3 x 37 timer på stuen giver ro
Sascha Stær og Sofie Frost valgte begge at søge til Børnehuset Grønttorvet, fordi de ville være med til at bygge en helt ny kultur. Sidegevinsten er, at de kan mærke, at der er tre fuldtidsansatte på hver stue. Det giver mere ro og mindre dårlig samvittighed.
Tekst og foto: Anna Louise Stevnhøj
Sascha Stær og Sofie Frost griner, da de kommer i tanke om dengang i begyndelsen, hvor de skulle købe tallerkener til vuggestuebørnene.
”Det begyndte med, om vi skulle have flade eller dybe tallerkner og blev til en lang diskussion om hele det pædagogiske arbejde omkring måltiderne, og vi var bare ikke enige. Det siger noget om, hvor forankret man kan være i nogle detaljer. Og om hvor meget vi har skullet tage stilling til. Men jeg synes, vi var åbne over for hinanden. Vi kan godt være uenige i det her hus, men vi er det på en sober og god måde, ” siger Sascha Stær.
12 vuggebørn på seks uger
De to pædagoger har været med fra april, hvor Børnehuset Grønttorvet lukkede op for de første børn. Og det har været både hårdt og spændende, fortæller Sofie Frost.
”Vi startede nærmest sammen med børnene. Vi var tre spritnye på min stue, og så fik vi ellers 12 vuggestuebørn på seks uger. Det var selvfølgelig en stor opgave. Men jeg har faktisk haft det sværere i mine tidligere jobs, hvor kollegerne kendte hinanden i forvejen, og hvor det har været vanskeligt at finde fodfæste som ny,” siger Sofie Frost.
Det var grunden til, at hun valgte at søge til Børnehuset Grønttorvet.
”Jeg har kun været uddannet i halvandet år. Og jeg synes, det har været tungt at arbejde i ældre huse med en kultur og en faglighed, som jeg ikke har oplevet, at jeg kunne ændre på. I gamle huse er der ofte et uformelt hierarki, som kan være vanskeligt at udfordre. Og så er der den der med: ”Det har vi prøvet, og det virkede ikke!” Den bruger vi ikke her,” siger Sofie Frost.
Sascha Stær, som har været pædagog i seks år, kom også for at være med til at bygge en ny kultur:
”Jeg havde virkelig lyst til at være med til at skabe noget nyt. Det vigtige for mig er den kultur, der udfolder sig blandt kollegaer, børn og forældre. Hvordan vi taler om og med hinanden. Det er så vigtigt, at der er en respekt og anerkendelse af hinandens kompetencer og en lydhørhed i forhold til at lære noget nyt og se tingene fra et andet perspektiv,” siger Sascha Stær.
Dårlig samvittighed følger med
Begge pædagoger er gået op i tid i forbindelse med deres ansættelse i Børnehuset Grønttorvet.
Sofie Frost troede, at hendes hverdag ville blive hårdere med de ekstra arbejdstimer, men hun oplever det modsatte.
”Jeg gik fra 35 til 37 timer. Men mit skema gør, at det eneste, jeg kan mærke, er, at jeg får mere i løn. Det, at vi alle sammen er på 37 timer, og at vi derfor har 111 personaletimer på stuen, kan mærkes i hverdagen. Det er stadig hårdt, og vi kunne sagtens bruge flere hænder. Men jeg synes, der er mere ro og flere positive kontakter med børnene. Man kan gøre det færdigt, man er gået i gang med,” siger Sofie Frost.
Sascha Stær nyder, at forberedelsestiden giver mere ro i det daglige arbejde på stuen.
”Vi behøver ikke hele tiden gå fra stuen for at gå til møder. Så når vi kigger i dagsskemaet, ved vi, at alle de medarbejdere, der står som værende på arbejde, reelt også er med på stuen. Vi skal ikke dække hinanden ind ved forældresamtaler, stuemøder med mere. Det betyder også, at vi oftest er tre medarbejdere på stuen hele formiddagen,” siger Sascha Stær.
Vi skal have traditioner
Sascha Stær og Sofie Frost har meldt sig som henholdsvis tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant.
”Det er vildt vigtigt i et nyt hus, at vi forsøger at have styr på tingene,” som Sascha Stær siger.
Starten har da også været så hæsblæsende, at der endnu ikke har været tid til noget stort socialt medarbejderarrangement uden fagligt indhold.
”Vi tager revanche til september. Så skal vi have fredagsbar, hvor vi skal hygge os og være sammen socialt. Det er også en del af det at investere i arbejdsfællesskabet, så vi får skabt en god kultur,” siger Sascha Stær.
”Ja, vi skal have traditioner! Julefrokost - og nissevenner. Det er så sindssygt hyggeligt, ” supplerer Sofie Frost.