Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Forskel på folk
Mens den nuværende regering taler stolpe op og stolpe ned om samfundets altoverskyggende behov for at fjerne efterlønnen for de (ned)slidte lønmodtagere, så ser de helt anderledes på det, når det handler om dem selv. De kan nemlig selv gå på pension (og en rigtig fed én vel at mærke) som 60- årig, og det vil de gerne blive ved med at kunne.
Det forsøgte Enhedslisten ellers at ændre på og stillede forslag om at folketingsmedlemmers og ministres pensionsalder skal følge de samme regler, som gælder for resten af befolkningen. Som partiets gruppeformand Per Clausen siger:
”Det hænger jo ikke sammen, at Lars Løkke skal kunne gå på pension som 60-årig, mens han vil have resten af befolkningen til at arbejde til de bliver 70 år.”
Han forarges:
”Det er det rene hykleri. Partierne sidder lige nu i finansministeriet og forhandler om at hæve befolkningens pensionsalder. Men samtidig vil de selv kunne blive med at gå på tidlig pension. Jeg kan godt forstå, hvis danskerne tager sig til hovedet.”
FOA mener også at det er for ringe at der på den måde skal være forskel på folk. Hvorfor ser Folketingets partier det ikke som den naturligste ting i verden at folketingsmedlemmer og ministre skal have samme alder for at få skatteyderbetalt folketings- og ministerpension, som social- og sundhedsassistenten, rengøringsassistenten og skolebetjenten skal have for at få skatteyderbetalt folkepension.
Men, men, men. Da Enhedslistens forslag kom til afstemning stemte et flertal i Folketinget for at bevare politikernes favorable pensionsvilkår. Ministre og folketingsmedlemmers pensionsalder skal ikke følge befolkningens almindelige pensionsalder. Venstre, Konservative, Radikale, Socialdemokraterne og SF udgjorde et klart flertal for at bevare politikernes pensionsvilkår, der betyder at de kan trække sig tilbage allerede som 60-62 årige.
Pamperi, kalder Dennis Kristensen, formand for FOA det. For det er ”helt indlysende, at de økonomiske vilkår for folkevalgte repræsentanter i et demokrati skal afspejle de generelle vilkår i samfundet”, de skal ”naturligvis ikke tildele hinanden goder, der ligger milevidt fra det, som er gældende for befolkningen i øvrigt”.
Og så netop i denne afskaf-efterlønnen-tid. Uanset hvor nedslidte folk er.
”Hvis Folketinget virkelig afviser at følge befolkningens pensionsalder, så kan jeg ikke finde andre ord end grådighed og pamperi, der kan dække en så ubehagelig indstilling over for de mennesker, der har valgt folketingsmedlemmerne”, siger Dennis Kristensen. EL