Noter
Bred politisk aftale om udsatte børn
Tidligere og bedre hjælp til udsatte børn. Det er formålet med reformen ’Børnene Først’, som blev vedtaget af alle partier, bortset fra Nye Borgerlige, den 11. maj.
Aftalen løfter området med to milliarder kroner i årene 2022-2025, og når den er fuldt indfaset, med 734 millioner kroner om året.
Hovedpunkterne i aftalen er, at der skal støttes bedre op om søskende og forældre i udsatte familier, hvor et barn anbringes på grund af omsorgssvigt hos forældrene. Der indføres blandt andet obligatoriske børnefaglige undersøgelser af søskende under 15 år, så søskende ikke går under radaren, når ét barn i en søskendeflok anbringes. Samtidig får deres forældre bedre støtte med obligatoriske forældrehandleplaner i sager om anbringelse uden samtykke på grund af omsorgssvigt. Der vil fremover være to sagsbehandlere på de svære sager, hvor man overvejer en anbringelse.
Anbragte børn og unge sikres færre skift og mere stabilitet ved blandt andet at indføre en mulighed for at få en second opinion hos Ankestyrelsen ved skift af anbringelsessted eller hjemgivelse mod barnets vilje, bedre mulighed for permanente anbringelser, bedre brug af netværksanbringelser og mulighed for afgørelse om anbringelse og adoption før fødslen, så det nyfødte barn ikke skal i plejefamilie, før det kommer til sine varige forældre, hvis tvangsadoption er besluttet.
Udsatte børn får desuden en række nye rettigheder. Børn får selvstændig partsstatus, fra de er 10 år mod 12 år i dag. De får ret til at sige nej til samvær med biologiske forældre, tydeligere ret til at bede om en anbringelse, og ret til at klage over hjemgivelse, fra man er 10 år.
Som en del af aftalen er der afsat 300 millioner kroner til oprettelsen af familiehuse over hele landet, hvor udsatte familier kan få hjælp.
Årsmøder i LFS
Sæt kryds i kalenderen ved onsdag den 27. oktober 2021. Det er nemlig den dag, de tre områder i LFS afholder årsmøde. Årsmødet bliver fælles for de tre områder og finder sted på Arbejdermuseet i Rømersgade i København. Dagsorden og tilmelding følger senere.
Sommerens hyggeligste fest
Alle tillidsvalgte LFS’ere inviteres til sommerfest fredag den 11. juni fra klokken 17 til klokken 22. Festen foregår i gården i LFS, Sorøgade 6, 2100 København Ø, og hvis det regner, rykker festen indendøre.
Grillen bliver tændt, og der serveres mad og snacks. Øl og sodavand kan købes.
Tilmelding er nødvendig og sker på www.mitlfs.dk/14840.
Hver fjerde 9. klasses pige har selvskadet
En undersøgelse blandt 700 unge foretaget af Børns Vilkår viser, at 21 procent af elever i 9. klasse svarer ja til spørgsmålet: ’Har du skadet dig selv med vilje, uden at du ville prøve at begå selvmord? (Fx ved at skære, brænde, slå, eller bide dig selv)’. Selvskade er mest udbredt blandt piger i 9. klasse, hvor 28 procent har skadet sig selv, mens det for drenge er 14 procent. Undersøgelsen er netop offentliggjort, men baserer sig på besvarelser fra efteråret 2019. Resultatet er i tra?d med tidligere undersøgelser, og Børns Vilkår mener, at coronanedlukningen har betydet, at endnu flere børn og unge mistrives, så tallene for selvskadende i dag kan være højere. Du kan læse mere om, hvordan du opdager selvskadende adfærd hos børn og unge – samt hvordan du hjælper dem – på www.lmsos.dk. Rapporten findes frit tilgængeligt på bornsvilkar.dk.
LFS-arrangement: Foredrag om at være mønsterbryder
Den 10. juni er der atter foredragsaften i LFS, hvor der er mulighed for fremmøde for et begrænset antal, mens de øvrige kan følge med digitalt.
Det er Anne Zenon, der fortæller. Foredraget tager udgangspunkt i hendes eget liv og i hendes bog ”Ikke noget at tale om”. I bogen følger du mønsterbryderen Kathrine, der først i løbet af en livskrise forholder sig til sin store livsforandring som arbejderfamiliens første akademiker.
I mange år har Kathrine været en stærk og velfungerende kvinde, der har klaret sig ved at bide tænderne sammen. Hun har båret over med familiens dysfunktionelle roller, en mor med et svært og skrøbeligt sind og en far, der både drikker og er bedrevidende og belærende. Da krisen ruller, begynder Kathrine at kigge på, hvordan hun kan træde af ud af familiens mønster – ikke kun i form af en jobtitel, men også følelsesmæssigt.
Anne Zenon fortæller i foredraget om, hvordan hun som mønsterbryder opdagede, at man ikke kun tager ét stort skridt og landet. Senere i livet oplever mange at stå med et ben i hver lejr: Familiens normer som man er født i – og det nye liv man har skabt sig. Kan man være ét menneske i det? Hvilke skridt er der på vejen til et liv, hvor barndommens mønstre ikke står i vejen?
Læs mere om foredrag og tilmelding på www.mitlfs.dk/14845.
En god start i vuggestue og dagpleje
En god start i vuggestuen eller dagplejen er altafgørende for barnets trivsel og for et godt forældresamarbejde. EVA, Danmarks Evalueringsinstitut, har på baggrund af forskning, forskerinterviews og interviews med henholdsvis pædagoger, dagplejere, ledere, sundhedsplejersker, pædagogiske konsulenter og forældre lavet en rapport, der belyser, hvad man ved om den gode start.
Det har også resulteret i et lettilgængeligt inspirationsmateriale, ’En tryg start i vuggestue og dagpleje. Viden og inspiration til praksis’, som direkte kan bruges i dagligdagen, når nye børn skal modtages i vuggestuen eller dagplejen. Begge materialer kan hentes via https://www.eva.dk/dagtilbud-boern/gode-trygge-start-vuggestue-dagpleje
Tænker du på at blive leder
Overvejer du at prøve kræfter med et lederjob i en daginstitution eller SFO, men er du usikker på, hvad det kræver? Så kan du med fordel lytte til de tre episoder af podcasten ’Leder på spring – springet til ledelse’. Podcasten er del af et kompetenceforløb, som er igangsat af KL og BUPL. Første episode handler om, hvad der motiverer pædagoger til ledelse, og hvilke barrierer de oplever, mens anden episode omhandler, hvordan ledere og forvaltninger arbejder med at finde og dyrke pædagoger, som er interesseret i ledelse. I tredje og sidste episode kan du høre om, hvilken kompetenceudvikling der er brug for, og hvordan man lykkes som leder.
Podcasten findes på podcastkanalen ’Viden på tværs i kommunerne’ samt via vpt.dk/dagtilbud/podcast-paedagoger-tager-springet-til-ledelse.
FOA har stemt ja til OK21
Der var flertal for de nye overenskomster, da stemmerne blandt FOAs medlemmer blev optalt. 75,5 procent stemte for, mens 24,5 procent har stemt mod. Stemmeprocenten lå samlet set på 55,5 procent. FOA har i alt 145.000 stemmeberettigede medlemmer.
Forbundsformand Mona Striib er tilfreds med resultatet:
”Medlemmernes ja er en anerkendelse af, at det på trods af et svært udgangspunkt og en stram lønramme er lykkes at forhandle resultater hjem, der på en række områder forbedrer og udbygger medlemmers muligheder og faglighed på de offentlige arbejdspladser,” siger Mona Striib.
De generelle lønstigninger er 5,02 procent over de næste tre år på det kommunale og regionale område. Oveni kommer nu udmøntningen af de forskellige puljer – bl.a. lavtløns- og ligelønspulje (KL) samt organisationsmidlerne og pensionskarens.
Lønstigningerne er forskellige fra faggruppe til faggruppe, men vil fx betyde, at en kommunalt ansat dagplejer med fire års erfaring kan forvente 1.898 kroner mere om måneden i løn og pension, når den fulde virkning er indtrådt – svarende til knap 23.000 kroner årligt før skat om tre år.
Mona Striib peger på, at der i den kommende overenskomstperiode skal tages fat på løndannelsen i det offentlige.
”Der er rigtig mange medlemmer, der er både vrede og frustrerede over, at vi ikke på tværs af de faglige organisationer kan blive enige om, at forhandling af generelle lønstigninger i procenter skal laves om. Det er stadig en vigtig kamp,” siger Mona Striib.
Drømmerejser for børn
Hvis man tager med Kim Kanin på drømmerejse, kommer fantasien til et roligt og trygt univers, hvor skovkaninen med de lange, bløde ører inviterer med på en rejse gennem naturen, der udforsker følelser og kropslige fornemmelser. Man kan fx være modig og gå med Kim Kanin ud i den kolde sø, eller nyde den glæde, som søde, friske hindbær giver.
”Kim Kanin på drømmerejse” er en fint illustreret bog, som både kan bruges til barnet, der skal falde til ro, og barnet der lider af angst. Drømmerejserne fortæller barnet, at alle følelser er gode venner, der kommer på besøg for at hjælpe os i de situationer, vi møder i løbet af en dag. Efter hver fortælling er der udviklet en række spørgsmål, der sætter fortællingen i perspektiv til barnets egne følelser og oplevelser. Bogen er skrevet af Farnoush Bassri, rigt illustreret af Lea Letén og med forord af Søren Benedikt Pedersen, som er klinikchef for den børne- og ungdomspsykologisk klinik CoolKids, som er specialiseret i angst hos børn. Bogen er velegnet for børn fra 4 år og op.
John Skeberg genvalgt
Specialområdet i LFS har været til fællestillidsrepræsentantvalg, og John Skeberg blev genvalg for en ny toårig periode. Han har i lighed med fællestillidsrepræsentanterne på almenområdet sit skrivebord i LFS-huset på Rosenvængets Allé.
Transkønnet
En gruppe forældre til transkønnede børn og unge har stiftet ’Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn’, som tilbyder rådgivning og støtte. Foreningen har desuden fremstillet informationsmateriale til fagpersoner, som både kan hentes på foreningens hjemmeside og bestilles i trykt form. Mere info på www.fstb.dk/viden