Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nyheder LFS Nyt 5/2015:
9 ud af 10 sagde Ja!
Det blev et klart ja til FOA’s nye tre-årige overenskomster med KL og Danske Regioner. 50,4 pct. af de 158.672 stemmeberettigede FOA-medlemmer gav deres stemme ved urafstemningen om FOAs nye overenskomster. Af dem stemte ni ud af ti ja. På det kommunale område stemte 94,4 pct. ja, mens 5,6 pct. stemte nej.
Dermed er overenskomsterne for perioden 2015 til 2018 endeligt på plads. Det betyder lønforhøjelser på i omegnen af 5,4 pct. over de næste tre år, ekstra barselsorlov til fædre, en indsats for det psykiske arbejdsmiljø og nye uddannelsesinitiativer. I alt giver det en samlet ramme på omkring 6,6 pct.
BUF skal have ny direktør
Efter ni år på posten stopper Else Sommer som administrerende direktør i Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune.
Det sker efter sommerferien, når det nye skoleår begynder. Dermed skal forvaltningen nu på jagt efter en ny personlighed, der kan stå i spidsen for Danmarks største kommunale arbejdsplads.
”Mine år i BUF har været præget af udvikling og forandring. … selv har jeg været meget optaget af de tanker om inddragelse, medbestemmelse og medansvar, som ligger bag vores MED-aftale. Det har været spændende år, og jeg synes det er nogle spændende forandringer, vi har i gang…,” skriver hun bl.a. i sin officielle meddelelse om sin afgang.
Meddelelsen afstedkommer et dybt suk, vækker ærgrelse og bekymring på formandskontoret i LFS.
”Jeg er rigtig ked af, at Else stopper. Jeg synes, at hun har været en dygtig direktør, der både indadtil og udadtil har været garant for, at det der bliver sagt også bliver ment i organisationen,” siger Britt Petersen.
Om hvad fremtiden byder, siger hun:
”Det er jo en stilling af en vis tyngde, der kræver en meget solid ledelseserfaring og en god portion politisk tæft. For os bliver det helt afgørende, at det bliver en direktør, der vil være i front på implementeringen af tillidsdagsordenen. Men det er der jo ingen garantier for bliver sådan.”
Børnehavebørn vil hellere spille iPad end lege med andre børn
En undersøgelse udarbejdet af Børnerådet viser, at leg med iPad er populært blandt børnehavebørn. Børnerådet har været rundt i ca. 100 børnehaver for at spørge de 4- til 6-årige børn, hvad de foretrækker. To ud af tre børnehavebørn fortæller, at de foretrækker at lege med en iPad frem for leg med andre børn. Ydermere fortæller 75 pct. af børnene, at de foretrækker at lege alene med iPad.
Undersøgelsen viser, at de 4- til 6-årige er både medievante og -kompetente. De er vant til at bruge mange digitale platforme i hverdagen – herunder også tablets.
Men undersøgelsen tegner også et billede af, at mange af børnenes syn på brugen af iPad er præget af voksnes forståelse af, hvordan man bruger en iPad. Nogle børn fortæller nemlig, at man kan få firkantede øjne af at spille for meget, mens andre fortæller, at man altså også skal huske at lege, så man ikke spiller iPad hele tiden.
Per Larsen, der er formand for Børnerådet, opfordrer både forældre og pædagoger til at gå på opdagelse i iPad’ens univers sammen med børnene:
”Der er masser af apps og funktioner, der kan stimulere til kreativitet og opfindsomhed og både fysiske og sociale aktiviteter. Dem skal vi udforske sammen – ligesom vi leger med Lego eller lægger puslespil sammen.”
Konference om 0- til 6-åriges institutions- og hverdagsliv
Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet er den 9. juni 2015 igen vært for den årlige nationale konference om forskning i de 0- til 6-årige børns institutions- og hverdagsliv.
Konferencen sætter fokus på aktuelle udfordringer på dagtilbudsområdet herunder indsatser i forhold til udsatte børn og perspektiver på daginstitutioners sproglige evalueringspraksis. Konferencen tilbyder også forskningsbaseret viden om pædagogisk praksis i henholdsvis store og små institutioner, didaktik i vuggestue og dagpleje samt tankevækkende erfaringer fra en dansk undersøgelse af børnehavereformer i Singapore.
Konferencen afrundes med en paneldiskussion blandt dagens oplægsholdere bl.a. baseret på input fra konferencedeltagerne.
Konferencen henvender sig til alle med interesse for små børns institutions- og hverdagsliv, f.eks. studerende, pædagoger, medhjælpere, dagplejere, pædagogiske konsulenter, ledere, politikere samt ansatte på professionshøjskoler og i faglige organisationer.
Du kan læse mere om konferencen her (link er ikke længere aktivt, red.). Deltagelse koster 995 kr.
Tydelig ledelse og overblik forebygger vold i SFO
På Sølystskolens SFO i Egå blandes velfungerende børn og børn med særlige behov. Det kan give medarbejderne nogle særlige udfordringer, da børnene fra specialklasserne kan være meget udadreagerende i pressede situationer. Det kan i værste fald ende med vold mod medarbejderne og der af følgende langtidssygemeldinger, men sådan ender det sjældent, fordi SFO’ens ledelse indgående har arbejdet med problemet.
Metoderne er simple: Tydelig ledelse og struktur er med til at gøre medarbejderne trygge. Det pædagogiske personale bliver opdelt i teams, som så vidt muligt kan håndtere konfliktsituationer sammen og tale konflikten ned i stedet for op. Det har været med til at bygge en solid ”vi”-kultur op, forklarer Arbejdsmiljørepræsentant og pædagog, Thomas Normann:
”Hvis jeg kommer skævt ind på et barn, eller en opgave bliver for stor, ved jeg, at jeg kan få hjælp og i yderste konsekvens blive flyttet væk fra opgaven. Det er en tryghed.”
Derudover sætter medarbejderne videndeling i system og holder skema over hvilke børn, der har god kontakt til de forskellige medarbejdere. På den måde er der altid et sted man kan lede, for at skabe overblik. Det hjælper medarbejderne til ikke at føle sig magtesløse i tilspidsede situationer.
Resultatet er ikke udeblevet. Over de sidste 10 år har der ikke har været nogen langtidssygemeldinger på den baggrund, og antallet af medarbejdere, der går hjem efter voldsomme episoder eller trusler er meget lavt, ofte 0-1 om året. Det skriver www.forebygvold.dk.
LFS til fest for den danske model
Der var lagt op til en hyldest til den danske model, da flere hundrede mennesker den 26. marts var samlet foran Arbejdsretten. Det skete for at vise deres utilfredshed med de arbejdsvilkår Ryanair vil indføre for deres ansatte i Københavns Lufthavn og dermed underminere den danske model. LFS var mødt talstærkt op sammen med repræsentanter fra mange andre fagforeninger, men der var også almindelige danskere der var mødt op for at vise sin støtte til den unikke danske model. Luftkaptajner og piloter delte pølser ud til forsamlingen, komikeren Sebastian Dorset og næstformand i LO, Lizette Risgaard, holdt taler.
Arbejdsretten skulle afgøre om Serviceforbundet kan kræve overenskomst med Ryanair og om den øvrige fagbevægelse således må varsle sympatikonflikt. Desværre blev spørgsmålet udsat til afgørelse den 20. maj, da dommeren mente at have brug for mere tid til at afgøre, om spørgsmålet vedrører dansk eller irsk lov. Eller om EU Domstolen skal inddrages i sagen.
Anbragte lider af flere fysiske skavanker
Mariagerfjord Kommune har i samarbejde med Det Nationale Forskningscenter for Velfærd tilbudt alle anbragte børn uanset alder et udvidet sundhedstjek. Konklusionen på det udvidede sundhedstjek er tydelig: Anbragte børn lider af flere fysiske skavanker end andre jævnaldrende.
40 pct. af de undersøgte anbragte børn døjer med nedsat syn, kløende eksem eller andre skavanker. Nu skal kommunen i samarbejde med Det Nationale Forskningscenter for Velfærd undersøge om de udvidede sundhedstjek har en effekt. Det kan være vigtigt for børnenes trivsel, at de fysiske problemer med helbredet bliver opdaget.
Familiechef i Mariagerfjord Kommune, Kit Borup, fortæller:
”Der har tidligere været en tendens til, at de anbragte børns fysiske tilstand blev overset, fordi fokus var på de psykiske og sociale forhold.”
De øvrige kommuner, der skal deltage i forsøget, bliver sandsynligvis Frederikshavn og Thisted.
Flere penge til forebyggelse af vold på botilbud
Nu kan der fra Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold søges om økonomisk støtte til at reducere voldsepisoder på botilbud. I satspuljeaftalen på det sociale område for 2015 er der afsat 9,9 mio. kr. til en styrket indsats. Formålet med puljen er at forebygge og understøtte en bedre håndtering af voldsepisoder i botilbud og på forsorgshjem.
Det betyder bl.a. at puljen skal understøtte afprøvning af redskaberne ’Mestringsskema’ i kombination med ’Bröset Violence Checklist’ (BVC). Puljens målgruppe er borgere med kognitive funktionsnedsættelser eller psykiske lidelser på de pågældende institutioner. Der skal sættes fokus på netop denne målgruppe, da borgerne periodevist kan have et lavt socialt, psykisk og/eller fysisk funktionsniveau, som i uheldige samspil med omgivelserne kan give sig udslag i udadreagerende adfærd.
Både kommuner og regioner kan søge om puljen i samarbejde med et botilbud eller forsorgshjem. Der er ansøgningsfrist den 1. juni 2015 kl. 12. Du kan læse mere om puljen på www.sm.dk under puljeportalen.
Godhavnsdrengene vil (stadig) have en undskyldning
Skal Godhavnsdrengene virkelig ikke have en undskyldning? Spørgsmålet er blevet aktuelt efter at en rapport fra Svendborg Museum, fastslog, at børnene på børnehjemmet Godhavn i årene 1945-1976 blev udsat for omsorgssvigt, vold og psykiske overgreb.
Over årene har staten gang på gang afvist at give en undskyldning, derfor blev staten sidste år stævnet af Godhavnsdrengen Poul Erik Rasmussen på vegne af alle børnehjemsbørnene. Torsdag den 26. marts var spørgsmålet om, hvorvidt sagen var forældet for byretten i København.
Godhavnsdrengene havde taget opstilling foran domhuset for at gøre opmærksom på deres behov for en undskyldning mere end en retssag. Men de fik hverken den, eller afklaring på om sagen kan komme for retten. Spørgsmålet ville nemlig først blive afklaret den 25. april – altså efter dette blads deadline.
Mens Godhavnsdrengenes advokat, Bjørn Elmquist argumenterede mod anklagerens påstand om at sagen er forældet, spillede Concept Dylan gamle Bob Dylan-sange og Finn Sørensen fra Enhedslisten citerede selv samme musiker: ”I go to the end for you to feel my love” for at statuere, at mange af Godhavnsdrengene aldrig har følt den slags kærlighed i deres barndom. Stemingen var trykket. Om den kommer til at lette på et tidspunkt, følger LFS Nyt op på. Et skridt på vejen er dommerens eventuelle underkendelse af forældelseskravet i sagen.