Risikabelt at hæve efterløn før tid
Kolde skattefri kontanter lige i lommen. Det er det fristende tilbud, som regeringen lokker med, hvis man vil hæve sin efterlønsopsparing før tid. Tilbuddet gælder i perioden 1. januar til 30. juni 2018. Men pas på, og læs det med småt.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
Regeringen ser gerne, at alle bliver på arbejdsmarkedet til folkepensionsalderen. Det er da også baggrunden for det ”gavmilde” tilbud om, at man kan vælge at hæve sin efterlønsopsparing før tid – uden at betale skat af beløbet. Men Britt Petersen, formand for LFS, opfordrer til, at man tænker sig rigtig godt om og søger rådgivning, før man falder for fristelsen til at få kontanter i hånden:
”Muligheden for at hæve efterlønsopsparingen er ikke lavet for lønmodtagernes skyld. Det er lavet for at lokke folk ud af en ordning, der sikrer, at man kan komme fra arbejdsmarkedet på en god og værdig måde, hvis man er nedslidt, eller hvis man bliver arbejdsløs i de sidste år, før man når efterlønsalderen,” siger Britt Petersen.
Du kan ikke fortryde
Vælger du at hæve de penge, du har indbetalt, får du dem i hånden kvit og frit.
Men så afskriver du dig for evigt muligheden for at gå på efterløn. Det betyder også, at du giver afkald på muligheden for at få et seniorjob.
”Det er faktisk ret alvorligt, for det er en stor sikkerhed. Bliver man arbejdsløs, og mister man sin dagpengeret, og er der fem år eller mindre, til man kan gå på efterløn, har kommunen pligt til at tilbyde et seniorjob til overenskomstmæssig løn,” siger Britt Petersen.
Efterlønsordningen rummer også en anden og mindre omtalt rettighed: Bliver du syg og berettiget til fleksjob, og er du medlem af efterlønsordningen, kan du få fleksydelse, som minder meget om efterløn og giver mulighed for, at du også som fleksjobber kan trække dig frivilligt fra arbejdsmarkedet før folkepensionsalderen.
Dårlig forretning
Brancheforeningen for a-kasser, Danske A-Kasser, har regnet ud, at det er et lille mindretal, der får egentlig økonomisk gevinst ved at hæve deres efterlønsopsparing før tid.
Vælger man at fortsætte på arbejdsmarkedet til folkepensionsalderen, og er man med i efterlønsordningen, får man nemlig en skattefri bonus for de timer, man arbejder, fra man er berettiget til efterløn frem til pensionsalderen.
Men de økonomiske regnestykker er individuelle. Derfor opfordrer Britt Petersen til, at man tager kontakt til sin a-kasse, hvis man overvejer at hæve sin efterløn, så man her kan få individuel vejledning i forhold til alder, indtægt, jobsituation mv.
Regnestykket
Danske A-kasser har regnet på, hvad det på den lange bane vil koste lønmodtagere i forskellige aldre, hvis de hæver deres efterlønsopsparing nu. Se regnestykket her: www.danskeakasser.dk/aktuelt/nyheder/efterloensbonus-ligner-en-daarlig-forretning-for-de-fleste
Du kan læse meget mere om udbetaling af efterlønnen på www.foa.dk/a-kasse/efterloen/skattefri-udbetaling-af-efterloensbidrag