Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
På stående fod
Trivsel og tid til kvalitet
Et velfungerende psykisk arbejdsmiljø med gode, stabile kolleger, lavt sygefravær og få konflikter. Det er nogle af de vigtigste årsager til, at offentligt ansatte synes, at deres arbejdspladser er attraktive. Men der peges også på områder til forbedring. Det viser de nyeste resultater i en stor personalepolitisk undersøgelse, som AKF, Anvendt KommunalForskning, har foretaget for Personalepolitisk Forum.
Medarbejderne lægger også stor vægt på, at de har mulighed for at levere en høj faglig kvalitet i servicen til borgerne. Sosu’er, sygeplejersker, pædagoger og lærere fortæller for eksempel, at de er meget tilfredse med når de har tid til kerneopgaverne i deres job. Og undersøgelsen viser at 92 procent af medarbejdere er tilfredse, meget tilfredse eller overordentlig tilfredse med deres arbejde. Men der er også centrale område, hvor forbedringer ønskes, nemlig et bedre arbejdsmiljø og bedre mulighed for at levere god kvalitet på trods af tidspres. Som seniorforsker Ulf Hjelmar fra AKF siger: ”Offentligt ansatte har en stærk faglig identitet, og de vil gerne leve op til høje faglige krav”.
Socialpædagogik i bo- og dagtilbud
Pædagogisk sektor i FOA har medfinansieret to rapporter om socialpædagogik i botilbud generelt – og omsorgsmedhjælpernes arbejde specielt, et forskningsprojekt som Danmarks Pædagogiske Universitetsskole har gennemført. De to rapporter er Søren Langager, Ole Robenhagen, Annemarie Højmark og Peter Allerup: Socialpædagogik i botilbud for voksne med varig nedsat psykisk funktionsevne og Ole Robenhagen, Søren Langager, Annemarie Højmark og Peter Allerup: Den daglige forskel - Omsorgsmedhjælpere i bo- og dagtilbud for voksne med varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.
De to rapporter og forskningen bag udfylder et stort hul i vores viden om dagligdagen og arbejdsvilkårene inden for botilbud til voksne med udviklingshæmning. Og projektet Socialpædagogik i bo- og dagtilbud for voksne med varig nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne, har haft som mål at tilvejebringe forskningsbaseret viden om dette socialpædagogiske indsatsfelt.
Området har jo stor bevågenhed fra både medier og myndigheder, men den almindelige dagligdag ude i botilbuddene er ikke så tæt beskrevet. Rapporterne kan downloades som gratis e-bøger på www.dpu.dk/ssip/ebog (link er ikke længere aktivt, red.).
Ned ad bakke
Køge Kommune overtager igen de beskæftigelsesopgaver, som det private jobcenter Agens har varetaget siden april 2008. Manglende resultater og længere tids kontraktmæssig uklarhed mellem Køge Kommune og det private jobcenter Agens får kommunen til at trække i håndbremsen og tage Agens’ opgaver hjem til kommunen igen snarest muligt.
”Det er beklageligt, at vi er nødt til at tage dette skridt, men vi kan ikke længere forsvare at fortsætte som nu over for de 1.700 ledige borgere, der hører under Agens”, siger borgmester Marie Stærke.
Fup i Det Faglige Hus
Den gule fagforening i Esbjerg indrømmer, at foreningens salgsfirma har lokket tilfældige mennesker til at melde sig ind. Foreningen hverver medlemmer på offentlige steder ved at lade et sælgerbureau kontakte forbipasserende. Når folk så har accepteret at modtage supplerende materiale er de i stedet blevet indmeldt imod deres viden og vilje. Bagefter har Det Faglige Hus krævet skriflig henvendelse for at de tvangsindmeldte kunne komme ud igen. Bureauets sælgere er provisionslønnede. Det er avisen.dk, der har afsløret fremgangsmåden.
Arbejdsmarkedsekspert Jesper Due siger til avisen.dk, at der ikke er meget fagforening over Det Faglige Hus: ”De har et billigt produkt, men det er uden indhold. De siger, det er en fagforening, men de har ingen overenskomster, og arbejder ikke for medlemmernes løn og arbejdsvilkår. Der er mange der ikke kan gennemskue, at det ikke er en reel fagforening.”