Småt nyt
ADHD øger risiko for kriminalitet
Hvis man én gang har siddet i fængsel, er risikoen for, at man kommer til det igen, større, hvis man også har en ADHD-diagnose. Det viser en ny undersøgelse fra VIVE, som blandt andet trækker på registeroplysninger om 40.000 danskere født mellem 1985 og 2000, hvoraf nogle har fået en dom for kriminalitet.
Undersøgelsen viser, at mennesker med domme generelt har haft sværere livsbetingelser end den øvrige befolkning. Men de, der også har ADHD, er særligt udsatte. De kommer oftere fra socialt belastede baggrunde, de har sjældnere selv en uddannelse og har oftere også andre psykiatriske diagnoser.
”Undersøgelsen viser med al tydelighed, at mennesker med opmærksomhedsforstyrrelser, herunder ADHD, har nogle særlige problemstillinger, som man med fordel kunne have større fokus på i Kriminalforsorgen”, siger forsker Nichlas Permin Berger fra VIVE.
Krisehjælp
Københavns Kommune stiller akut krisehjælp og anden psykologisk bistand til rådighed for alle ansatte i kommunen, der har brug for det af arbejdsmæssige årsager. Det har hidtil været Falck Healthcare, der skulle kontaktes – men fra 1. januar 2018 løses opgaven af SOS International. SOS-International kan kontaktes hele døgnet rundt alle årets dage på telefon 38 48 92 93. Du kan læse mere om ordningen på www.mitlfs.dk/8405
Fyraftensmøde med Sherin Khankan i LFS
Hvad sker der, når kærligheden bliver farlig? Når intet er, som det ser ud til at være? Hvad er psykisk vold, hvilke konsekvenser har psykisk vold, og hvordan kan man undslippe de vedligeholdende psykiske voldscirkler? Det vil Sherin Khankan fra Exitcirklen fortælle om i LFS mandag den 19. februar. Exitcirklen tilbyder samtalegrupper for mennesker, der er udsat for psykisk vold, social kontrol og religiøs social kontrol og har i dag samtalegrupper i henholdsvis København, Odense ogAarhus. Læs mere om arrangementer og tilmeld på www.mitlfs.dk/12960
Skæg med Stauning i vinterferien
Arbejdermuseet lader i vinterferien børne-gæsterne følge Staunings fodspor gennem forskellige aktiviteter på hele museet, og Børnenes Arbejdermuseum er åbent hele ugen med masser af aktiviteter. Som medlem af LFS kan du og din familie komme gratis på Arbejdermuseet. Du skal blot udfylde en lille formular, som sender en adgangsbillet via sms eller e-mail. Du finder formularen her www.mitlfs.dk/10984
Når børn ikke trives
Stress eksisterer desværre ikke kun i de voksnes verden. Op mod hvert femte barn i en børnehave eller skoleklasse er belastet af stress, og flere børn indlægges med stressrelaterede sygdomme. Derfor inviterer UCC Campus Nordsjælland og Strategisk Uddannelsesforum til konference den 1. marts 2018 om børns trivsel. Målgruppen er de medarbejdere, der arbejder med børn i dagligdagen. Læs mere påucc.dk/aktuelt/konferencer/nar-born-ikke-trives-2018
Julehjælp
Specialbestyrelsen uddelte traditionen tro julehjælp til en lille gruppe organisationer, der hver især kunne modtage en check på kroner 5000,-
Exitcirklen modtog donationen med den begrundelse, at organisationen både udfører et godt og vigtigt arbejde i forhold til de piger og kvinder, der er tilknyttet Exitcirklen, men også er med til bryde de tabuer, der er forbundet med fysisk/psykisk vold og social kontrol.
Cafe Blom fik donationen, fordi cafeen skaber gode og trygge rammer for borgere med psykisk sårbarhed, og fordi rammer og aktiviteter giver mulighed for at danne netværk og udveksle erfaringer til gavn for de mennesker, der kommer i Café Blom.
Læs for livet blev modtager, fordi organisationen udfører et godt og vigtigt arbejde for udsatte børn og unge, hvor målsætningen om at bruge bøger til at skabe social forandring er en relevant og væsentlig tilgang.
Har du lyst til at synge i kor?
Det er især arbejderbevægelsens sangskat fra Den Røde Sangbog, der er på menuen, når LFS-koret synger. Men der er også plads til årstidernes sange og kormedlemmernes egne ønsker, når koret mødes hver torsdag aften i LFS. Og der er plads til nye sangere af begge køn i koret, som typisk optræder ved større festligheder som fx 1. maj.
Lisbeth Waidtløw er valgt formand for specialområdet i LFS og tovholder for LFS-koret, hvor hun selv synger med. Hun understreger, at der hverken er optagelsesprøve eller krav om kendskab til noder.
”Det eneste krav er, at man kan lide at synge, og at man er medlem af LFS eller ansat i LFS. Vi er glade amatører. Vi hygger os, og vi synes også, at vi lærer noget undervejs, fordi vi har en professionel korleder”, fortæller Lisbeth Waidtløw, som siger, at man gerne må tage et par prøvegange, før man beslutter sig endeligt.
LFS-koret øver alle torsdage fra klokken 18.00 til 20.00. Det foregår i mødesal A. Indgang via porten i Sorøgade 4 – 6. Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Lisbeth Waidtløw via email lisw@foa.dkeller telefon 4697 1653.
OK-2018
Følg med i, hvad der sker i overenskomstforhandlingerne. Materiale og nyheder bliver løbende lagt på www.mitlfs.dk/12583
Du er også del af kommunen
Det kan være svært for borgerne at finde rundt mellem de forskellige instanser i Københavns Kommune. Borgere oplever ofte, at de bliver ”kastet rundt” mellem forskellige afdelinger. Derfor har Københavns Kommunes Borgerrådgiver lavet pjecen Klar Ret nr. 20, som beskriver, hvordan man som kommunalt ansat har pligt til at træde til, når en borger søger hjælp. Hvis man ikke selv kan vejlede om det, henvendelsen handler om, skal man sende borgeren eller sagen godt videre.
Er du medarbejder i et dagtilbud, skal du altså hjælpe den forælder, der kommer og spørger dig som kommunens lokale repræsentant. Det kan være, at forælderen har brug for rådgivning i forhold til udfordringer omkring barnet. Men det kan også være, at borgeren mangler viden om, hvor han eller hun kan søge hjælp til forsørgelse eller jobsøgning.
Man skal naturligvis først og fremmest passe sine egne opgaver. Men Borgerrådgiveren understreger, at alle ansatte skal være bevidste om, at en kommune udgør en enhedsforvaltning, og at det betyder, at alle har ansvaret for, at de rette afdelinger bliver inddraget. Borgerrådgiveren udgiver tre gange om året pjecen KlarRet. Den findes på www.kk.dk/borgerraadgiveren og indeholder nyttig og konkret vejledning om forvaltningsret.
Lavt niveau på pædagoguddannelsen
De pædagogstuderende klager fortsat over for lav faglighed på deres uddannelse. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som er lavet af Danmarks Evalueringsinstitut (EVA). I 2014 blev uddannelsen reformeret, men den første generation af studerede var langt fra tilfredse med kvaliteten af den nye uddannelse.I en ny undersøgelse peger de studerende, som er optaget i 2016, på de samme udfordringer. 22 procent mener, at det faglige niveau i mindre grad eller slet ikke er højt, og kun 17 procent mener i høj grad, at det faglige niveau er højt. Næsten halvdelen bruger 25 timer eller mindre om ugen på deres uddannelse, og samtidig er det kun hver fjerde, som oplever, at deres uddannelse har fokus på deres tidsforbrug.
Offentligt ansatte er stressede
40 procent af de adspurgte offentligt ansatte har inden for det seneste halve år ligget søvnløse på grund af arbejdsrelateret stress. Det viser en undersøgelse gennemført af Megafon. Samtidig fortæller omtrent hver tredje, at arbejdsrelateret stress har medført hukommelses- og koncentrationsbesvær, spændingshovedpine, samt fået dem til at nedprioritere sociale relationer. Læs mere om undersøgelsen på foa.dk under pressemeddelelser.
Støj
Støjforebyggelse siden 80'erne har båret frugt, viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitetshospital af 554 beskæftigede i 11 udsatte brancher, hvor af børnehaver udgør den ene. Undersøgelsen viser, at støjniveauet er faldet i ti ud af de 11 brancher i perioden fra 2001 til 2010. Det er kun i maskinindustrien, det ikke er lykkedes at nedbringe støjniveauet.
Menneskerettighedspris
”Godhavnsdrengen” Poul-Erik Rasmussen får Menneskerettighedsprisen 2017 for ”sit utrættelige arbejde for at skabe retfærdighed for de mange anbragte børn, der over tid har været udsat for myndighedssvigt” skriver Rådet for Menneskerettigheder.
Podcast
Fanget i Asylsystemets uendelige limbo. Hør Susanne Bregnbæk, ph d. og adjunkt på UCC fortælle om sit feltarbejde om flygtningebørn og deres familier i Danmark. Ingen interesserer sig for dem, og årene går, imens tiden står stille for dem. I dag har 120 af de børn, der findes på danske asylcentre, befundet sig der i mere end fire år. Det fortæller Susanne Bregnbæk om i podcasten, som findes på den2radio.dk