Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Lederen: Tillykke med de 75 år, LFS
Tillykke til os alle og tak til vores forgængere.
75 år er jo ingen alder. Men der er sket rigtig meget i løbet af de 75 år, LFS har eksisteret.
At kæmpe for ordentlige lønforhold, for ordentlige forhold for børn, unge og voksne og for en professionalisering af området, var datidens årsager til, at kampen for organisering var så vigtig. For man kunne kun gøre sig forhåbninger om forandring ved at stå sammen.
Er det nu så forskelligt fra i dag? Næ. Dybest set er opgaven den samme, selv om den større kompleksitet i samfundet gør, at vores metoder ind imellem kan synes anderledes. I dag kan alle på det teoretiske plan se værdien af faglige organisationer og ordnede forhold på arbejdsmarkedet.
Men hvis vi ikke i fagbevægelsen formår at arbejde med vores legitimitet, vores værd over for det enkelte medlem, vil vi kunne ødelægge alt det, vores forgængere var med til at bygge op.
I LFS er vi stolte af, at vi i alle årene har haft stigende medlemstal, og jeg tror, at der er en bred tillid til, at vi gør alt for at påvirke i rigtig retning. LFS er absolut ikke holdningsløse tidende.
LFS har altid kæret sig om samfundets svageste, om velfærdssamfundet og om ulighed. Derfor ”køber” man ikke bare en forsikring via sit medlemskab. Man melder sig i en fagforening, hvor der er højt til loftet, hvor vi blander os i næsten alt og har mening og holdning til det meste.
Stort tillykke til os alle med de første 75 år fra Britt Petersen, formand
Drømmen lever stadig
75 år er ladet med erfaring, viden og historik. Uanset om det er et menneske eller en organisation. Det gælder også for LFS. Selv om arbejderbevægelsen er dobbelt så gammel, er LFS rig på en historie, som på mange måder også er et modbillede af fagbevægelsens tilstand.
LFS har nemlig fra fødslen været en underlig hybrid. LFS var, modsat store dele af resten af fagbevægelsen, fra dag et en fagforening for alle. De andre fagforeninger var mest kun for nogle bestemte.
Men LFS dyrker ikke det, der adskiller os, men det, der samler os. Om du er faglært, ufaglært, tillært eller bare lært på vores område, så er LFS fagforening for dig.
LFS tror stadig på, at sammenhold, solidaritet og arbejdspladsfællesskab gør alle stærkere.
Måske derfor er LFS fortsat en fagforening i medlemsvækst: Fordi LFS giver mening i hverdagens dont og kampe og er en fagforening, der med tidligere LO formand Thomas Nielsens berømte ord ’flytter hegnspæle’ politisk, fagpolitisk og pædagogisk. Og drømmen om et fællespædagogisk enhedsforbund lever sådan set stadig, selv om det har lange udsigter.
Men uden drømme, visioner og håb dør fagforeninger også.
Tillykke med de 75 fra Jan Hoby, næstformand
Suppekøkken - historie eller virkelighed
Gennem århundreder var de fattige, de hjemløse, de vanartede og de vanvittige overladt til sig selv i datidens Danmark. Den sociale forsorg blev varetaget af kristelige organisationer og borgerskabets damer, de såkaldte hattedamer, der gerne ville gøre noget for de fattige.
Tiderne ændrede sig. Mange års kamp for bedre sociale vilkår slog igennem, og staten påtog sig gradvist ansvaret for den sociale forsorg. Hattedamerne forsvandt og blev afløst i af personale med kompetencer og indsigt i.
I dag kæmper det socialpædagogiske personale med energi for at få det bedste ud af forhold, der gennem det 21. århundrede igen er blevet forringet. Kommunerne må og skal tage livtag med den markedsstyring af offentlige sektor, som binder alt for mange penge, der kunne bruges på direkte velfærd til borgerne.
Derudover skal vi i dag tænke frivillige og civilsamfund ind i nye indsatser med borgerne i centrum, kaldet samskabelse, men uden at vende tilbage til ”hattedame”-konceptet.
Derfor vælger vi i LFS hvert år at lave Suppekøkken under Kulturnatten som et vigtigt symbol på, at velfærdssamfundet ikke skal overlade opgaven til hattedamerne og lade de svageste blive spist af med en tallerken suppe og et varmt hjerte.
Tillykke med de 75 fra Helle Haslund, forretningsudvalget