Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nyheder
Nye folk i LFS Special
Der er udskiftning i Specialområdet i LFS-huset på Rosenvængets Allé. Den 6. september blev John Skeberg valgt som ny fællestillidsrepræsentant på Specialområdet. John Skeberg kommer fra en stilling som boligrådgiver i Borgercenter Voksne, og han afløser Niels Kondrup Bergenholtz, der stoppede som FTR i august på grund af nyt job i SOF.
Specialområdet har også nye folk på medarbejdersiden, nemlig faglig sekretær Jette Løvstrøm Nilsson, som er flyttet et par etager ned fra LFS A-kasse, og faglig sekretær Ole Skovgaard, som kommer fra det socialpædagogiske område. Han har primært arbejdet på børne- og ungeområdet i Region Hovedstaden og har været TR gennem mange år.
Foredrag: Anbragt som 10-årig
Rene Lykkestrand Petersen var 10 år, da han blev anbragt på en institution for første gang. Hans forældre var blevet skilt og det var ham selv, der lavede opkaldet og fortalte de sociale myndigheder, at han ikke kunne bo hjemme længere. Det blev starten på et ungdomsliv fyldt med skiftende adresser, afbrudt skolegang, psykiatriske indlæggelser og periodevis hjemløshed. Rene bor i dag i sin egen lejlighed på tredje år og er i gang med at færdiggøre sin uddannelse som social- og sundhedshjælper - og han holder foredrag i LFS om, hvordan det er at finde sin vej gennem et ungdomsliv præget af mangel på stabilitet, retning og samarbejde i mellem de kommunale instanser, der har ansvaret for at hjælpe. Foredraget foregår tirsdag den 11. oktober i LFS.
Boligsociale indsatser
Hvad virker i det boligsociale arbejde - og hvilke udfordringer kommer vi til at møde i fremtiden? Det er emnet for SFI-konference den 3. november. Konferencen er en udløber af SFI og Rambølls store evaluering af de mange aktiviteter og projekter, der er blevet igangsat med midler fra Landsbyggefonden 2006-10-pulje. Konferencen vil derfor kredse om resultaterne af det boligsociale arbejde, og om hvilke metoder og organiseringer, der virker.
Læs mere om konferencen på www.sfi.dk/arrangementer
Pinlig børneopgørelse
Danmarks Statistik og Ministeriet for børn, undervisning og ligestilling offentliggjorde i august en længe ventet opgørelse over normeringerne i landets dagplejer og daginstitutioner. Men opgørelsen er behæftet med så mange fejl, at den er total ubrugelig. Det mener formanden for FOAs pædagogiske sektor, Mogens Bech Madsen.
”Ifølge opgørelsen er der én voksen til hvert vuggestuebarn på Langeland og 1,2 børn pr. voksen i vuggestuerne i Hillerød. Enhver, der har sat sine ben disse steder, ved, at det ikke passer,” siger Mogens Bech Madsen og fortsætter:
”Opførelsen viser også, at der skulle være 21 børn per dagplejer i Fredensborg kommune. Det passer naturligvis ikke,” siger Mogens Bech Madsen, som ærgrer sig over, at det ikke er lykkedes at lave en opgørelse over normeringerne, som kan bruges.
”Vi har gang på gang holdt møder med ministeriet, hvor diskussioner om kvalitet i dagtilbud er strandet på, at der ikke er ensartede opgørelser over, hvor mange børn der er per voksen. Den nye normeringsopgørelse kan øjensynligt stadig ikke hjælpe os her,” siger Mogens Bech Madsen, som i stedet opfordrer politikerne til at lytte til erfaringer fra personale og forældre i daginstitutionerne.
LFS i Kulturnatten
Siden 2008 har LFS deltaget i den københavnske kulturnat med suppekøkken og hattedamer - for at sætte fokus på de svage og udstødte medborgere, der alt for ofte henvises til privat omsorg i stedet for ordentlige offentlige tilbud. Programmet for suppekøkken 2016 på Gammel Torv den 14. oktober:
Kl. 17.00 Suppekøkkenet åbner
Kl. 17.00 "De Splittergale" optræder
Kl. 19.00 Spillemænd og Hattedamer
Kl. 21.00 Suppekøkkenet lukker
Der er brug for frivillige LFS'ere til arrangementet. Interesserede kan tilmelde sig hos Lisbeth Waidtløw via mail: lisw@foa.dk eller telefon 46 97 16 53 / 30 94 81 34
70'er-nostalgi, skattejagt og sønderjysk kaffebord
Arbejdermuseet er klar til at berige og bespise oplevelseshungrende børnefamilier i hele efterårsferien. Det hele starter fredag den 14. oktober, hvor kulturnatten på Arbejdermuseet sætter fokus på årtiet, hvor alt blev politisk, kvinderne gjorde oprør, og musikken bragede derudad. Arbejdermuseet inviterer til en tur gennem 70’erne med faner, flippere og nye fællesskaber, særudstilling af fede 70’er-plakater, protestsange og modeshow.
Gennem hele efterårsferien står Arbejdermuseet klar med udstillinger om blandt andet arbejderfamiliens liv i gamle dage, ny særudstilling om faner, inspiration og særlige ferieoplevelser. Hver dag kan børn og voksne komme på gratis skattejagt rundt i museets udstillinger, og der er mulighed for at lave sin egen kludedukke i Børnenes Arbejdermuseum. Ferien slutter med et bugnende sønderjysk kaffebord i Festsalen, hvor man kan spise sig mæt i kagebuffeten for 149 kroner for voksne og 75 kroner for børn mellem te og 12 år. De mindste slipper med 25 kroner.
Ældrerådet
Ældrerådet i Københavns Kommune skal tale de ældres sag over for politikerne i Københavns Borgerrepræsentation i sager, der vedrører ældre. Rådet består af 25 medlemmer, som vælges for fire år, og det er valgår i år. Sidste gang var stemmeprocenten kun på 28 procent, og faglige seniorer, som stiller med tre kandidater til årets valg, opfordrer derfor til, at alle bruger deres stemme. Man kan stemme, hvis man fylder 60 år senest den 31. oktober 2016 og har fast bopæl i Københavns Kommune. Selv afstemningen foregår digitalt via
www.kk.dk/valg
i perioden 10. oktober til 31. oktober 2016.
Kvinder rammes hårdest
Det er især kvinderne, der betaler prisen for de seneste års stramninger i kommunernes økonomi. Antallet af kvinder i kommunal beskæftigelse er reduceret med 18.700, mens antallet af mænd er forøget med knap 2.300.
I den offentlige sektor, men ikke mindst i kommunerne udgør kvinder en stor del af beskæftigelsen. I kommunerne er 76 procent af alle beskæftigede kvinder. Regeringen har med kommuneaftalen bebudet udgiftslofter, der betyder besparelser i kommunerne frem mod 2020. Udgiftslofterne indeholder yderligere besparelser gennem det såkaldte effektiviserings- og moderniserings program. Besparelserne vil i værste fald betyde, at der bliver skåret 11.000 kvindelige stillinger ud af 14.300 stillinger frem mod 2020. Tallene kommer fra en analyse lavet af AE.www.ae.dk/analyser
Børn skal skrive i hånden
Mange studerende er gået over til kun at bruge pc eller tablet. Men man lærer mere, hvis man tager håndskrevne noter.
Det viser et nyt forskningsprojekt lavet af to forskere fra Psykologisk Institut på Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU). Forskerne har målt aktiviteten i forskellige dele af hjernen på 20 universitetsstuderende, mens de tog noter ved brug af henholdsvis computer og med en pen på et digitalt tegnebræt. Her observerede forskerne, at brugen af pen frem for tastetur giver flere nervekoblinger og styrker de nerveaktiviteter, som er styrende i forbindelse med læring og andre højere niveauer af kognitive processer.
»Det giver altså bedre læring, når man tager noter med hånd,« fortæller Audrey van der Meer, der som hjerneforsker og professor i neuropsykologi er én af forskerne bag projektet, i et skriftligt svar til Fagbladet Ingeniøren. Audrey van der Meer mener derfor, det er vigtigt, at små børn lærer at skrive i hånden. ”Hopper man over håndskrivningen, mister børnene en mulighed for, at større hjerneområder bliver aktiveret, hvilket fører til bedre læring.«
Mobning
Børneminister Ellen Trane Nørby vil etablere et centralt klageorgan, hvor elever og deres forældre kan henvende sig, hvis de ikke føler, at deres skole gør nok mod mobning. Klageorganet er en del af en national aktionsplan mod mobning, som er et resultat af et bredt samarbejde mellem Ellen Trane Nørby, Børnerådet, Børns Vilkår, Red Barnet og med Mary Fonden som faglig sparringspartner.
2025
Regeringen har i 2025-planen foreslået at beskære børne- og ungeydelsen, når der er mere end to børn i en familie. Cirka 100.000 børnefamilier har tre børn eller mere og vil således blive ramt. Det svarer til hver syvende danske børnefamilie. Beskæringen rammer ikke ligeligt. Blandt de fattigste familier vil mere end hver femte familie bliver ramt, mens det tilsvarende blot berører hver tiende af de rigeste familier, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Pensam
Du kan nu følge PenSam på Facebook og få gode råd og tilbud. PenSam trækker lod om gavekort til dem, der liker. www.pensam.dk/Facebook
Sygefravær
De københavnske pædagogers sygefravær ligger nu under landsgennemsnittet. Den gennemsnitlige pædagog i København havde i 2012 16,7 sygedage. Det tal er faldet til 14,4 dage i 2015. Det betyder, at københavnerne i 2015 havde færre sygedage end pædagoger i resten af landet, hvor gennemsnittet var 14,7. Det faldende sygefravær er ifølge Børne- og Ungdomsforvaltningen resultatet af flere års politisk fokus og koncentreret arbejde hos både ledere, medarbejdere og de faglige organisationer.