Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Science i børnehøjde: Fladfisk og flydende æg
Der lyder et fælles jubelråd fra den lille gruppe børn, da fladfisken hurtig som lynet begraver sig i det grå sand og bliver usynlig for de børn, der ellers står på spring for at røre ved den.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
Børnene kommer fra Murergårdens Børnehave, som er på tur til Naturcenter Amager Strand. Det er iskoldt udenfor, men der er lunt og hyggeligt i det store lokale, hvor to undervisere giver børnene oplevelser med forskellige naturfænomener og eksperimenter, der alle har relation til hav, vind og vand.
Det er et hit at få lov til at ae de levende fladfisk, der svømmer rundt i en balje med en smule vand, og børnene er fascinerede af, hvordan fiskene skifter farve alt efter deres omgivelser. Men børnene er også optagede af de øvrige aktiviteter. De kan prøve, hvad der sker med en fjers evne til at flyde, når den dyppes i olie, og de finder ud af, hvorfor et æg synker til bunds i ferskvand, mens det flyder ovenpå i saltvand.
Det handler om nysgerrighed
Pernille Haugaard Jensen er undervisnings- og udviklingsansvarlig på Naturcenter Amager Strand, og hun forventer ikke, at børnehavebørnene til fulde forstår mekanismerne bag de naturfænomener, de får præsenteret.
”Det er ikke afgørende, og derfor kan selv de yngste børnehavebørn få en oplevelse. Det vigtige er, at man vækker børnenes nysgerrighed omkring fysiske fænomener og om natur. De skal lære, at det er spændende, og at det er sjovt at eksperimentere,” siger Pernille Haugaard Jensen, som ofte oplever, at pædagoger, der er på besøg får en aha-oplevelse.
”De opdager, at det ikke behøver være raketvidenskab at beskæftige sig med science i børnehaven,” siger Pernille Haugaard Jensen.
En ekstra hånd til turen
Naturcenter Amager Strand er et gratis tilbud til daginstitutioner og 0 til 3. klasse i Københavns og Frederiksberg Kommuner. Medarbejderne har lavet en række læringsforløb, som alle sammen tager udgangspunkt i naturen omkring Amager Strand.
Man kan som pædagog eller lærer låne en grejkasse med fx forslag til aktiviteter, fiskenej, forstørrelsesglas mv. og selv styre slagets gang. Men man kan også booke sig ind på et forløb med en af vejlederne.
”Vi brænder for at formidle natur til børn. Booker man et forløb hos os, får man også den fordel, at der er en ekstra voksen omkring børnegruppen. Det kan gøre det nemmere at komme afsted,” siger Pernille Haugaard Jensen.
Waders og fiskenet
Naturcenter Amager Strand råder over udstyr, som gør nogle anderledes aktiviteter mulige:
”Vi har waders helt ned i størrelse 26, og vi har også børneredningsveste, så man kan undersøge dyre- og plantelivet i vandkanten sammen med børnene. Det plejer at være et kæmpehit,” siger Pernille Haugaard Jensen, som understreger, at faciliteterne kan bruges hele året:
”Vi har på fornemmelsen, at nogle afholder sig, når det er koldt udenfor. Men der er ingen, der skal gå rundt med blåfrosne næser eller overlevelsesudstyr, Hvis der er stiv kuling, styrtregn eller vejret bare i det hele taget er surt, så rykker man inden for,” siger Pernille Haugaard Jensen.
Ideer med hjem
Det er netop tilfældet med Murergårdens Børnehave, hvor alle flyverdragter hænger på knage, mens børnene undersøger naturens fænomener i tørvejr. Når de er færdige, skal der spises madpakker i naturcenterets madpakkerum.
Helle Ørtoft Nielsen er pædagog i Murergården og med flokken på tur sammen med kollegaen Bodil Møller-Hansen, og hun siger, at det er første – men ikke sidste gang - at børnehaven besøger Naturcenter Amager Strand:
”Børnene er i den grad på. Underviserne er gode til at formidle, så det fanger. Vi vil lave science uge derhjemme, og vi får nogle ideer og god inspiration. Der er faktisk meget, der kan gentages hjemme i institutionen. Vi siger også til børnene, at de skal høre rigtig godt efter, for de skal undervise alle de andre børn hjemme i Murergården,” smiler Helle Ørtoft Nielsen.
Fakta:
Hvem, hvad, hvor
Naturcenter Amager Strand Skoletjenesten, er et lærings- og oplevelsessted for 0 - 10 årige, elever i indskolingen og børn i dagtilbud. Undervisnings- og læringstilbuddene er for folkeskoler og daginstitutioner fra Københavns- og Frederiksberg kommune. Adressen er Øresundsstien 7, 2300 København S, og der er 10 minutters gang for små børnehaveben, hvis man ankommer med metro. Man kan læse mere og booke sig ind på et besøg via hjemmesiden: www.skoletjenesten.dk/naturcenteramagerstrand