Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Endelig (næsten) ordnede forhold i København
Af: Britt Petersen, formand
Den 10. november godkendte et stort flertal i Borgerrepræsentationen, at arbejdsklausuler og sociale klausuler skal udvides til også at omfatte blandt andet private daginstitutioner.
Det er en beslutning, vi er rigtigt glade for og stolte af. For social dumping er helt uacceptabelt - også når det foregår i børnehøjde.
Det er flere års politisk påvirkning og samarbejde, der nu bærer frugt. Der har faktisk været politisk velvilje hele vejen igennem, men man har ønsket at gå grundigt til værks i København, så derfor har der undervejs været juridisk gennemgang, diskussion i hvert udvalg og så endelig nu beslutning i Borgerrepræsentationen.
Vi har dermed endelig fået ligestilling mellem byggeri og børnepasning. Man kan nu ikke længere udføre social dumping med private daginstitutioner, og det er slut med at spekulere i personalets lønninger, pension og øvrige vilkår. Dermed er det også slut med alle mulige undskyldninger om, hvorfor det ikke lige har kunnet lade sig gøre at give personale den ordentlige løn og rigtige pension fra start!
Er det så helt slut med social dumping på børnepasningsområdet i København?
Nej, desværre – for beslutningen har kun rækkevidde overfor private daginstitutioner oprettet efter lovens bestemmelser om private daginstitutioner. Oprettes en privat daginstitution derimod efter lovens bestemmelser om storordninger, så gælder beslutningen om arbejdsklausuler ikke.
En privat storordning ligner til forveksling øvrige private daginstitutioner. Den adskiller sig ved, at det er forældrene, der får tilskuddet fra kommunen og betaler dette sammen med en egenbetaling til storordningen. Derudover er storordningen blandt andet ikke forpligtet til pædagogiske læreplaner. Ordningen er strikket sammen som et forretningsmæssigt forhold, hvor forældrene får tilskuddet og betaler storordningen direkte for pladsen. Dermed er kvalitet, bemanding mv. altså et anliggende mellem forældre og ejer af storordningen.
Som fagforening synes vi, at denne konstruktion er et misfoster - og spørgsmålet er, om København fortsat kan holde til, at social dumping er ok på sådanne steder? LFS siger nej og fortsætter kampen for ordnede løn og arbejdsvilkår overalt. Vi håber, at Københavns kommune vil være med i den fortsatte kamp. Det er helt og aldeles uacceptabelt, at offentlige midler går til private, der laver social dumping – uanset om de offentlige midler betales direkte eller indirekte.