Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Fra dagplejemor til et pædagogisk tilbud
Dagplejens historie. I 1965 blev den første kommunale dagpleje i Lyngby-Taarbæk etableret og i årene efter fulgte resten af kommunerne i Storkøbenhavn trop. Dengang var dagplejen dog ikke helt den samme som den, vi kender i dag.
Tekst: Trine Mariager
Dagplejen tog sine første spæde skridt i begyndelsen 1960’ernes København. Det var en privat pasningsordning, som Mødrehjælpen stod bag. Mange kvinder kom på arbejdsmarkedet og der opstod et akut behov for pasning af både små og store børn. Dagplejen var i første omgang tænkt som en nødløsning indtil der blev bygget vuggestuer nok til at dække behovet. Den 1. april 1965 bliver ordningen for første gang kommunal, da Lyngby Kommune organiserer pasning i private hjem. Året efter etablerede også Frederiksberg og Københavns Kommune dagplejen som pasningsordning. I løbet af 1967 blev dagplejen etableret i de fleste storkøbenhavnske kommuner. Derfor er der også i løbet af de næste par år være mange 50 års jubilæer i den kommunale dagpleje.
60 timer per uge og ni børn
Da de kommunale dagplejere – dengang kaldet dagplejemødre – første gang så dagens lys, var forholdene ikke helt som vi kender dem i dag. Ifølge overenskomsten kunne en dagplejer have op til ni børn i alderen 0-12 år. Børnene blev passet i det tidsrum, hvor der var behov for det, hvilket vil sige, at nogle dagplejere arbejdede 60 timer om ugen. Nogle dagplejere modtog børn kl. 4 om morgenen i nattøj, for at tage dem med ind i dobbeltsengen og sove videre. Nogle børn blev hentet sent pga. forældrenes skæve arbejdstider, og derfor spiste børnene i disse tilfælde aftensmad med dagplejeren og dennes familie. I 1975 blev antallet af børn pr. dagplejer sat ned til syv og i 1983 blev tallet atter nedsat til max fem børn.
Dagplejen i fremtiden
I dag ser dagplejen lidt anderledes ud. Dagplejerne har taget talrige kurser i forskellige former for pædagogik og børns udvikling. En dagplejer arbejder nu 48 timer om ugen, og arbejdstiden kan tilrettelægges fra kl. 6.00 til kl. 18.00. Dagplejerne har max fire børn til pasning medmindre der er sygdom eller ferie hos nogle af de andre dagplejere.
Selvom der blandt forældre er stor tilfredshed med dagplejen og blandt forskere er enighed om dagplejens kvaliteter, står dagplejen i mange kommuner overfor nedskæringer. På grund af den nationale økonomiske sparepolitik skal de fleste kommuner spare penge og da dagplejerne umiddelbart er et nemt sted at spare, ser de lokale politikere muligheder ved at satse på større daginstitutioner fremfor dagplejen.
Læs også: