Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Redigeret af Elisabeth Lockert Lange
Her ligger København i tal 2005, som indeholder informationer om Københavns Kommune i tabeller og figurer. Hæftet er også udgivet på engelsk: Copenhagen in figures 2005.
Dårligt arbejdsmiljø koster kassen
En opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet viser, at statskassen årligt må af med 15 mia.kr. som direkte konsekvens af stress, arbejdsulykker, støj og tidlig fysisk nedslidning. Det samlede sygefravær er på ca. 140.000 fuldtidspersoner hvert år, og ca. 1/3 kan linkes direkte til et dårligt arbejdsmiljø. Samme tendens gør sig gældende i forhold til førtidspensioner. Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) mener derfor, at arbejdsmiljøindsatsen frem til 2010 skal fokusere på færre arbejdsulykker, mindre stress, reducering af smerter i skuldre og nakke samt et lavere støjniveau. I alt fi re prioriteres områder: arbejdsulykker, det psykiske arbejdsmiljø, høreskadende støj på arbejdspladserne og muskel- og skeletbesvær.
Kriminalitet bekæmpes
Efter CASAs undersøgelse af børn og unge som ofre for andre børns kriminalitet overvejer Uddannelses- og Ungdomsudvalget at gennemføre en gerningsmandsundersøgelse.Senest i marts næste år skal Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen fremlægge planer til, hvordan forvaltningen kan understøtte skoler og fritids- og ungdomsklubber i arbejdet for at nedsætte kriminaliteten blandt de større børn og unge. Økonomien hentes på budgettet for 2007. Indsatsen skal ske i samarbejde med Ungdomsskolen og SSP.”Uddannelses- og Ungdomsudvalget forbeholder sig dog ret til at tage initiativer til iværksættelse allerede næste år”, siger (afgående) uddannelses- og ungdomsborgmester Per Bregengaard. Det fremgår af CASAs såkaldte offerundersøgelse at 31 pct. af eleverne i 4.-9. klasse har været udsat for tyveri, 8 pct. for røveri, 16 pct. for vold og 26 pct. for trusler om vold. Det blev på udvalgsmødet besluttet, at forvaltningen skal vurdere relevansen af en tilsvarende gerningsmandsundersøgelse.
Pigesnak
Girltalk.dk er Danmarks største gratis rådgivningshjemmeside, den er støttet af Socialministeriet og har været besøgt af 104.000 forskellige IP-adresser, hvilket svarer til 1/3 af Danmarks piger mellem 12 og 24 år. Femten kvinder bruger frivilligt aftenerne på at rådgive teenagepiger, 10 af rådgiverne sidder i Hvidovre, og 5 af dem sidder i Randers.Ingen af rådgiverne er professionelle psykologer eller socialrådgivere; men Anna Lynge, der fik idéen til hjemmesiden, er psykologistuderende. En anden af de frivillige rådgivere er socialrådgiverstuderende Sarah Tipsmark. Læs mere: www.girltalk.dk
Sund mad
Det er ikke kun i de københavnske folkeskoler, børnene kan få sig et måltid sund og økologisk mad. Også fritidsinstitutionerne og klubberne er med på ideen. Uddannelses- og Ungdomsudvalget har netop godkendt forvaltningens forslag til en ”politik for mad, måltider og bevægelse i fritidsinstitutioner og klubber”.
Forslaget har været i høring i institutionerne og i Fællesrådet for fritidsinstitutioner og klubber, og flere høringssvar er blevet indarbejdet i det endelige forslag. Bl.a. ønsket om at give de enkelte institutioner et større rum for selvstændige initiativer.Målet er på den ene side at komme usunde mellemmåltider, slik og sodavand til livs. Kage og saftevand kan serveres ved særlige lejligheder, men slik og sodavand hører ikke til i institutionens hverdag. På den anden side skal der arbejdes for de sunde alternativer: At der altid er frisk koldt vand tilgængeligt, at der i fritidsinstitutionerne er mulighed for et sundt og nærende morgenmåltid og et mættende mellemmåltid . I klubberne skal børnene/de unge have adgang til et sundt mellemmåltid.Børnene inddrages i planlægningen og tilberedelsen, de skal motiveres til udendørs aktiviteter, og i institutionen skal der gøres plads til bevægelse både inden- og udendørs.
Børnenes behov kommer først i udsatte familier
Ny nordisk undersøgelse af udsatte familiers forbrug viser at deres økonomi er planlagt og meget stram. For at få pengene til at slå til studerer familierne tilbudsaviserne nøje, skriver indkøbslister eller tager kun aftalte penge med i supermarkedet. De har ikke mulighed for at spare op og kan derfor ikke købe stort ind, når der er udsalg. De har kun få midler til uforudsete udgifter, rejser og fornøjelser og har i det hele taget svært ved at opretholde et rimeligt forbrug. Derfor må de prioritere, og det er ofte børnenes behov, der kommer i første række.
Resultaterne fremgår af en undersøgelse, som Socialforskningsinstituttet har lavet i samarbejde med forskere fra det norske SIFO og Lunds Universitet. Undersøgelsen bygger på 75 interview med børnefamilier i tre store boligområder i Danmark, Norge og Sverige. Desuden har forskerne brugt deltagerobservation og interviewet lokale nøglepersoner.
En ny bog er på vej om at lede de kloge og de kreative
Det er (uden tvivl) en stor ledelsesmæssig udfordring at stå i spidsen for en gruppe faglige specialister. Nogle grundtræk kan man godt blive enige om. Den moderne videnmedarbejder skal ikke ledes gennem sanktioner, begrænsninger og kontrol. Tværtimod er de fl este enige om, at stor frihed og menneskelig rummelighed er nødvendig for at specialisten kan yde det optimale. Men som leder står man med det dilemma, at den høje grad af frihed og lave grad af styring kan forhindre samarbejde og teamspirit. Man risikerer, at hver specialist driver sin egen lille virksomhed og kærer sig mere om sit eget projekt end om virksomheden som helhed.
De to kendte forfattere af bøger om ledelse, Ole Steen Andersen og Søren Barlebo Rasmussen, giver i den kommende bog deres bud på den bedste ledelsesform i udviklingsorganisationer. Bogen, ”Sådan leder du medarbejdere der er klogere end dig selv” er udkommet på Børsens Forlag.
De nye borgmestre fra 1. januar 2006
Overborgmester Ritt Bjerregaard (Socialdemokraterne) Teknik- og Miljøborgmester Klaus Bondam (Radikale venstre) Børne- og Ungdomsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF) Sundheds- og Omsorgsborgmester Mogens Lønborg (Konservative) Kultur- og Fritidsborgmester Martin Geertsen (Venstre) Socialborgmester Mikkel Warming (Enhedslisten) Beskæftigelses- og Integrationsborgmester Jakob Hougaard (Socialdemokraterne)
Borgerrepræsentationen har nedsat syv udvalg. Et økonomiudvalg og seks stående udvalg, som arbejder med hver deres fagområde. Udvalgenes opgaver er grundlæggende reguleret i styrelsesloven og styrelsesvedtægten, som er vedtaget af Borgerrepræsentationen. Økonomiudvalget består af 13 medlemmer, mens de øvrige udvalg har 11 medlemmer inklusiv borgmester og formand for udvalget.
Det nye Børne- og Ungdomsudvalg 2006-2009 har som medlemmer ud over borgmester Bo Asmus Kjeldgaard, Pia Allerslev, Majbritt Mamsen, Louise Frevert, Ninna Thomsen, Khaled Mustapha, Jette Bergenholz Bautrup, Jesper Christensen, Lars Rasmussen, Jan Andreasen, Kasper Johansen.
Socialudvalget 2006-2009 har ud over borgmester Mikkel Warming, Leslie Arentoft, Peter Schlüter, Frank Hedegaard, Wallait Khan, Rikke Lauritzen, Thor Buch Grønlykke, Lars Rasmussen, Morten Westergaard, Margrethe Wivel, Finn Rudaizky. Borgerrepræsentationen er Københavns Kommunes øverste myndighed og består af 55 medlemmer, som er valgt for en 4-årig periode.
Skub snublestenene væk for de nye ledere
En undersøgelse fra Væksthus for ledelse viser, at nye kommunale ledere har det unødvendigt svært. De føler generelt, at de kunne støttes bedre og mere effektivt, end det har været tilfældet. Nogle af dem har faktisk været i tvivl, om de skulle fortsætte den lederkarriere, de netop har taget fat på. Hvad kan du som leder i den kommunale verden gøre for at bane vejen for de nye ledere, der tiltræder under dig? Det emne tager en rapport fra ”Væksthus for ledelse” fat på. Rapporten tager udgangspunkt i en undersøgelse, hvor 12 mellem- eller institutionsledere er blevet grundigt interviewet om, hvordan de oplevede de første måneder som leder i en institution eller rådhusforvaltning. Motivet med rapporten er således at afdække ”snublestenene” på den første del af de nye lederes vej. Målet er at vise især nuværende ledere, hvor man kan sætte ind med fx bedre information og mere effektiv støtte.
Det fremgår af undersøgelsen, at ”de nye ledere generelt er glade for deres job. De sætter pris på den store selvstændighed i arbejdet og på muligheden for indflydelse og ansvar. De siger, at det er en stor tilfredsstillelse at få ting til at flytte sig, og at lederjobbet både er afvekslende og udfordrende”.
Væksthus for ledelse er et samarbejde om offentlig ledelse mellem KL, Amtsrådsforeningen og KTO. Se undersøgelsen på www.lederweb.dk