning om overenskomsten. Optællingen viser et klart ja: 1130 af LFS’ medlemmer stemte ja til overenskomsten, 618 stemte nej. Tallene skal tages med det forbehold, at optællerne naturligvis kun har medregnet de medlemmer som har skrevet, at de kom fra LFS.
I FOA som helhed stemte 59,5% ja til forslaget.
Hjemmeplejen
Hjemmeplejen og døgninstitutioner for voksne topper listen over Arbejdstilsynets statistik over, hvor de ansatte er mest udsat for arbejdsulykker som følge af vold. Men også dag- og døgninstitutioner for børn og unge er med blandt de fire brancher, der er mest udsat.
Langt de fleste af de arbejdsulykker, der anmeldes som følge af vold sker i social- og sundhedssektoren, her blev der i årene 1995-2000 anmeldt 7.079 af den slags arbejdsulykker. Men man regner med en underrapportering på ca. 50% - så det reelle tal er langt højere. I løbet af perioden har der været en jævn stigning i antallet af anmeldelser - en samlet stigning på 35%.
Frygter besparelser i dagplejen
Den pædagogiske sektor i FOA frygter, at der er en besparelsesbølge på vej mod den kommunale dagpleje.
Statens nye aftale med kommunerne øger presset på kommunernes økonomi, og i enkelte kommuner har man allerede været inde og spare på den kommunale dagpleje ved at lægge dagplejen ind under kommunale daginstitutioner.
»Det har desværre mærkbare og alvorlige konsekvenser for kvaliteten i dagplejen,« siger sektorformand Ruth Nielsen fra FOA og fortsætter:
»Erfaringen er, at det går stærkt ud over den pædagogiske rådgivning og supervision i dagplejen. Hensigten er ofte ene og alene at nedlægge lederstillinger i dagplejen. Men i sidste ende går det kun ud over børnene, og det kan hverken forældre, børn eller ansatte være tjent med.« Hun pointerer, at det er dagplejens allervæsentligste kvaliteter, kommunerne risikerer at ramme. Mange forældre vælger dagplejen, fordi det giver tryghed, nærvær og faste rammer. Men er man blot en del af en daginstitution, så går netop de værdier tabt.
Fire-fem kommuner i landet arbejder i øjeblikket med spareplaner om helt eller delvis integration af dagplejen i daginstitutionerne.