Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
På startløn
Af Elisabeth Lockert Lange
En timelønnede socialpædagog fik hverken den rigtige løn eller nogen pension indbetalt. Tilsammen gav det en efterbetaling på ca. 80.000 kr. Moralen? Der er alt for mange timelønnede, som bliver snydt.
Hun er midt i fyrrerne, socialpædagog og arbejder med handicappede børn i et timelønsforhold, som hun har været i siden starten af 2005. Hun har derimod ikke været medlem af LFS i lige så lang tid, faktisk har hun først meldt sig ind nogle få måneder, inden hun dukker op i LFS med en stor pose med lønsedler fra langt tilbage. Hun er i tvivl om hun får den rigtige løn, og hun vil gerne have fagforeningens hjælp.
Faglig sekretær på specialområdet Henning Christiansen ser med et hurtigt blik at hun bestemt ikke får den rigtige løn. Normalt ville han og LFS’ andre faglige sekretærer afvise at rejse et krav tilbage til en tid, hvor et nuværende medlem ikke var medlem – og burde have været det. Så ville ingen jo behøve at bidrage til fællesskabet men kunne blæse på solidariteten og bare melde sig i fagforening, når de fik et problem, de gerne ville have hjælp til.
I dette tilfælde gør han en undtagelse. Da han ser hendes lønsedler, står det nemlig klart for ham at hun i ansættelsesforløbet løbende har fået nyt ansættelsesbrev og hver gang med en ny erfaringsdato. Det vil sige at hun hele tiden står på startløn uanset de aftaler i overenskomst og forhåndsaftaler, som ville give hende lønstigning for stigende erfaring. Og det er ikke små beløb til forskel.
Dette synes Henning Christiansen er for principielt til ikke at gå videre med, uanset hendes sene medlemskab. For igen og igen støder de faglige sekretærer på problemer med lønnen for de timelønnede.
Han kigger hendes papirer grundigt igennem og ser, at der dels er nogle vagter hun bliver snydt for betaling for, dels at hun har stået på grundlønnen år efter år, helt tilbage til starten i 2005. Hun har heller ikke fået indbetalt nogen pension overhovedet; det vender vi tilbage til.
”Sagen er klassisk, de timelønnede bliver ofte snydt. De bliver sat på grundløn uden at der tages hensyn til, om de har relevante arbejdserfaringer, og hvis det er pædagoger der er timelønnede, så giver lederen dem ofte ikke det som er aftalt i forhåndsaftalen. De får altså for lav løn fra starten, og i dette tilfælde er hendes erfaringsdato oven i købet systematisk blevet skubbet frem, blevet ændret, og det er ikke i orden.”
Pensionen mangler
Specialpædagogen i dette tilfælde, som stadig er ansat på arbejdspladsen, er ikke ansat til et fast timetal, hendes timer går fra 15 til næsten fuld tid. Så der er nok at tage fat på for Henning Christiansen, men da medlemmet har alle sine lønsedler for alle årene, kan han trods alt skaffe sig et overblik.
Han fortæller grinende om det bjerg af lønsedler medlemmet har med: ”værsgo’ lønsedler fra Ruder Konges tid.”
Han ser på, hvordan hun skulle have været indplaceret, og hvornår hun skulle være steget i løn. Han laver en opgørelse over timerne og sender den til det center hun er ansat under. De kører en korrektion, det vil sige de laver en opgørelse over, hvad hun skulle have haft, hvis hun havde været rigtigt indplaceret fra start og med korrekt erfaringsdato og de løbende overenskomst- og aftalefastsatte stigninger. Men den kommer tilbage som en lang oplistning af kronebeløb, så Henning Christiansen har et stort arbejde med at kigge i alle årenes løntabeller og rette diverse fejl helt tilbage til tiden med Accenture, som centret ikke selv har oplysninger på. På den baggrund får han dem til at startløn udarbejde en ny lønaftale tilbage til 2005, sådan som den skulle have været.
”Det bliver tydeligt at hun skulle have haft ca. 3.000 kr. mere om måneden i den sidste del af perioden. I alt har hun fået ca. 38.000 kr. for lidt, og dette beløb har hun nu fået udbetalt over flere gange.”
Og så er der pensionen, som ikke figurerer nogen steder på hendes lønseddel. Af gode grunde, der er nemlig aldrig blevet indbetalt pension. Også dette stiller Henning Christiansen krav om for hele perioden.
”Det er sådan at når man har timer over et bestemt antal, så er man berettiget til pension. Egentlig er det underligt at systemet i Københavns Kommune ikke af sig selv fanger det op. Også den daværende leder, som ikke er der mere, burde have fanget at hun skulle have haft pension for timerne. Beløbet til pension løber op i nogle og fyrre tusinde, som hun har til gode, hvis de ikke allerede nu er blevet indbetalt til pensionsordningen.”
Tilsammen altså ca. 80.000 kr.
Gode råd
Da Henning Christiansen rejste kravene, slog den nuværende leder sig i tøjret, det var mange penge at tage ud af budgettet til noget man ikke havde andel i... Men rettes op skulle det jo naturligvis.
Det får Henning Christiansen til at advare mange ledere, som efter hans vurdering let kan komme til at stå i samme situation.
”Dette foregår ufatteligt mange steder, nogen sidder faktisk på en tikkende bombe. Derfor er vi også i gang med noget mere fremadrettet omkring det på specialområdet.”
Budskabet i historien er klar, mener han. Først og fremmest: vær medlem af den rette fagforening. At melde sig ind i LFS med det samme, man bliver ansat på området er dels vigtigt for fællesskabet og solidariteten, men det kan også være en rigtig god forretning. For fejl i lønindplaceringer er mere reglen end undtagelsen.
”Det er i særdeleshed vigtigt at huske at aflevere alt materiale om relevant arbejdserfaring fra tidligere, så man bliver rigtigt indplaceret fra starten. Og hvis man er i tvivl, så kontakt tillidsrepræsentanten eller LFS. Jeg ser mange især pædagoger, som er lidt op i årene og ansat som timelønnede, som kun får det overenskomstfastsatte. De får ofte som minimum 1000 kr. for lidt om måneden. Mange finder sig i for lav timeløn ved vikararbejde, og selvom arbejdsmarkedet er vendt, så der nu er mange ansøgere til stillingerne på området, så er det ikke et argument for at man ikke skal have den løn, som er aftalt på området”, siger Henning Christiansen og tilføjer eftertænksomt:
”Når jeg ser det så tit som jeg gør, så kan jeg mistænke at det ikke kun handler om uvidenhed, men om at nogle ledere bevidst giver de timelønnede for lav løn.”
Husk:
- At melde dig ind i LFS, når du begynder at arbejde på en arbejdsplads som er organiseret af LFS. Uanset om du er timelønnet eller ikke.
- At tage alt materiale med tidligere relevant arbejdserfaring med, når din løn og erfaring skal fastlægges og du skal lønindplaceres.
- Gå til din tillidsrepræsentant hvis du er i tvivl om din løn er rigtig – eller til LFS