Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Leder
Af Jan Hoby, næstformand
To vigtige delsejre på én uge
I mange år har fagbevægelsen været i defensiv og ikke kunne skrive mange sejrer på deres CV. LFS og det pædagogiske personale i hovedstaden har været en undtagelse, der bekræfter reglen.
I 2007 lykkes det LFS og det pædagogiske personale i København gennem en massiv kampagne at få afskaffet sprogtest af alle fem-årige, som blev gennemført i forbindelse med Faglighed For Alle. Dette var og er stadig en historisk sejr. Med denne sejr fik det pædagogiske område i København mere blod på tanden. Så derefter var regeringens tre-årstest målet. Selvom resten af landets pædagogiske personale glimrede ved deres fravær, så lykkedes det gennem civil ulydighed i København at få regeringen til at lempe det tvangsmæssige og obligatoriske i ordningen.
LFS er en markant og modig fagforening, som ved sin vedholdende og sammenhængende kritik af nyliberalisme har udfordret de herskende tanker, ideologier og politikker. LFS tør, hvor andre tier, for at bruge Ekstra Bladets slogan gennem en menneskealder.
Det er denne systematiske kritik af nyliberalismens ledelses- og styringsmæssige logik: New Public Management i den offentlige sektor, der har ført til de to vigtige delsejrer i uge 35.
Den første sejr sætter punktum for udviklingskontrakter i Børne- og Ungdomsforvaltningen. Det vedtog det politiske flertal i udvalget den 1. september, bestående af Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og De Radikale på vegne af et medlemsforslag stillet af Rikke Lauritzen, Enhedslisten.
LFS har i flere sammenhænge peget på behovet for reel afmontering af New Public Management-influerede styringsmetoder af velfærdsopgaver og reel afbureaukratisering i forhold til ledelse og styringsopgaver, herunder behovet for en reel forenkling og harmonisering af de styringsværktøjer, der stilles til rådighed for de decentrale ledere. Udviklingskontrakter var og er udtryk for det modsatte: en standardisering, umyndiggørelse og indsnævring af det pædagogiske ledelsesrum og den pædagogiske autonomi. Og mest af alt en kanonisering og ensretning af relationer, der ikke kan eller skal måles.
Den anden sejr handler om at Socialdemokraterne endelig har knækket koden, når det kommer til Københavns massive overforbrug af eksterne konsulent (427 mio.kr i Københavns Kommune i 2009). »Og der må vi bare sige: En halv milliard! Så har det taget overhånd,« udtalte børne- og ungeborgmester Anne Vang (S) til Berlingske den 3.september. Socialdemokraterne foreslår at
finde 40 millioner kroner ved at nedbringe udgifterne til brug af konsulenter med ti procent. Der er stadigt langt til de 600 millioner kr., men enhver begyndelse er en god begyndelse.
LFS har som den eneste fagforening i kongeriget Danmark igen og igen påpeget at politikerne skulle stoppe med at bruge velfærdssamfundets penge på eksterne konsulentbureauer og deres dårlige og dyre rapporter.
Lad disse to delsejre være inspiration til budgetkampen og vores mange andre kampe i fremtiden.