Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nyheder
Dagplejen i Gentofte reddet
Det var i 11. time, at dagplejen i Gentofte blev reddet af 4100 underskrifter og en ihærdig indsats fra forældre og andre aktivister. Kommunalbestyrelsen lagde i budgetforliget op til, at dagplejen skulle udfases over de næste to år, men politikerne ombestemte sig i sidste øjeblik på baggrund af den massive opbakning til dagplejen. Gentofte Dagpleje skal dog stadig finde en mio. i 2018-budgettet og fremover.
På fotoet demonstrerer dagplejere, dagplejebørn og deres forældre foran Gentofte Rådhus. Dagplejere fra Gladsaxe og Herlev deltog for at vise deres støtte.
Nede med flaget
Knap seks ud af ti har oplevet mentale helbredsproblemer som stress, angst og depression på deres arbejdsplads, enten hos en kollega eller på egen krop. Det viser en ny måling lavet for ´Sammen om mental sundhed´. Men mange er usikre på, hvad de kan gøre, når de selv eller en medarbejder har det svært. Derfor har Komiteen for Sundhedsoplysning, Operate og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø udviklet en hjemmeside med værktøjer og gode råd til at forebygge og håndtere mentale helbredsproblemer. Siden retter sig både mod medarbejderen selv, kollegerne og arbejdsmiljørepræsentanten. Adressen er mentalsundhed.dk.
Tikker det rigtige beløb ind på pensionen?
Med en SMS fra PenSam kan du følge med i, hvad der bliver indbetalt til din pensionsordning hver måned.
Med SMS-servicen får du tilsendt en sms hver måned med besked om, hvad din arbejdsgiver har indbetalt. Tjenesten er gratis. Beløbet du får tilsendt, kan du sammenligne med det beløb, der fremgår af din seneste lønseddel. På den måde kan du følge med i, at det rigtige beløb ryger ind på din pensionsopsparing. Tilmeld dig på https://webservices.capevo.net/customers/pensam/tss/wrapperside/pensam.html
LFS-Kalender 2017
LFS-vægkalenderen for 2017 har temaet ”Stærke arbejdsfællesskaber - et godt arbejdsliv” og er illustreret af Thomas Balle. Kalenderen kan hentes i forbindelse med TR-møder eller ved henvendelse i LFS.
7 gode råd til forældre med anden sproglig baggrund:
Sådan bliver dit barn dygtig til dansk
1 Tal det sprog med barnet, du er bedst til. Børn lærer sprog på tværs af sprog, fx dit sprog, dansk og andre sprog, barnet kender. Børn, der er vant til at tale med forældrene derhjemme, taler også gerne i børnehave og skole – og det bliver de dygtige af.
2 Du og barnet skal have almindelige samtaler, hvor I udveksler oplevelser, synspunkter og viden. Det skal ikke være som i en skole eller et interview, hvor du hele tiden spørger, og barnet svarer – det, synes børn, er kedeligt.
3 I kan tale om børnehaven eller skolen. Det er nemmest at tale om noget konkret, fx en begivenhed, en tegning eller en bog. Du kan lade barnet være eksperten ved at spørge til noget, som barnet ved en masse om.
4 Du kan tale med barnet om sprog og sammenligne sprog – dit sprog, dansk og andre sprog, I kender. I kan fx tale om, hvordan man siger de samme ord på forskellige sprog.
5 I kan synge sange og tale om, hvad sangene betyder, eller hvordan sproget bruges til at lege med. Barnet kender måske sange på forskellige sprog, som handler om det samme. I kan også sige rim og remser og tale om, hvad de betyder.
6 Du kan tale med barnet om skriftsprog, skrive ord på forskellige sprog og sammenligne, hvis du kender flere skriftsprog. Du kan vise barnet, at du skriver fx en indkøbsseddel, et brev eller en sms. Barnet kan hjælpe ved at ’legelæse’, tegne eller skrive.
7 Du kan læse aviser, kataloger – hvad som helst på skrift – med dit barn. Så oplever barnet, at læsning er vigtigt og interessant. Ved læsning af bøger: Spørg til, hvad barnet tror, der sker i historien, hvad han eller hun ville gøre her, og hvad barnet synes om personernes handlinger.
(Kilde: UCC MAGASIN)
Modne pædagogstuderende
Hvis man googler intro- eller rusture, får man avisoverskrifter om ekstreme mængder alkohol, hærværk og ydmygende ritualer. Virkeligheden er lige modsat, når de pædagogstuderende fra Campus Carlsberg tager på introtur. Her er introdagene besat med meningsfulde aktiviteter og samarbejdsøvelser, og man kan sagtens deltage, selv om man ikke gider drikke alkohol. I år var 780 nye studerende plus 70 tutorer afsted på introtur.
Thomas Gregersen er studiekoordinator og underviser på UCC’s pædagoguddannelse. Han har 15 gange været med pædagogstuderende på introtur.
”Forskellen på vores introture og de fleste andre er, at vi ser dem som en vigtig del af uddannelsen. Der er her, vi skaber kulturen, og samtidig er der læring at hente, når så mange mennesker skal være sammen i to døgn og have det godt imens. Introturen er en afspejling af den uddannelse, vi giver de studerende,” siger Thomas Gregersen, som fortæller, at tutorerne spiller en kæmpe rolle for hele introforløbet, og at de i særlig grad lærer en masse af introturene.
”Det at planlægge og gennemføre aktiviteter for så mange og evaluere dem bagefter, er jo noget af det, man skal kunne som en dygtig pædagog,” siger Thomas Gregersen.
Børnetelefonen
BørneTelefonen hos Børns Vilkår har udvidet åbningstiderne, så børn fremover kan ringe og få hjælp frem til klokken 2 om natten på alle ugens dage. Det er gratis og anonymt for børnene at ringe, og nummeret er 116 111.
Efterløn
Historien om den magelige akademiker, der går på efterløn for at spille golf, er en skrøne. Dem, der trækker sig tidligt tilbage fra arbejdsmarkedet, er hovedsageligt faglærte og ufaglærte. En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at den stigende tilbagetrækningsalder, som allerede er vedtaget, vil ramme 156.000 personer i 2015. Af disse er knap 50.000 ufaglærte og næsten 70.000 faglærte arbejdere.
DeDrikkerDerhjemme
Tilbuddet til børn og unge, der lever i familier med alkoholproblemer, DeDrikkerDerhjemme, har fået flere behandlere og kan nu også tilbyde hjælp omkring stofproblemer i familien. Læs mere på www.dedrikkerderhjemme.kk.dk
Epilepsi
Epilepsi hos børn er mere end anfald. En epilepsidiagnose kan påvirke hele barnets og familiens liv. Socialstyrelsen har lavet et tema om emnet på www.vidensportal.dk/handicap/boern-med-epilepsi