Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Budget 2017:
Et nødværgebudget med lyspunkter
Man må erkende, at politikerne har gjort deres for at skåne kernevelfærden, siger formanden i LFS, Britt Petersen, til det budgetforlig, som samtlige partier i Københavns Borgerrepræsentation indgik den 13. september.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
Der har været udbredt nervøsitet op til budgetforhandlingerne i Københavns Kommune.
Kommunen stod på grund af regeringens budgetlov, som forbyder stigninger i de kommunale serviceudgifter, til at mangle 300 millioner for at få budgettet for 2017 til at hænge sammen.
Frygten var, at borgerrepræsentationen ville vælge at følge de sædvanlige fordelingsnøgler og skære forholdsvist på driften. Så ville de store velfærdsforvaltninger komme til at styrtbløde, og det ville betyde massefyringer af medarbejdere.
Politikerne har i stedet valgt at finde et trecifret millionbeløb ved det, der kaldes samlokalisering, hvilket betyder, at dele af administrationen skal rykke sammen på færre adresser. Der er også skabt luft i budgettet ved at være mere risikovillig. Der afsættes simpelthen færre ”buffer-penge”. Og så vælger man at se optimistisk på det forventede udbytte af de investeringer og effektiviseringer, der er planlagt.
Velfærden er skærmet
”Det er ikke noget luksuriøst budget, og der sker ikke genopretning af mange års besparelser. Men jeg synes, at politikerne har skærmet de centrale velfærdsområder, og så er der også enkelte lyspunkter, vi kan glæde os over,” siger Britt Petersen.
Hun er yderst tilfreds med, at der er afsat 112 millioner over de kommende år til at skaffe hensigtsmæssige tilbud til de mest farlige psykisk syge, så socialpsykiatrien kan blive aflastet, og hun er glad for, at der er skabt en hjælpepulje til de københavnere, der bliver ramt af kontanthjæpsloftet.
Hun er også tilfreds med, at der er afsat 30 millioner årligt de næste fire år til at øge normeringerne i børnehaver med mange socialt udsatte børn. Men hun er ærgerlig over, at pengene ikke bruges mere målrettet:
”De ville have gjort mest gavn ved de mindste børn og ved at nedsætte børnegruppestørrelserne i nogle udvalgte institutioner,” siger Britt Petersen.
”Når man ser på de rammer, borgerrepræsentationen har haft, er det tilfredsstillende fra vores synspunkt. Men vedtagelsen om at lette erhvervsgebyrerne med 20 millioner om året er ikke groet i min baghave, og jeg havde gerne set, at man særligt havde valgt at styrke nul til tre års området,” siger Britt Petersen.
Budgetforliget kort:
- 798,7 mio. kr. over fire år til helhedsrenovering af i alt 10 folkeskoler, samt 23,5 mio. til renovering af yderligere tre skoler
- 450 mio. kr. til at investere i nye, smartere velfærdsløsninger og arbejdsgange
- 260,5 mio. kr. over fire år til nedrivning og genopbygning af Hyltebjerg Skole, som skal lægges sammen med Vanløse Skole med ét ekstra spor, madskole og tandlægeklinik
- 140 mio. over fire år til renovering af veje, cykelstier og pladser
- 81,9 mio. kr. over fire år til grundkapital til almene ungdomsboliger
- 80 mio. kr. over fire år til at friholde erhvervsdrivende for gebyrer, herunder for udeservering
- 62,8 mio. over fire år til fortsættelse af tryghedspartnerskaber i udsatte boligområder
- 60,1 mio. kr. til grundkøb og planlægning af svømmebad på Papirøen
- 30,3 mio. kr. om året i fire år til bedre normeringer i børnehaver med udsatte børn
- 23,7 mio. over fire år til at reducere akademikerledigheden
- 21,3 mio. kr. til ny cykelparkering samt 0,8 mio. kr. om året i fire år til oprydning
- 19,1 mio. over fire år til udvidelse af kapacitet i Stressklinikkerne
- 18,8 mio. over fire år til fortsat døgnåbning i Stofindtagelsesrummene på Vesterbro
- 18,1 mio. kr. til nye almene boliger til erstatning for de boliger, der optages af Københavns flygtninge
- 12 mio. kr. over to år til en særlig beskæftigelsesindsats i Mjølnerparken
- 10,4 mio. kr. over tre år til en skøjtebane i Enghaveparken
- 5,5 mio. kr. om året i fire år til at give førtidspensionister, kontanthjælpsmodtagere og borgere på integrationsydelse støtte til uforudsete udgifter, fx sko, tandlæge mv.
- 2 gange 5 mio. kr. til ekstra renhold, bl.a. til at fjerne skod og glasskår
- 5 mio. årligt i tre år til forebyggelse af social dumping hos kommunale leverandører
- 2 mio. kr. om året i fire år til at sikre, at børn i udsatte områder kommer i dagtilbud