Slut med pangfarver og kaos – ind med ro
Dagplejehuset i Herlev har nyindrettet hele huset, og med hjælp fra et firma, der tilbyder pædagogisk indretning, ser rummene nu helt anderledes ud. Ingen vægge er hvide, og der er tænkt over alle farver og former.
Tekst og foto: Signe Rosa Skelbæk
I pinsen 2020 opstod der brand i taget på dagplejehuset i Herlev. Ingen kom heldigvis til skade, men tilbage stod et hus, der var ødelagt indvendigt. Det blev anledningen til at gentænke og nyindrette hvert et rum i det store dagplejehus.
Christina Skaarup er ansat i dagplejen, og sammen med et par kolleger tog hun fat i firmaet Friis & Clemme, der hjalp dem med at indrette rummene og vælge materialer til alt fra gulve til spiseborde.
”Det har altid været et dejligt hus, så en af de store forskelle nu er, at der er mindre legetøj, end der plejer at være. En del af grunden er selvfølgelig corona, men nu arbejder vi også meget med at få legetøjet til at se indbydende ud og inspirere til leg. Vi vælger noget legetøj aktivt til, henter fx silketørklæder eller motorikpuder ind på stuen. Jeg tror, at det er med til, at vi gør os flere overvejelser om, hvad vi vil med aktiviteten,” siger Christina Skaarup.
Ingen farver er bandlyst
En af de ting, man især lægger mærke til, når man træder ind i huset, er de mange koordinerede farvevalg. Ikke en eneste væg i huset er malet hvid, og rummene fremstår alle i rolige, afdæmpede farver.
”Farver er ikke bandlyst, og det er helt fint at have noget, der kan forstyrre øjet. Vi har fx beholdt vores klatrevæg, der er i alle regnbuens farver. Konceptet er ikke fanatisk, så vi har valgt at beholde de ting, vi vidste, fungerede for børnene. Fx legekøkken, skillevæg, dukkehus og så klatrevæggen,” fortæller Christina Skaarup, der viser rundt i et hus, hvor det er tydeligt, at der er tænkt over enhver detalje.
Der er tænkt over, at formerne i rummene er organiske, materialerne er overvejende af træ og med elementer af andre naturmaterialer som læder eller naturgummi. På væggene er der opsat trædetaljer såsom stammer eller dyr, som børnene kan genkende fra naturen.
Rammer skal skabe ro
Dagplejen i Herlev har en del for tidligt fødte børn, og her har de ansatte gjort sig tanker om, hvordan rammerne kan være med til at styrke pædagogikken med netop de børn.
”Man anbefaler tit dagplejen til præmature, fordi børnenes sanseapparat ikke er færdigudviklet. Derfor har de i endnu højere grad brug for ro, overskuelighed, færre skift og genkendelige voksne. Men det er jo ikke kun de præmature, der har godt af, at vi tænker den del af vores pædagogik ind i rammernes funktioner og muligheder,” siger Christina Skaarup.
På stuerne er der indrettet små hyggekroge, hvor børn og voksne kan trække sig fra tumulten og fordybe sig uden at melde sig ud af fællesskabet. De integrerede hyggeområder er populære, og det er en erfaring, som dagplejerne havde gjort sig inden renoveringen af huset. De mange dæmpede farver, som dominerer husets nye indretning, er dog noget nyt for børnene, men Christina Skaarup er ikke i tvivl om, at børn ikke kun kan trives i pangfarver og plastik.
”En ting er, hvad børn viser, de godt kan lide, og noget andet er, hvad de har brug for. Der er jo meget, børn vil, men som ikke er godt for dem. Børn kan også godt lide røde pølser, men det bliver de ikke sunde af. For os er det vigtigt, at vi kan skabe ro, nærhed og tryghed omkring børnene, for der er meget fart på,” siger hun.
Hun fortæller, at personalet i dag mærker en stor ro både hos sig selv og hos børnene, der er gode til at fordybe sig og lade sig optage af de legestationer, der står rundt om i huset i børnevenlige højder.
Christina Skaarup håber, at projektet kan inspirere andre, der står overfor at skulle gentænke deres stue eller institution.
”Vi føler virkelig, at vi er kommet ud med et helstøbt koncept, som passer til os og den pædagogiske tilgang, vi har,” siger hun.