Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Filmanmeldelse
Der kommer en dag … men for sent
Brødrene Elmer og Erik kommer på børnehjem, fordi deres mor er syg. Det kunne være blevet en forudsigelig tåreperser. Det er heldigvis ikke tilfældet. Filmen ”Der kommer en dag” er snarere en neglebidende psykologisk thriller om et drengehjem, hvor en syg pædagogisk kultur har erstattet både etik og medmenneskelighed.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
Nørrebrodrengene Elmer og Erik bliver anbragt på drengehjemmet Gudbjerg. Navnesammenfaldet er ikke tilfældigt. Historien baserer sig på virkelige hændelser på drengehjemmet Godhavn i Tisvildeleje, og flere af de tidligere Godhavn-drenge har bidraget til manuskriptet.
Handlingen foregår i 1960’erne, hvor ungdomsoprøret har ramt resten af Danmark, men hvor tiden er gået i stå på drengehjemmet. Her er korporlig afstraffelse stadig et pædagogisk princip, drenge der tisser i sengen ydmyges og straffes, og der ses gennem fingrene med seksuelle overgreb.
”Der kommer en dag” er dog mere end en skræmmende fortælling om afsporet pædagogik og børnemishandling. Det er også en historie om en lille dreng, der er dybt fascineret af rumfart og de første rejser i rummet – hvilket giver filmen et overraskende twist, som ikke skal røbes her. Det vil også være synd at afsløre, hvordan handlingen udvikler sig så dramatisk, at man sidder med hjertet oppe i halsen i store dele af filmen.
Gysende troværdigt
Rollelisten er imponerende. Filmens store voksenstjerne er Lars Mikkelsen, som er gysende troværdig i rollen som forstander. Lars Ranthe er fremragende som overlæreren, der med glæde uddeler både svingende lussinger og ydmygelser. Søren Sætter-Lassen er overbevisende i rollen som pædofil lærer, og Solbjørg Højfeldt giver karakter til birollen som madmor på drengehjemmet. Den ny lærerinde, frøken Hammershøj, som tager afstand fra mishandlingerne, men som er for svag til at handle, spilles eminent af Sofie Gråbøl.
Det er imidlertid Gudbjergs drenge, der bærer store dele af filmen, og det gør de godt. Børnene er generelt velspillende, og især de to hovedrolleindehavere, som spilles af Harald Kaiser Hermann og Albert Rudbeck Lindhardt, imponerer i rollerne som Elmer og Erik. Derfor kan det også tilgives, at dialogerne mellem de medvirkende børn til tider er en smule fortænkte og lidt for velreflekterede – og man kan se gennem fingrene med, at børnene taler lidt for pænt ”Hellerupdansk”, hvilket nok ikke var tilfældet på virkelighedens børnehjem i 1960’erne.
Konklusion:
”Der kommer en dag” får seks stjerner. Den er velspillet, gribende og næsten ulideligt spændende, og den kan også ses som en tribut til de rigtige Godhavndrenge, der stadig lever med konsekvenserne af det massive omsorgsvigt, de var udsat for.
Fribilletter til LFS-medlemmer
Nordisk Film, som distribuerer ”Der kommer en dag”, har valgt at forære 20 fribilletter til medlemmer af LFS. De udloddes i sæt á to stk. Du kan være med i lodtrækningen ved at sende en email til lfsnyt@lfs.dk senest den 9. maj. Der skal stå biograf i emnefeltet. Husk at skrive dit navn og din postadresse i selve emailen. Vinderne får direkte besked.