Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Vi har det stramt med regler
I Hundredemeterskoven tager man snakken direkte med den enkelte mor eller far, hvis man oplever, at de ikke er nærværende over for deres børn på grund af mobilsnak – eller på grund af alt muligt andet.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
Mobilsnakkende forældre i gaderoben er ikke noget hyppigt syn i Hundredemeterskoven på Amager.
”Vi har en forældregruppe, der i det hele taget er ressourcestærk. De er veluddannede, og de er travle. Men vi oplever, at de lukker ned for arbejdet og er fokuserede på deres børn, når de kommer her,” siger Lone Christensen, som er pædagogisk leder.
Hun understreger til gengæld, at det er en del af kulturen i Hundredemeterskoven, at man tager det op direkte med forælderen, hvis man så alligevel oplever en far eller en mor, der er mere optaget af mobilen end af barnet.
”Vi går meget ind for, at man tager dialogen, hvis man oplever noget, der er uhensigtsmæssigt. Vi har det til gengæld stramt med regler. Der kan jo være situationen, hvor mobilen er OK. Det kan fx være, at et barn gerne vil have et andet barn med hjem på en legeaftale, og at det skal aftales via telefonen nu og her. Så virker det fjollet, at forældrene skal gå helt ud af institutionen for at ringe,” siger Lone Christensen, der foretrækker holdninger frem for regler.
Ingen sukkerpolitik
”Jeg har netop haft et nyt forældrepar på fremvisning. De spurgte, om vi havde en sukkerpolitik. Og jeg svarede, at nej – vi har ingen regler om sukker. Men vi har bestemt en holdning. Det er nok også sådan, vi tackler mobil-problematikken. Vi har den holdning, at forældrene skal være nærværende, når de afleverer eller henter deres barn. Og hvis de ikke er det – på grund af mobilen eller på grund af noget andet, så tager vi det op med dem,” siger Lone Christensen.
Hundredemeterskoven har eksisteret i 16 år, og en meget stor andel af personalet har været med hele vejen.
”Jeg tror, vi over årene har fået bygget en kultur, der blandt andet går ud på, at det er en vigtig pædagogisk opgave at turde konfrontere den enkelte forælder i stedet for at lave generelle regler, ” siger Lone Christensen, der oplever, at regler ofte bliver lavet på baggrund af en lille konfliktskyhed eller berøringsangst:
”Vi pædagoger har en servicekultur, og vi vil gerne være gode venner med forældrene. Så når en enkelt eller nogle få forældre opfører sig uhensigtsmæssigt, kan det føles lettere at lave et forbud, der rammer alle, end at tage diskussionen med den enkelte. Men vi prøver at undgå det. Vi støtter hinanden i, at det er OK at sige ting, der måske er lidt svære, og vi giver hinanden sparring,” siger Lone Christensen.