Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nørrebrodag
Af Elisabeth Lockert Lange
Glæde og sjov – og cirkus – var centrum for en livlig dag med ca. 1300 børn i fritidshjemsalderen fra og på Nørrebro.
Nørrebro er kendt for mange ting, og især de, som ikke kender bydelen, har en tendens til at fokusere på de mindre positive ting.
Men tag ikke fejl, der er masser af energi på Nørrebro, liv og aktiviteter, som handler om sammenhold i bydelen, og glæde og oplevelser på tværs af diverse forskelle og skel. Det er Nørrebrodagen et glimrende eksempel på. Dagen hvor alle skoler, fritidshjem og fritidsordninger er ovre i Hans Tavsens Park for at mødes og skabe venskaber og kontakter på kryds og tværs.
Solen stråler, det er ikke sommervarmt, men vi er også kun i slutningen af april. Børnene synes ikke at mærke det, men de er også i bevægelse hele tiden. Der er masser af dem på de grønne plæner i Hans Tavsens park, i fuld gang med at jonglere, blive sminket, gå på ”line”, spise, snakke, grine – og kigge på cirkus i skikkelse af Cirkus Panik.
Da jeg finder Janne Hendrich, fritidskoordinerende leder ved Hillerødgades Heldagsskole, for at få et par ord, siger hun straks: ”så dejlig at du kommer og skriver den gode positive historie fra Nørrebro.”
Og positivt er det. Når man stopper op, lukker øjnene og lytter, så er der lutter glade børnestemmer. Ingen vrængen, vrede stemmer eller andet der forstyrrer idyllen.
Janne Hendrich har siddet med i planlægningsudvalget for dagen, og var med til at beslutte at årets tema er cirkus.
”Cirkustemaet er et godt fælles samlingspunkt, cirkus giver glæde, smil og sjov – så det skulle være emnet i år.”
Tanken er at parken denne dag bliver omdannet til ”et festligt og farvestrålende cirkusområde med cirkusarena, cirkusaktiviteter, boder og omkring 1300 forhåbentlig glade indskolingsbørn”, som de skriver i den pressemeddelelse, som har lokket mig herhen.
”Og Cirkus Panik valgte vi, fordi de er gode og i børnehøjde, der er meget gadeteater over dem, ikke noget stort eller kommercielt.”
Dagen er et samtænkningsprojekt mellem Nørrebros syv folkeskoler og de fritidshjem og KKFO’er, de samarbejder med, det vil sige 0. til 3. klasse. I alt er der mulighed for at 1300 børn deltager, og det ser bestemt ud til at langt de fleste er dukket op.
”Og formålet med dagen er at have det sjovt, skabe venskaber på tværs af skoler og fritidshjem og – at fortælle den gode historie om Nørrebro”, opsummerer hun.
Lærer hinanden at kende
Ca. halvdelen af børnene sidder i en runding omkring den cirkusforestilling, som bliver vist to gange i løbet af formiddagen, først for de små, derefter for de større børn. Og det går heftigt for sig, ”drengen” og ”pigen” i cirkusforestillingen af Cirkus Panik skændes så det ryger, og børnene blander sig uhæmmet. Latter blander sig med råb, de har børnene i deres hule hånd.
Der er ting som børnene kan prøve som de ethjulede, hulahopringe, kolbøttebane, stafetbane, mooncarbane. Meget har Cirkus Panik taget med.
Et sted står en række sminkeboder, de er meget populære, der er lang kø til boderne, og børnene viser stolt deres farver og mønstre frem.
Et andet sted i parken viser en voksen tålmodigt, hvordan man jonglerer, at det som udgangspunkt kræver at man kan gribe bolden med én hånd. I starten slipper de små den bold de har i hånden, for med begge hænder at gribe den de har kastet op i luften. Hmm, en svær kunst.
Henne i nærheden af den bemandede legeplads, som er åbnet tidligt for at kunne bidrage til Nørrebrodagen, så børn med deres voksne også kan lege der, er nogle børn ved at gå på ”line”, det vil sige en smal træstang. Også den balancekunst kræver øvelse.
Og rundt omkring sidder grupper af børn og spiser deres frokost i græsset sammen med gamle og måske nye kammerater.
Det er anden gang Nørrebrodagen holdes, og der er gode erfaringer fra sidste år, fortæller Janne Hendrich.
”Børnene kender hinanden på en anden måde, vi ser at de har en genkendelse og møder hinanden med en venskabelig tone, når de ses i andre sammenhænge. Og det er netop formålet med en dag som Nørrebrodagen. At børnene gennem fælles leg omkring et bestemt tema, som vækker sjov og latter og glæde kan mødes på tværs og skabe nye fællesskaber og måske endog venskaber. Under rolige strukturerede forhold og med genkendelige voksne. I fritidshjemsalderen er børn netop så åbne og modtagelige over for at skabe venskaber og positive relationer. Og det giver en positiv stemning at lave noget sammen i bydelen, en fælles følelse for Nørrebro.”
I planlægningsudvalget har de også søgt sponsorer, og bl.a. har Nørrebros Handelsforening bidraget. Søren Thorborg fra Børne- og Ungdomsforvaltningen kom og åbnede ballet ”og viste dermed flaget og interesse fra kommunen”, som hun siger.
Rundt omkring i udkanten af parken står telte, en for hver skole/fritidshjem. Her kan børnene søge hen og finde en voksen de kender og få et kram – og førstehjælp hvis der skulle være behov.
”Jeg håber de lægger sig til at sove i aften med et smil på læben”, siger Janne Hendrich, selv med et smil.