Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Redigeret af Elisabeth Lockert Lange
PIGEPROBLEMATIKKEN
To episoder i februar hvor helt unge piger i flok overfalder andre mennesker. I begge tilfælde foregår episoderne i København. I det første tilfælde er der tale om fem piger mellem 13 og 16, der overfalder en voksen kvinde. I det andet tilfælde er der tale om tre piger på mellem 15 og 17, der først overfalder en voksen mand og derefter de tilkaldte politifolk.
Socialforvaltningen i København har i andet halvår af 2006, med Vilde Læreprocesser som tovholder, og i et meget tæt samarbejde med Den Sociale Døgnvagt, Pigegruppen i Saxogade, Københavnerteamet og konsulent fi rmaet SPUK iværksat projektet ”Pigeproblematikken”.
På www.vildelaereprocesser.dk (linket er ikke længere tilgængeligt) beskrives projektet, hvis overoverordnede formål er at opkvalificere indsatsen over for voldelige piger i København. 10 udvalgte, meget voldelige piger i København følges tæt året ud. Pigerne, deres forældre og masser af netværkspersoner omkring dem bliver grundigt interviewet over flere omgange.
Der afholdes er faringsseminarer og etableres fokusgrupper, der skal undersøge, om noget kan gøres bedre i forhold til de enkelte piger. Der opstartes egentlige kompetenceudviklingsaktiviteter for de professionelle og der indsamles viden fra ind- og udland omkring netop denne målgrup pe. Alt dette vil i slutningen af 2007 resultere i en afsluttende rapport med bl.a. anbefalinger i forhold til opkvalificeringen af arbejdet.
STORYMAKER FOREBYGGER KRIMINALITET
Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre benytter sig af en storymaker i formidlingen af et forskningsprojekt om forebyggelse af kri minalitet blandt unge i fl ygtningefamilier. ’Netværk for Rami’ er en multi mediefortælling, der med lyd og billeder skal udbrede projektet til alle der arbejder indenfor området.
Efter et succesfuldt kriminalitetsforebyggende pilotprojekt i Karlebo kommune, som fremmer samarbejdet mellem traumatiserede fl ygtninge forældre og kommunale fagpersoner, vil de gerne formidle resultaterne.
Med et budget under en million kr. med støtte fra Socialministeriet, Egmont Fonden og Sygekassernes Helsefond samt med få kommunale ressourcer har pilotprojektet på kort tid opnået fl otte resultater: Efter tre netværksmøder oplever skolerne og institutionerne en mærkbar, positiv forandring hos børnene. Både forældre og professionelle mener, at de gensidige fjendebilleder er blevet overvundet gennem det styrkede sam arbejde. Forældrene oplever mindre stress. Lærere, pædagoger, politi, læger og socialrådgivere vurderer, at de kan drage nytte af processen i deres daglige praksis.
Det er disse resultater de har valgt multimediefortællingen ’Netværk for Rami’ til at gøre generelt tilgængelige.
Læs mere på www.rct.dk
FLERE SIKREDE PLADSER TIL UNGE KRIMINELLE
Socialministeren udvider kapaciteten med fem nye sikrede institutionspladser efter en undersøgelse fra efteråret 2006 viste, at unge kriminelle under 18 år blev henvist til fængsler, fordi der ikke var plads på de sikrede institutioner. Pladserne bliver placeret på Sjælland, fordi 80 pct. af afvisningerne til en lukket institutionsplads sker på Sjælland.
Socialministeriet arbejder på en opgørelse over behovet for pladser på længere sigt, og det forven tes, at der skal etableres yderligere et antal sikrede pladser i den kommende tid.
DET ELEGANTE LIV
Sådan hedder en særudstilling på Rosenborg slot, som løber fra den 27. februar og til 15. maj.
”Slagsnummeret” er Sophie Magdalenes brudekjole fra 1766, som for første gang udlånes fra Livrustkammaren i Stockholm. Damen var dansk prinsesse, datter af Frederik 5. og hun blev i Stockholm viet til Gustav 3. af Sverige i kjolen. Den er syet af sølvbrokade og garneret med sølvkniplinger. Den måler 190 cm i bredden, men taljemålet er kun 53 cm i diameter. Netop den form, der er karakteristisk for hofmoden i midten af 1700-tallet.
Udstillingen viser også hendes svigerinde den danske dronning Caroline Mathildes tragiske skæbne. Det var hende som havde et forhold til kongens livlæge, Friederich Struensee, blev skilt, frataget sine to børn og landsforvist. Struensee blev som bekendt halshugget. Både de strømpebånd, der indgik som beviser i skilsmisseprocessen og den skarpretterøkse, der skilte Struensee fra livet vil være at se.
Udstillingen viser desuden et opbud af rokokoens kunsthåndværk, møbler og dragtmode, overvejende hentet fra Rosenborgs egne samlinger.
KVINDEFAG GIVER GODE MANDEJOB
Traditionelle kvindefag som sygeplejerske og pædagog giver masser af muligheder for at udfolde sig som mand. Det viser en undersøgelse, som sociologen Kenn Warming har foretaget. Han mener, at budskabet skal bruges til at skaffe tilstrækkeligt med hænder til fremtidens omsorgsopgaver. Warmings undersøgelse viser dog også, at der skal gøres op med nogle fordomme, hvis mændene skal trives optimalt i kvindefagene.Kilde: Ugebrevet A4
FUGLENE KOMMER
Fra marts måned er der forhøjet risiko for fugleinfluenza.
Derfor ændres reglerne for smitteforebyggelse. Fødevarestyrelsen hæver risikoniveauet, fordi trækfuglene nu begynder at komme til Danmark. Det var netop smittede trækfugle, der i marts sidste år bragte H5N1-fugleinfluenza til landet.
Der er ikke tilstrækkelig sikkerhed for, at der ikke findes smittede vilde fugle i den danske natur, og både i Rusland og i Tyrkiet er der på det seneste fundet vilde fugle smittet med H5N1-fugleinfluenza.
Alle de nordiske lande hæver risikoniveauet til middel fra den 1. marts. Det betyder, at ejere af fjerkræ og fugle nu skal følge bestemte smitteforebyggende regler, som kan findes i pjecen ”Sådan beskytter du fugle og fjerkræ mod fugleinfluenza” og desuden på www.fugleinfluenza.com (link ikke længere aktivt, red.)
REGNBUEBOX
BørneBoxen giver institutionerne et nyt redskab til at arbejde med sunde vaner på en nem og gennemprøvet måde. Efter JungleBoxen om godt kammeratskab og SørøverBox om bevægelse følger nu RegnbueBoxen. Med denne får børnehaverne hjælp til at indføre sunde drikkevaner.
»Drik vand, når du er tørstig « lyder et af BørneBoxens fem huskeråd. Sodavand og saft er kun til fest. Et budskab som ikke kan gentages for ofte. Vand er i det hele taget en herlig ting, man kan lege med, vaske sig i – og ikke mindst drikke.
I RegnbueBoxen møder børnene malermester Madsen, der er små historier, farvelege, bevægelseslege, finde-vand-lege og meget andet.
BørneBoxen er et offentligt/privat partnerskab, som bl.a. består af Fødevarestyrelsen, FDB og Suhrs Videncenter. Partnerskabet har planer om fire boxe årligt de næste tre år. Børnehaverne kan abonnere på BørneBoxen via BørneBoxens hjemmeside.
INDSATS MOD BØRNEFEDME
Et nyt værktøj til landets praktiserende læger i kampen mod overvægt hos 3-5-årige har set dagens lys. Dansk Selskab for Almen Medicin og Sundhedsstyrelsen har i samarbejde udarbejdet en klinisk vejledning, der skal støtte de praktiserende læger og praksispersonalet i arbejdet med at opspore og behandle overvægt og fedme hos førskolebørn.
Vejledningen er baseret på udenlandsk (evidensbaseret) materiale, der er bearbejdet og tilpasset danske forhold.
En undersøgelse fra Høje-Taastrup Kommune har vist at overvægten stiger op gennem barneårene. Mens ingen af børnene i undersøgelsen er overvægtige mens de er mellem 8 og 18 måneder, så er 5 pct. overvægtige i 3 1/2-års alderen, og hele 12 pct. er blevet overvægtige, når de går i 1. klasse.
Vejledningen er opbygget i syv trin, hvor den praktiserende læge ved første trin ser på barnets aktuelle vægt og højde og sætter målene i forhold til tidligere målinger.
Hvis målingerne viser en uhensigtsmæssig vægtudvikling er det tanken at lægen skal sætte ind med det samme. På de forskellige trin er der forslag til handlemuligheder for at støtte familien i dens livsstilsændringer.
Hent ”Opsporing og behandling af overvægt hos førskolebørn” her (pdf)
UD OVER KANTEN
Et forslag om fra en venstrepolitiker om at kommuner og regioner skal lukke institutioner, som gennem længere tid ikke har fungeret godt nok, vækker opsigt. Formålet med lukningen er at give arbejdsgiveren mulighed for at genansætte de ledere og medarbejdere, som man finder mest velegnede.
Bl.a. går Dennis Kristensen, formand for FOA, lodret imod: ”Jeg tror aldrig, at jeg har lagt øre til et så uigennemtænkt forslag”, siger han. ”Det er mere end blot almindeligt hul i hovedet, når Venstre nu tror, at man kan finde en genvej til bedre velfærd gennem masseafskedigelser på enkelte institutioner.”
I praksis betyder det opsigelsesvarsler og godtgørelser for usaglige afskedigelser. I en tid, hvor de offentlige arbejdsgivere kommer til at lede med lys og lygte efter arbejdskraft, skulle de nu først afskedige medarbejdere, betale det hvide ud af øjnene for usaglige afskedigelser, og dernæst prøve at motivere nogle af de afskedigede til at søge tilbage til arbejdspladsen.
OFFENTLIGT ANSATTE VIL PÅ EFTERLØN
Kun hver fjerde offentligt ansat mellem 50 og 59 år har tænkt sig at fortsætte med at arbejde til pensionsalderen.
Det viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for Ugebrevet A4.
De ældre vil trække sig tilbage, fordi de er bange for at være udslidte, når de når den tredje alder. For det hårde arbejdsmiljø sætter sine spor hos de ældre. 85 procent af de adspurgte mener, at det er blevet hårdere at arbejde i den offentlige sektor gennem de seneste 10 år. Kun en enkelt procent har den modsatte oplevelse.
Undersøgelsen viser også, at 35 procent af de offentligt ansatte seniorer regner med, at de må trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet på grund af svigtende helbred eller nedslidning.
At det er nødvendigt at forbedre arbejdsmiljøet for at få de offentligt ansatte til at blive bakkes op af Vilhelm Borg, seniorforsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Kilde: NET-Redaktionen