Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
82,4% Ja
Det blev et utvetydigt ja til den nye toårige overenskomst. Men stemmeprocenten er ikke noget at skrive hjem om.
Den nye overenskomst 2011 blev vedtaget i starten af april med et overvældende stort antal ja-stemmer, over 84 procent i det hele. På det kommunale område sagde 85,1 procent ja, mens 14,9 procent stemte nej. På det regionale område stemte 79,8 procent ja, mens 20,2 procent sagde nej. Stemmeprocenten blev samlet set på 32,6 procent.
Også i LFS var der en høj procentdel af dem, der gik til stemmeurnerne, der valgte at sætte kryds ved ja, nemlig 82,4 procent. Trods det høje antal ja-stemmer er LFS faktisk en af de afdelinger i pædagogisk sektor på det kommunale område som trækker tallet ned. Her er jastemmerne 89,1 procent.
At det til gengæld ikke var mange der rent faktisk brugte deres mulighed for at tilkendegive tilfredshed eller utilfredshed med det resultat for forbund og fagforening have opnået er en anden sag. Stemmeprocenten i FOA som helhed var på det yderst beskedne 32, ligeså for pædagogisk sektor, og for LFS det endnu mere beskedne 30 procent. Dog er stemmeprocenten tæt på 50, når det handler om de LFS’ere som er ansat i regionerne, men der er så også kun 11 af dem. Hvor de fem stemte, fire af dem ja.
At stemmeprocenten er så lav er der måske ikke så meget at sige til. Alle har fra starten vidst at det ikke blev en overenskomst, som væltede nogen budgetter. Krisetid, smalhals og nedskæringer i amter og kommuner har sat forventningerne meget lavt. Og sådan blev det også, resultatet er ikke stort, og som FOAs formand Dennis Kristensen siger det: ”Det indbyder ikke til begejstring.”
Omvendt er både han og LFS’ formand Britt Petersen som anbefalede et ja, glade for at det blev et så klart og tydeligt ja. ja Det blev et utvetydigt ja til den nye toårige overenskomst. Men stemmeprocenten er ikke noget at skrive hjem om.
”Medlemmerne har accepteret, at vi har været i en ekstremt vanskelig situation, hvor vi dels var ramt af krisen og dels havde en regning fra reguleringsordningen, som skulle betales ved forhandlingsbordet”, siger Dennis Kristensen.
Han kalder det samfundsøkonomisk ”dybt ansvarlige overenskomster med meget lave lønstigninger”. Og det bør også forpligte de offentlige arbejdsgivere, mener han, sådan at de i den kommende tid ikke stiller op med hovsa-besparelser eller masse-fyringer.
De økonomiske prognoser for Danmark peger på en række områder igen fremad. De offentligt ansatte har med deres stemmeafgivning vist stor ansvarlighed. Det bør alt andet lige give et godt politisk fundament for, at vi igen kan arbejde os ud af krisen,” siger Dennis Kristensen.
Den samlede stemmeprocent på 32,6 procent er den laveste på det kommunale område i FOAs tid. Ved den seneste overenskomstfornyelse i 2008, hvor FOA var i konflikt, var stemmeprocenten helt oppe og sætte rekord med 65,2 procent på det kommunale område.
Flere mænd end kvinder har forholdsvis stemt, det vil sige stemmeprocenten er lidt men også kun lidt højere for mænd, 34,4 mod 32. Til gengæld er de tydeligvis mere utilfredse med resultatet, på det kommunale område har de en ja-stemmeprocent på 73,6 og en nej på 26,4. Se de sektor- og afdelingsopgjorte opgørelser på www.foa.dk EL