Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nej, børn bliver ikke hyperaktive af sukker
Sukker er blevet omgærdet med myter. Det er ikke sundt for børn at spise for meget sukker. Men vi skal som voksne også passe på med ikke at dæmonisere enkelte fødevarer, mener læger.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
Børn bliver ikke hyperaktive af sukker. Det er en sejlivet myte. Det siger Kim Fleischer Michaelsen, professor i børneernæring ved Københavns Universitet, som er helt klar i mælet, når han taler om børn og sukker:
”Der er intet videnskabeligt belæg for helt at forbyde børn at få sukker. De bliver hverken hyperaktive eller speedede.”
Kim Fleischer Michaelsen hører tit historien om barnet, der bliver opkørt, når det får slikpose til børnehavekammeratens fødselsdag eller til juletræsfesten.
”Det er sandsynligvis fødselsdagen eller juletræsfesten, der gør barnet opkørt. Men der er også forskning, der tyder på, at nogle forældre er mere tilbøjelige til at opleve deres børn som hyperaktive, når de ved, at børnene har fået sukker,” siger Kim Fleischer Michaelsen.
Placeboeffekt
Kim Fleischer Michaelsen refererer som eksempel på dette en undersøgelse, som blev udført af forskere fra University of Kentucky. 35 drenge i fem til syv års alderen var med i undersøgelsen, og der var specifikt udvalgt børn, hvor mødrene mente, at børnene var særligt følsomme for sukker. Mødrene fortalte, at børnene ændrede adfærd, når de fik meget sukker. Alle børnene fik en drik med et kunstigt sødestof, men halvdelen af mødrene blev fortalt, at deres drenge havde fået en stor sukkerdosis. Forskerne observerede herefter drengene og deres mødre, mens de legede. Mødrene, der troede, at deres drenge havde fået sukker, rapporterede i højere grad hyperaktiv adfærd hos deres drenge, end mødre der ikke havde fået denne besked. Når man observerede drengene og deres mødre under legen, fremgik det desuden, at de mødre, der troede, at deres drenge havde fået sukker, indtog en mere kontrollerende rolle i legen.
”Hvis man som forælder tror på, at barnet ændrer sig, når det får sukker, vil man naturligt nok fortolke barnets adfærd ud fra det, og man vil muligvis endda selv opføre sig anderledes,” siger Kim Fleischer Michaelsen.
Vi er født med sukkertrang
Kim Fleischer Michaelsen understreger, at børn naturligvis ikke skal have for meget sukker.
”Sukker er tomme kalorier, der ikke indeholder næring. Børn risikerer også at blive overvægtige, hvis kosten ikke er sammensat rigtigt, og sukker kan give huller i tænderne. Men der sker ikke noget ved, at barnet får sukker på havregrynene, en is på en varm sommerdag eller et stykke kage til en fødselsdag,” siger Kim Fleischer Michaelsen, som er bekymret over tendensen til at gøre mad, og især sukker, til noget farligt.
”Vi er fra fødslen programmeret til at synes, at søde ting er dejlige. Modermælk er sødt, og i urtiden havde vi brug for alle de kalorier, vi kunne skaffe. Så børnene får med sukkerforbud og nulsukkerpolitikker at vide, at det, der smager allerbedst, er ”farligt”. Der findes forskning, som viser, at børnenes interesse for sukker ligefrem stiger, når det er forbudt. Allerede der er man tæt på at grundlægge et usundt forhold til mad, ” siger Kim Fleischer Michaelsen, som dog er mest bekymret for de børn, hvor forældrene er superfokuserede på børnenes kost.
”Vi er som læger naturligvis nervøse for, at man skaber spiseforstyrrede børn, der lærer, at mad er farligt, og som vokser op med, at ens succes, helbred og lykke afhænger af, at man ikke kommer til at spise forkert. Det er den lige vej til anoreksi og andre forstyrrelser ” siger Kim Fleischer Michaelsen, og fortsætter:
”Det er de voksnes ansvar, at barnet får en fornuftig kost, hvor der også er plads til lidt af det søde. Det hverken kan eller skal mindre børn selv styre eller tage ansvar for.”
Fakta:
Hvor meget sukker må børn få?
Der må ifølge ernæringseksperterne gerne være sukker i en sund kost – bare ikke for meget. Og danske børn spiser generelt alt for meget sukker. Hovedkilderne til børns sukkerforbrug er sodavand, saftevand, slik, chokolade og kage.
De officielle anbefalinger siger, at op til 10 procent af madens samlede energi må komme fra sukker. Det svarer for et børnehavebarn til 30-40 gram sukker og for et skolebarn til 45-55 gram.
Der er 15 gram sukker på en spiseske med top.
(Kilde: Fødevarestyrelsen)
Fakta:
Hvor meget er der i
100 gram bolsjer 80 gram sukker
100 gram chokolade 50-60 gram sukker
100 gram vingummi 40 gram sukker
100 gram chokolademorgen-madsprodukt 35-40 gram sukker
100 gram kage 15-30 gram sukker
100 gram søde kiks 18-20 gram sukker
100 gram vaniljeis 15-20 gram sukker
100 gram sodavand 10 gram sukker
100 gram cornflakes 10 gram sukker
100 gram frugtyoghurt 8-10 gram sukker