Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Stor efterspørgsel på viden om flygtningebørn
Dansk Flygtningehjælp oplever en kæmpe efterspørgsel på viden om, hvordan man som pædagogisk medarbejder skal byde flygtningebørn og deres familier velkomne og håndtere de problemstillinger, der følger med.
Mette Blauenfeldt, leder af Center for Udsatte flygtninge i Dansk Flygtningehjælp, understreger, at pædagogerne har de grundlæggende værktøjer i orden.
”Pædagogerne har jo allerede stor erfaring med børn i mistrivsel, som de kan trække på. De skal i virkeligheden bare gøre det, de plejer at gøre og så have en lille smule ekstra baggrundsviden - og vigtigst af alt: De skal huske at samarbejde med forældrene om barnet, ” siger Mette Blauenfeldt.
Hun fortæller, at de pædagogiske medarbejdere, der efterspørger viden, blandt andet er interesserede i baggrundsviden om, hvordan samfundet fungerer i de lande, flygtningene kommer fra.
”De vil gerne vide, hvordan man ser på børneopdragelse - i det hele taget kende til de ofte ubevidste og ikke italesatte værdisæt, flygtningene bringer med sig,” siger Mette Blauenfeldt.
Dansk flygtningehjælp holder derfor fyraftensmøder og kurser rundt om i landet og har bidraget til de ”7 gode råd til dig der arbejder med flygtningebørn” som blev bragt i FOA bladet fjerde februar.
Ud over kurser og temamøder har Dansk Flygtningehjælp udgivet en række gratis materialer, som kan bruges i arbejdet med flygtningebørn.
hemj
Materialer, rådgivning og kurser om flygtninge:
Rådgivning om flygtninge med traumer
Dansk Flygtningehjælp giver rådgivning om flygtninge med traumer på tlf 3373 5339 og på mail udsatte@drc.dk
Flygtningebørn - virkningsfulde indsatser
Materialet indeholder den vigtigste viden og redskaber fra 44 forskningspublikationer, og alle artiklerne lever op til krav om videnskabelige metoder.
Materialet kommer blandt andet ind på traumer, posttraumatisk stress og modstandsevne mod psykosociale risiko (resiliens), intervention og inddragelse af familien.
Materialet er gratis og kan hentes på Dansk Flygtningehjælps hjemmeside flygtning.dk
Flygtninge fra Syrien
Materialet er en oversættelse, Dansk Flygtningehjælp har lavet og stammer fra Cultural Orientation Resource Center i USA. Materialet giver grundlæggende viden om syriske flygtninge og deres historie og kultur.
Eritrea og Eritreiske flygtninge
Materialet giver basisviden om Eritrea, og hvad der kendetegner gruppen af flygtninge fra dette land.
Efteruddannelse
Bedre integration er en efteruddannelse med grundlæggende viden om integration af flygtninge og familiesammenførte. Efteruddannelsen varer fire dage. De to første dage er fælles for alle og omhandler en nødvendig basisviden om modtagelse af nyankomne og tværfaglige metoder i integrationsindsatsen. De to efterfølgende dage omhandler ét eller flere af flg. temaer: Beskæftigelse, interkulturel kommunikation, unge samt familie & børn. Efteruddannelsen Bedre integration udbydes af et partnerskab mellem Dansk Flygtningehjælps Integrationsnet og Center for Udsatte Flygtninge, Cabi, LG Insight og Foreningen Nydansker. Flere oplysninger på http://www.bedreintegration.nu
Fyraftensmøder om børn fra Syrien i LFS
LFS har indgået aftale med Dansk Flygtningehjælps videnscenter om to fyraftensmøder. De to møder vil byde på aktuel viden om den nye flygtningegruppe fra Syrien, generel viden om børn i udsatte flygtningefamilier samt viden om virkningsfulde redskaber og metoder.
Program:
17.30 Velkommen
17.35 Flygtninge fra Syrien
Hvad kommer de fra, hvilke vilkår og rammer er der omkring deres nye liv som flygtninge Danmark? Hvad er de typiske udfordringer, familierne kommer med? Et særligt fokus på de familier og børn, som har oplevet krig, vold og tortur og har følgevirkninger deraf. Hvad betyder forskellige syn på børneopdragelse, køn og religion.
18.30 Pause
18.45 Hvordan møder vi bedst børnene og deres forældre
Redskaber og metoder i det konkrete arbejde med flygtningefamilierne i skoler og dagtilbud.
19.45 Opsamling, spørgsmål og vidensdeling på tværs
Vi tager udgangspunkt i de vanskelige sager og komplekse problemstillinger, man kan møde, samt samarbejdet på tværs omkring familierne. Der bliver lejlighed til at drøfte i lokale grupper og i plenum