Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Fire legepladser lukkes
Af Elisabeth Lockert Lange
Udposter under pres
Hele børne- og ungeområdet er finkæmmet for besparelser for at dække den forhåbentlig sidste gæld på 137 mill.kr. På forkant har Børne- og Ungdomsforvaltningen dog haft meget travlt med at lukke fire bemandede legepladser. Og det selvom udvalget faktisk har besluttet at tage lukningerne op til revision igen.
Den 15. november 2006 beslutter Børne- og Ungdomsudvalget efter indstilling fra Børne- og Ungdomsforvaltningen at nedlægge bemandingen på fire legepladser: Østre Anlæg, Gammel vagt, Kirsebærhaven og Frederik den V’s Vej. Kun Enhedslisten stemmer imod med begrundelsen: ”…vi mener det er helt forkert at finansiere Faglighed for Alle gennem store forringelser andre steder.”
Opløbet frem til denne beslutning er meget, meget kort, så kort at fællestillidsrepræsentant Jette Olsen (ansat på Østre Anlæg) vurderer at kommunens eget værdigrundlag absolut ikke er overholdt i forhold til de fine ord om at informere og da slet ikke inddrage. Det gælder både i forhold til de ansatte og det gælder i forhold til brugernes høringsret.
De ansatte på legepladserne hører første gang om besparelser på legepladserne i slutningen af oktober, men på det tidspunkt er der ingen navne på, hvem der skal lukkes ned. Planerne kom nærmere på et dialogmøde den 2. november mellem Kontaktudvalget for de bemandede legepladser (Kontaktudvalget er legepladsernes lokalsamarbejdsudvalg) og Børne- og Ungdomsforvaltningen. På dette møde beklager forvaltningens repræsentant at dialogen er gået tabt undervejs – og han orienterer om tre mulige modeller for nedlæggelser. Intet var på det tidspunkt afgjort bortset fra et krav om en besparelse på legepladserne på 1,2 mill.kr. i 07 (på grund af opsigelseslængder) og 2,4 mill.kr. de følgende år.
Beskeden sætter en hektisk aktivitet i gang i faggruppeudvalget og Kontaktudvalget for de bemandede legepladser. Den 7. november holder Kontaktudvalget igen et møde med forvaltningen, som fastholder besparelser i den fastsatte størrelse. Til undren for de ansatte på legepladserne, som et par måneder forinden fra borgmester Bo Asmus Kjeldgaard havde fået en klar tilkendegivelse om, at man fra politisk side netop ønskede at bevare og udvikle legepladsområdet.
UDPOST
Derfor sender Kontaktudvalget en indsigelse til Børne- og Ungdomsforvaltningen. I den påpeger de den særlige rolle og funktion, som de bemandede legepladser har, og som er helt anderledes end de traditionelle institutioners. Deres særlige rammer skaber et nærmest familiært miljø, som lægger op til fortrolighed og dialog med brugerne af legepladserne. De ansatte bliver ikke set på som ”kommunens forlængede arm”, som de udtrykker det i indsigelsen, og netop det giver en mulighed for tillid og fortrolighed i forhold til problemstillinger, som personalet derefter kan handle på i deres netværk i forvaltning, skole og politi.
Kontaktudvalget understreger at de ansatte på legepladserne er en faggruppe med stor og specifi k viden om deres lokalområde og beboerne, en faggruppe som har et særdeles indgående kendskab til den enkelte bruger af legepladsen og dennes si tuation og forhold. En sådan viden som samfundets ”udposter” burde kunne bruges konstruktivt i en udviklingsproces, som den forvaltningen lægger op til med Faglighed for Alle.
De sætter spørgsmålstegn ved, hvor stort kendskab Børne og Ungdomsudvalget egentlig har til de bemandede legeplad sers funktion og lokalsamfundsmæssige rolle. Og beskriver i indsigelsen hvordan legepladserne ud over leg og masser af andre aktiviteter også medvirker til integration og forebyggende arbejde, i og med at de holder børn og unge væk fra gadehjør ner. De yder lektiehjælp, konflikløsning, omsorg naturligvis og meget andet. I byens eneste frirum til leg, aktivitet, samvær og dialog, hvor alle kan være med.
”Det er på byens bemandede legepladser at skoleklasser, småbørnsinstitutioner, dagplejere, småbørnsforældre, børn og unge mødes med et fælles formål. Børnene får nye bekendt skaber, de voksne får talt sammen på tværs af institutioner og skoler og udvidet deres kendskab til hinanden. Og de udvikler nye grundlag at samarbejde på – tryghed, trivsel og engagement i nærmiljøet”, som de skriver.
Gruppen af legepladsansatte anmoder i indsigelsen om at der iværksættes en analyse af, hvad det vil betyde at lukke fi re le gepladser. For børnene og de unge, for nærområdet og såmænd også økonomisk, for det er ikke usandsynligt at legepladsernes arbejde sparer kommunen for penge på andre områder på bare lidt længere sigt.
Men før denne anmodning overhovedet er blevet behandlet for alvor, er lukningen af de fi re legepladser vedtaget.
Den 10. november vender LFS tilbage fra et møde med for valtningen: beslutningen om at indstille til Børne- og Ungdoms udvalget den 15.11. om at lukke legepladserne Østre Anlæg, Kirsebærhaven, Gammel Vagt og Frederik den 5.s vej er taget.
Og fem dage senere vedtager udvalget det. Måske fordi ukend skabet er stort i forvaltning og offentlighed om de bemandede legepladsers arbejde, rolle og unikke funktion for børn og unge i København…..
USAGLIGT
Der skal spares 1,2 mio. kr. i 2007 og 2,4 mio. kr. i de følgende år på de bemandede legepladser. Nedlæggelsen af bemandin gen på de fi re legepladser vil give denne besparelse.
Men hvorfor lige Gammel Vagt, Østre Anlæg, Frederik den 5.s vej og Kirsebærhaven? Begrundelsen for at det lige er disse fi re bemandede legepladser, der får hugget, ser ud til at være både ud fra et skøn og ud fra udelukkelsesmetoden. I hvert fald er der ikke foretaget nogen fagligt begrundet vurdering ud fra en analyse af området og brugerne af legepladserne.
”Det er lidt underligt at nu er det åbenbart nok med 24 be mandede legepladser – nu er byen dækket ind med dem. Men ingen har spurgt brugerne”, siger Jette Olsen.
Forvaltningen beskriver i indstillingen kriterierne for beva relse af legepladser, såsom tema- og udfl ugtslegepladser rettet mod alle byens børn, legepladser i mindre socialt velstillede kvarterer, og legepladser hvor belægningsgraden på omliggende fritidstilbud er lav. De legepladser der ikke opfylder disse kriterier anser forvaltning og udvalg så åbenbart for at være overfl ødige, i hvert så tilpas overflødige at de skal skæres væk, uden at det bør diskuteres med eksperterne, det vil sige de som arbejder på legepladserne og med børnene og de unge.
To forældregrupper fra henholdsvis Gammel Vagt og Østre Anlæg søger at råde bod på ukendskabet hos politikerne ved at søge om og få foretræde den 13. december. Det har den effekt at beslutningen skal tages op igen i slutningen af januar. Men samtidig lukkes de fi re legepladser med effekt den 1. februar.
Jette Olsen undrer sig. Og tvivler på om de ruller hele luk ningen tilbage og kalder på alle de fyrede, hvis udvalget ombe stemmer sig. Mon dog….
Hun undrer sig over det vilkårlige valg af legepladser. Hun nævner at legepladsens målgruppe i nogen grad har rykket sig.
”Hos os i hvertfald er det i mindre grad fritidshjemsbørn der kommer, selvom de naturligvis stadig benytter legepladserne.
Nu er det i stigende grad klubbørn, der kommer her, det vil sige børn fra 9-10 års alderen. Den tendens vil sikkert stige, nu hvor klubprisen stiger med tæt på nogle og halvfems procent.”
I øvrigt ligger Kirsebærhaven i et område, hvor belægnings graden ikke er høj, her er ingen argumenter, blot en meddelelse om at arealet overdrages til skolen overfor.
OVER STOK OG STEN
Forløbet er gået hurtigt. Ekstremt hurtigt. Og der er ikke blevet informeret meget undervejs, og slet ikke inddraget. Det har Kon taktudvalget for de bemandede legepladser da også påpeget. De har været holdt i mørke om stort set alt, og de nævner specifikt den manglende information om: hvilke legepladser der endeligt blev indstillet, begrundelsen for det, hvorfor antallet steg fra tre til fi re undervejs, hvorfor det lige blev fritidshjemsdækningen i området som blev lagt til grund for lukning, hvorfor de to af le- gepladserne er i indre by og endelig: hvorfor lukkes legepladser i parkområder, som er mere udsatte med hensyn til sikkerhed og tryghed for brugerne.
Alle disse elementer kunne de legepladsansatte have kvalifi ce ret for forvaltningen, inden den skulle træffe sine beslutninger. Den manglende information har forvaltningen beklaget over for Kontaktudvalget, de er helt på det rene med at de ikke har givet deres distriktansatte nogen som helst mulighed for at holde de ansatte på legepladserne informeret. De erkender at proces sen har været topstyret.
I forlængelse af beslutningen nedfælder Børne- og Ung domsudvalget: ”Udvalget var enige om at der ønskes en re degørelse om muligheden for at fi nde nye veje og muligheder for at udnytte de pædagogiske tiltag på en anden måde, så der stadigvæk kan være bemanding på legepladser.”
Den intention har ført til at et udvalg med deltagelse af både LFS, de legepladsansatte, distriktscentrene og forvaltningen er i gang med at undersøge hele områdets fremtid, og hvad kom munen reelt vil bruge de bemandede legepladser til. Et papir på max. tre sider skal produceres og behandles af udvalget i slutningen af februar.
”Det handler jo ikke kun om de fi re legepladser. De andre 24 legepladser kan hurtigt komme i spil”, siger Jette Olsen.
Men hun advarer: konsekvenserne af at man lukker lege pladser er ikke små og ubetydelige.
”De børn som bruger legepladserne er en blandet gruppe, men man kan sige at vi er det sikkerhedsnet, som de børn har, som ikke kan eller vil være andre steder. Dem samler vi op, så de ikke går rundt på gaden. Det er meget forskellige grupper afhængig af legeplads. Nogle steder er der mange tosprogede.
Hos os i Østre Anlæg er der mange småbørnsfamilier, men også store drenge, som har brug for at bevæge sig fysisk og uden dørs. Jeg er bange for at når vi ikke er der mere, så vil de mest dominerende overtage stedet og gøre det utrygt for de små. Vi hører og ser andre steder at der ofte dukker hashsælgere op, og grupper af voksne som er utrygge for børnene og deres foræl dre. Vi sørger jo for at alle får mulighed for at bruge boldbanen, ligesom vi holder voksne med hunde væk fra legepladsen. De og knallertkørerne kan let komme til at indtage stedet, når vi lukker ned”, siger og Jette Olsen og tilføjer:
”Der har været talt om at institutionerne kan få nøgle så de kan bruge legepladsens ting, men jeg tror det er svært samlet at tage ansvar for oprydning og den slags på legepladsen, som vi gør. Nu kommer der hundredevis af børn fra institutioner og skoler, fordi mange har små, dårlige eller ingen legepladser. Og vi styrer det, så alle kan komme til. Uden os bliver det en kamp.”
Og det netop i en tid hvor man er opmærk som på at børn ha brug for at røre sig.
”Overilet”, siger Jette Olsen med bestemt og ærgerlig stemme